Premieră la Constanța: Festival antic pe străzile Tomisului

3604
10

Articole de la același autor

După jumătatea lui august Constanța și constănțenii vor îmbrăca hainele vechiului Tomis și vor intra în atmosfera creată de un festival premieră în Constanța. Dacă până acum v-ați uitat cu jind la festivalul de artă medievală de la Sighișoara, sau la altele de gen, din vara asta vom avea și noi unul al nostru. În peninsulă, zona Edificiului Roman cu Mozaic. Nu va fi însă un festival medieval, ci unul și mai vechi. Festivalul Antic Tomis. Cu tot ce înseamnă o astfel de manifestare - costume, lupte, arme și echipamente de luptă, meșteșuguri, pâine, vin și alte de-ale gurii, târg, jocuri și ateliere. Nu mai sunt până atunci decât două săptămâni.
Gândit ca o salvare din uitare a locului prin reînvierea spiritului său, festivalul vrea să amintească românilor că "turismul în țara noastră rămâne cea mai bună variantă de concediu. În primul rând prin valoarea lui educativă și ca prim pas în cultura europeană trebuie făcut aici unde găsim urme de greci, traci, sciți, daci și romani", ne explică inițiatorul său Dan Frigioiu. Festivalul are misiunea, destul de grea, de a revigora vechiul Tomis dar mai ales noua Constanță, din punct de vedere economic, turistic și cultural. De câte ori nu ne-am pus întrebarea, retorică, după ce am vizitat copleșiți un oraș mai european, gen… (să nu spunem chiar Paris sau Viena ci să luăm un exemplu mai apropiat) Sibiu, cam ce ar avea Constanța de arătat turiștilor în afara clădirilor în prăbușire? La această întrebare poate va răspunde festivalul antic care va încerca să ridice, din propriile-i ruine, vechiul Tomis, umplând găurile negre ale ruinelor noi cu istorie veche.

Ce-și propun organizatorii
Ce-și doresc organizatorii este ca manifestarea să învie, în ani, meșteșuguri ca artizanatul, olăritul, pielăria, prin jocurile și atelierele ce vor face parte din desfășurarea sa. Să stimuleze actul artistic prin evenimente culturale în armonie cu tema festivalului, să aducă publicul "în mijlocul evenimentului cultural de calitate, având în vedere alternativele subculturale".
Și pentru că nu se poate festival istoric fără paradă de costume, ne vor da idei - să ne punem garderoba la punct pentru edițiile viitoare - clujenii asociației "Terra Dacica Aeterna", "Asociația de Zâne de la Zalău" și grupul "Cohorus I Tracorum" din Bulgaria. Zânele din Zalău și mai ales Clujenii, ei înșiși cu o bogată istorie în participarea la festivaluri istorice dar și alte evenimente, care mai de care mai neașteptate, cum ar fi: lansări de carte, noaptea muzeelor, ziua Jandarmeriei, târguri de vacanțe, prezentări în școli, team buildinguri sau filme. "Băieții au construit chiar și un cuptor de ceramică, așa cum se făcea pe vremuri" ne-a povestit entuziast Dragoș Paiu, reprezentantul Groove Hour, organizator al evenimentului. Și tot el ne-a explicat legătura cu Edificiul roman cu Mozaic care este un alt obiectiv al festivalului. Mai exact strângerea de fonduri pentru restaurarea lui. În care scop mai există două proiecte încă de acum un an, "pâinea antică romană", care se coace și se vinde pentru mozaic, și vinul Labyrinthum provenit dintr-o podgorie cu lungă tradiție - de pe vremea când Ostrov era Durostorum.
"Noi suntem doar gazda și beneficiarii evenimentului", a început Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie "Groove Hour e inițiatorul. Festivalul vine să promoveze anticul Tomis. Poate așa găsim și noi parteneri pentru restaurarea mozaicului", speră acesta. Tot el ne-a spus că există în plan ca anualul târg de antichități și handmade din Piața Ovidiu să se țină pe 15 și 16 august ca să ofere o idee de continuitate activităților cu iz antic, Festivalul Antic Tomis fiind anunțat pentru următoarele 3 zile: 17, 18 și 19 august. Evenimentul este organizat de Groove Hour în parteneriat cu Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turis-mului Litoral - Delta Dunării.



Comentează știrea

un constantean
3 august 2012
na beleaua

Inseamnă că eu nu mai ințeleg ce e acela un festival. Credeam că e ceva artistic cu muzică sau teatru sau balet.Așa e in toată lumea.Vai Constanța mea pe mana cui a incăput."Activități cu iz antic", aoleu,cică "festivalul vine sa promoveze anticul Tomis " ...Căldură mare, monșer...

Marius
3 august 2012
Ali Baba si cei 40 de hoti

Eforie este condusa de mafioti, iar Brailoiu este seful lor. Cea mai stralucitoare realizare a lui Brailoiu a fost distrugerea sistematica, an de an, a turismului din Eforie. Cea mai ridicola, nerusinata si nebuna actiune a lui Brailoiu in acest sens a fost taxa de parcare. Oriunde parcheaza un turist in Eforie, chiar si in locuri total neamenajate, e fortat de mafia lui Brailoiu sa plateasca taxa de parcare. Nicaieri in Romania nu se practica aceasta taxa criminala. Am vazut nenumarati turisti cum au plecat scirbiti cind hienele lui Brailoiu le-au cerut taxa de parcare. Taxa asta nu numai ca e foarte mare dar, in primul rind e extrem de OFENSATOARE PTR. CA E TILHARIE PE FATA.Aceasta taxa meschina reprezinta principala cauza a dezastrului pe care-l inregistreaza turismul si comertul in Eforie in ultimii ani. Mafiotii, in general, pot fi impartiti in doua categorii distincte: destepti si idioooti. Brailoiu nu face parte din prima categorie.

un constantean
3 august 2012
ai dreptate

Recunosc, am devenit incoerent dupa ce am citit articolul despre activitati cu iz antic."constănțenii vor imbrăca hainele vechiului Tomis"...OPRIȚI-VĂ , măi copii ... că nu vă mai citește nimeni...

Sanda
3 august 2012
Brailoiule ai devenit tartor ptr. noi!

Brailoiule esti in totalitate vinovat de nenorocirea pe care o aduci asupra noastra, a tuturor, prin faptul ca ai distrus comertul si turismul nostru. Este normal ca in perioadele mai slabe ale sezonului sa nu mai calce picior de turist la noi ptr. ca toti stiu de taxa ta nebuna de parcare. Se duc in alta parte unde nu exista aceasta tilharie nerusinata, tilharie la drumul mare.

Dan
3 august 2012
Ce faci Brailoiule? joci alba-neagra cu noi?

Brailoiule, ai oprit 3 saptamini taxa asta blestemata si ne-am gindit ca ti-a venit mintea la cap. Ce-i in capul tau de ai reintrodus crima asta impotriva noastra? Tu chiar nu vezi turisti care injura si pleaca atunci cind li se cere taxa asta imbecila?

NERO
3 august 2012
ANTIQUE

Modelele din fotografii au fost bine alese. Ma gindesc cu teama la ce ma asteapta sa am nenorocul sa-l intilnesc pe Mazare in costumul lui Scipio. Am avut cosmaruri de cind l-am vazut aproape gol in cada.

craiu
3 august 2012
ave

Propun sa-l aruncam pe Mazare la lei

alt constantean
3 august 2012
te bagi in seama

Pai tu ce treaba ai ma pune-te tu si scrie ca vad ca te pricepi la orice mai putin la limba romana

Răspuns la: ai dreptate
Adăugat de : un constantean, 3 august 2012
Recunosc, am devenit incoerent dupa ce am citit articolul despre activitati cu iz antic."constănțenii vor imbrăca hainele vechiului...
Tartarin
3 august 2012
Bun si atat

Una pste alta e o idee buna, nu mai fiti asa carcotasi, oricum bietii turisti se plictisesc de moarte in cetatea Tomisului, asta daca nu raman fara portofele si atunci au ce face toata ziua...griji...declaratii degeaba pe la Politie. Apropos, de ce se mai plateste "taxa de liniste"???

un cititor
3 august 2012
ai dreptate

cine citește cugetul liber nu știe limba romînă ca altfel nu ar ințelege cum e cu "străzile Tomisului" din titlu vostru...

Răspuns la: te bagi in seama
Adăugat de : alt constantean, 3 august 2012
Pai tu ce treaba ai ma pune-te tu si scrie ca vad ca te pricepi la orice mai putin la limba romana

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5539 secunde