Premianți în catalog, codași la examen. „Mai bine admitere ca pe vremuri!”

24919
Și anul acesta, calcularea mediei de admitere în licee se face ca medie ponderată între media generală obținută la Evaluarea Națională (cu o pondere de 80%) și media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (cu o pondere de 20%). Aceasta în ciuda insistențelor părinților, care, de ani buni, consideră că notele din gimnaziu sunt absolut irelevante. Ba mai mult, pun o presiune artificială asupra copiilor lor.

„Vă rog să scoateți media claselor 5-8 din media de admitere. Nu știu cum e la voi, dar de ieri, la mine, e școala plină de părinți. Unii cerșesc sau negociază, alții amenință și fac scandal. Toți vor mărire de note!!!”, a fost apelul unui părinte.

Chiar și cadrele didactice împărtășesc această opinie: „Asta e o bătaie de joc la adresa profesorilor. Ești obligat să dai din burtă, ca să se vadă odrasla la un liceu unde nu are ce căuta, pentru că nu poate să țină pasul. Examen de admitere, ca pe vremea mea!”.



Cu media din gimnaziu 9,97 și note la limită în Evaluarea Națională


În urma publicării ierarhiei județene de către Inspectoratul Școlar Județean Constanța, am încercat să realizăm o analiză a relevanței mediei din V-VIII, mai precis am pus în oglindă parcursul gimnazial cu notele obținute la cele două probe scrise ale Evaluării Naționale.

Nu au cum să nu atragă atenția premianții din gimnaziu, cu media de 9,97, care se presupune că ar excela în fața colegilor lor de la Școala gimnazială nr. 1 Dorobanțu, dar care la Evaluarea Națională au „performat” de 6,20 la română, respectiv 5,70 la matematică.

A terminat gimnaziul la Școala gimnazială nr. 1 Tuzla cu media 9,97, iar la probele scrise de la Evaluarea Națională abia a luat un 5,90 la română și un 3,45 la matematică.

La Școala gimnazială nr. 1 Făurei, poți termina gimnaziul cu 9,39, dar să nu poți lua mai mult de 1,90 la română, respectiv 4 la matematică. Ori cu 8,40 media din V-VIII, la română să obții nota 1,65, respectiv nota 3 la Matematică. Sau media V-VIII să fie 8,99, iar elevul să obțină 1,55 la română, respectiv 3,50 la matematică.

La Liceul Tehnologic Independența, elevul care a terminat V-VIII cu media 9,14, a primit nota 4,65 pentru lucrarea de la română, respectiv 2, pentru cea de la matematică. Cel care are media 9,37 a obținut 5,30 la română, respectiv 2,00 la matematică. Chiar și cu media 9,47 din gimnaziu tot nu a făcut mai mult de 4,80 la română, respectiv 2.70 la matematică. Sau cu 9,30 în gimnaziu a reușit să scrie de un 5,60 la română, respectiv 2,70 la matematică.

La Școala gimnazială nr. 3 „Ciprian Porumbescu”, elevul care a terminat gimnaziul cu media 8,41 nu a reușit să obțină mai mult de 1,85 la română, respectiv 3,50 la matematică. Tot aici, un elev cu media 8,75, a scris de 2,20 la română, respectiv 3,50 la matematică.

La Școala gimnazială nr. 1 Ion Corvin, cu media 9,42 din gimnaziu, elevul a câștigat un punct în plus la notele de 3,70 (română) și 4,30 (matematică). Chiar și cu media 9,91, a scris de 5,80 la română, respectiv 4,20 la matematică. Colegul lor care a terminat cu 9,73 gimnaziul și care a scris de 4,20 la română, respectiv 4,15 la matematică are medie de admitere mai mare (5,28) decât elevul de la Școala gimnazială nr. 16 „Marin Ionescu Dobrogianu”, care deși a terminat cu 8,16 a scris de 5 la română, respectiv 4,10 la mate.

Repartizarea computerizată, pe 24 iulie

Reamintim că următoarea etapă din calendarul admiterii 2021 se va desfășura în perioada 16 - 22 iulie, când se vor completa opțiunile în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginți. Repartizarea computerizată a candidaților din seria curentă, precum și a celor din seriile anterioare, care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2021-2022, va avea loc în data de 24 iulie.

Abia după repartizarea computerizată elevii își vor putea vizualiza lucrările, conform următorului calendar:

14 iulie – Afișarea la școală/centrul de examen, a procedurii de vizualizare a lucrării și a intervalului orar în care se pot depune cereri.

15-16 iulie – Depunerea cererilor prin care se solicită vizualizarea lucrărilor la unitatea de învățământ care a fost centrul de examen.

19 iulie – Centralizarea cererilor de vizualizare a lucrărilor la Comisia județeană de organizare a Evaluării Naționale din județul de origine.

20 iulie – Transmiterea situației centralizate a cererilor de vizualizare a lucrărilor la Comisia județeană de organizare a Evaluării Naționale din județul de origine către Comisia județeană din județul evaluator; transmiterea, către directorii unităților de învățământ care au fost centre zonale de evaluare, a solicitării de a primi lucrările pentru vizualizare.

21 iulie – Pregătirea, de către directorii unităților de învățământ care au fost desemnate centre zonale de evaluare, a lucrărilor pentru vizualizare, conform procedurii; transmiterea la Comisia județeană de Evaluare Națională din județul evaluator a fotocopiilor conforme cu originalul a lucrărilor solicitate pentru vizualizare.

22-23 iulie – Pregătirea fișierelor cu lucrările solicitate pentru vizualizare și încărcarea lor pe FTP, conform procedurii.

26 – 30 iulie – Vizualizarea lucrărilor de către solicitant, conform procedurii și a programului anunțat.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4326 secunde