Premieră: "Teatru Pur și Simplu" pe malul mării

1666
21
Premieră:

Articole de la același autor

S-au cunoscut de mult. Ea era elevă în clasa a XI-a la mate-informatică la "Ovidius", el student în anul II la Facultatea de Arte a Universității "Ovidius". Ea tindea să ajungă actriță și a făcut o vizită studenților la Artă dramatică. Pentru ea, atunci, el era deja "undeva foarte sus!", deși era doar cu trei ani mai mare.
Ea a devenit studentă a Universității de Arte George Enescu din Iași. El s-a mutat la UNATC București, dar simpatia născută la prima întâlnire, i-a făcut să țină legătura. Și-au urmărit unul altuia evoluția și au devenit, într-un fel, prieteni la distanță. A început și ea să "urce" din primul an de facultate, când i s-a oferit un rol principal într-o piesă controversată. Putea fi cu noroc dar și cu ghinion. Putea să-i dea avânt sau să o arunce undeva în afara scenei. A fost "Fata" din "Hai să facem sex!". Și a avut noroc. Iar piesele au prins a curge în repertoriul ei, mai ales în proiecte independente. La sfârșitul facultății nu numai că era șefă de promoție, dar avea și un portofoliu generos. A urmat masterul și apoi o bursă în Belgia unde a fost și regizor și coordonator artistic a trupei de teatru (de amatori) a centrului universitar din Leuver. Acolo era când a sunat-o el, acum o lună și un pic: "uite, am o idee de proiect…"
Între timp el își luase licența în arta actorului la UNATC București și era angajat de șase ani la Teatrul de Stat din Constanța. A trecut și el, firește, printr-o sumedenie de roluri, pe scenă și căpătase și o altfel de experiență în "Dragostea-i mare" - cea de regizor. Dar, i-a venit ideea și a sunat-o.
Ea este Erika Moldovan și împlinește 25 de ani pe 25 iulie. El este Andrei Cantaragiu, are doar 27 de ani, dar e un cunoscut actor al teatrului constănțean.
"Hai să facem o trupă!" a auzit ea în boxele calculatorului. "O trupă de teatru adevărat în locuri neconve-ționale", a continuat el. Nu i-au trebuit prea multe argumente s-o convingă. Andrei se și gândise la o piesă. Textul "Turnul albastru" al lui Val Butnaru - jurnalist, regizor, director de teatru, "un mare om de cultură. Un foarte mare român", cum l-a descris pe scurt Andrei -
l-a inspirat. I l-a trimis și ei. Frumoasă i-a fost surpriza să constate că a simțit ca el. El a adaptat textul ferindu-se de trivialul de care consideră că se cam abuzează în ultimul timp în cultură și au început să repete. "Primele repetiții le-am făcut pe Skype", ne-a povestit ea râzând. "Stăteam de la opt seara până la șase dimineața și repetam, gândeam sigla, numele - care ne-a dat o mare bătaie de cap, deși eram lângă el. Era pur și simplu la-ndemână. Că asta căutam să denumim - teatrul în care primează jocul actorului, care se concentrează mai mult pe joc, pe poveste, pe adevăr… și mai puțin pe imagine. Când în spatele tău sunt imagini, proiecții, jocuri de lumini, tu, ca actor, nu mai ești văzut. Jocul nu iese în evidență. Adică teatru pur și simplu". Așa că au luat numele de lângă ei, l-au înregistrat, l-au făcut marcă și l-au pus în siglă și pe afiș. Astfel au pornit la drum, ca trupa "Teatrul Pur și Simplu", pe o cale nebătută în Constanța până acum..
Ideea de teatru în spații neconvenționale este veche. "Teatrul de sufragerie" pe-atunci a luat amploare în perioada postbelică, când trupele evadau din spațiul tradițional și evoluau prin… sufragerii. Spații neconvenționale sunt toate cele aflate în afara scenei. Baruri, ruine, mansarde, subsoluri, clădiri dezafectate… o trupă a evoluat cu succes până și-ntr-o toaletă publică.
Având conturată ideea, numele și piesa s-au apucat de restul: blog, afișe, recuzită, decoruri, pe care le-au gândit și le-au făcut de la zero ei doi, cu propriile mâini. El e regizor, ea - coregraf. Piesa "Turnul albastru" este tot o poveste a două personaje. Este profund contemporană și trece prin comedie, dramă, psihologic și absurd, tratând problema abandonului parental, problema emigrării și singurătatea individului în aglomerația unei metropole - Parisul. Acolo unde, două singurătăți complet diferite se întâlnesc, se cunosc și pornesc în căutarea sensului în pași de tango.
Premiera "Turnului Albastru" precum și debutul trupei "Teatru Pur și Simplu" va avea loc pe 20 iulie de la ora 21.00 în restaurantul "O seară la Constanța". Se va relua pe 21 iulie în aceeași locație.

Comentează știrea

21 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
coleg
16 iulie 2012
gresit

el - a terminat la Constanta nu la UNATC!!!

un cunoscator
16 iulie 2012
meserie grea

Poate ca el a mintit-o pe Paula. Paula nu trebuie sa ne minta pe noi.

Paula Tudor
16 iulie 2012
cunoscatorilor anonimi :)

Nu minte nimeni. Cel putin... nu voit :) Se poate intampla sa se strecoare cate o eroare din diverse motive pentru care imi cer scuze... Dar acum nu este cazul: "A absolvit in 2006 Facultatea de Arte, Specializarea Artele Spectacolului de Teatru, Universitatea "Ovidius" Constanta, licentiat in Arta Actorului al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" Bucuresti" (sursa: Teatrul de Stat Cta)

constanta
16 iulie 2012
meserie frumoasa - fiti nobili sufleteste

Cata importanta are unde a terminat ? Important este ca iubeste profesia de actor iar ca noi spectatorii ne umplem sufletele de frumos intr-o lume urata . Cei care sunteti actori incetati sa va urati si sa va loviti pe la spate , faceti echipa si fiti modele pentru societate . Vrem sa venim la teatru indiferent in ce colt de oras sa va vedem, sa va aplaudam ,sa va multumim ca existati si ne faceti viata frumoasa .

Costel
16 iulie 2012
abia astept

Am vazut-o pe domsoara Moldovan la Iasi in spectacolul "A sosit trasura domnului" si am fost placut impresionat! E de urmarit . Si cred ca tandemul cu Andi Cantaragiu e unul de bun augur si va iesi un spectacol interesant! Bravo lor . Succes ! Eu merg sa ii vad!

Hogiu Gheorghe
16 iulie 2012
Asa da...

Vreau mai mult. In afara stagiunii nu vad decat fuste si tate. ! Hai ca se poate si ma bucur sa vad tineri cu initiativa . Sa va ajute Dumnezeu!

Cerasela
16 iulie 2012
spor

Andi Cantaragiu e minunat! Iar fatuca asta e al dracului de frumoasa!

Adi P.
16 iulie 2012
Felicitari Andrei!

E mare lucru sa infintezi o trupa de teatru. Asta atrage dupa sine pe langa respect si admiratie, si multa invidie. Ii doresc lui Andrei Cantaragiu sa nu bage in seama rautatile si invidile "colegilor" si sa faca ceea ce stie el cel mai bine:teatru!Este un actor foarte bun care va ajunge departe.Felicitari si mult,mult noroc!

Monica
16 iulie 2012
superb

Ce poza frumoasa!Parca sunteti Romeo si Julieta :)

Corina
16 iulie 2012
Bafta la premiera!

Eram clasa a XI-a la Colegiul "Constantin Bratescu" cand a venit Andrei Cantaragiu si a jucat un spectacol la noi la liceu. Eu si toate colegele mele ne-am indragostit de el si am inceput sa mergem la teatru la fiecare spectacol sa-l vedem pe Andrei(Andi-cum ii spun prietenii). Este actorul meu preferat! Il imbratisez cu drag si ii urez multa bafta la premiera!

21 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5156 secunde