Pregătiri pentru admiterea la liceu. Începe maratonul calculelor şi simulărilor mediilor

391
Pregătiri pentru admiterea la liceu. Începe maratonul calculelor şi simulărilor mediilor - fondpregatiriadmitereliceu-1625074267.jpg

Articole de la același autor

Absolvenţii de clasa a VIII-a au trecut de emoţiile examenelor, însă mai au de trecut un hop în această vară, admiterea la liceul dorit. Aşa se face că, după ce au văzut rezultatele la Evaluarea Naţională, au intrat în febra socotelilor. Se fac simulări şi estimări pentru repartizarea computerizată. Diferenţele sunt din nou foarte mici, iar departajarea se va face chiar şi la sutime.

Rezultatele finale ale Evaluării Naţionale 2021, după contestaţii, vor fi afişate la sfârşitul acestei săptămâni. Din 14 iulie, începe completarea de către secretariatele şcolilor a fişelor de înscriere cu numele şi codul unităţii de învăţământ gimnazial, cu datele personale ale absolvenţilor clasei a VIII-a, cu mediile generale de absolvire, cu notele şi mediile obţinute la Evaluarea Naţională, cu mediile de admitere, prin preluarea acestora din aplicaţia informatică centralizată. Pe 15 iulie, va fi făcută publică ierarhia la nivel judeţean. Chiar de a doua zi, părinţii pot completa fişele cu opţiuni, astfel încât, până pe 23 iulie să fie înscrise în aplicaţie şi să fie corectate eventualele erori.

„Lupta” se va da însă nu la vârf, ci mai ales în rândul candidaţilor cu medii peste 9 care vor să prindă un loc în clasa a IX-a într-unul din liceele de top. Repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor de clasa a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursului anului şcolar 2021 – 2022 va avea loc pe 24 iulie. Aceasta va fi afişată pe portalul Ministerului Educaţiei, admitere.edu.ro, dar şi la unităţile de învăţământ liceal. Acestea vor trebui să facă publică şi lista cu locurile neocupate. Ulterior, între 25 şi 28 iunie, candidaţii îşi pot depune sau transmite dosarele de înscriere la liceele la care au fost repartizaţi.

A doua etapă de repartizare, în august

Cea de-a doua etapă de repartizare computerizată şi admitere în învăţământul liceal de stat pentru candidaţii din seria curentă, precum şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2021 – 2022, debutează pe 29 iulie, cu afişarea situaţiei locurilor rămase libere, inclusiv a celor destinate candidaţilor rromi, precum şi a celor destinate candidaţilor cu CES, a locului de desfăşurare şi a graficului probelor de aptitudini sau de verificare a cunoştinţelor de limba modernă ori maternă. Până pe 4 august vor putea fi completate fişele cu opţiuni de către candidaţii care au fost repartizaţi computerizat în prima etapă dar nu şi-au depus dosarele de înscriere în termen şi de către candidaţii care nu au participat sau au participat la repartizarea computerizată din prima etapă, dar, din diferite motive, nu au fost repartizaţi computerizat. Pe 6 august este programată cea de-a doua repartizare computerizată. Între 9 şi 11 august, vor fi rezolvate de către Comisia judeţeană de admitere a situaţiilor speciale apărute după etapele de repartizare computerizată.

Medii mari la liceele de top

Media notelor de Evaluare Naţională contează în procent de 80% din media de admitere în clasa a IX-a. Celelalte 20 de procente sunt calculate din media aritmetică a celor patru ani de gimnaziu. În 2020, ultima medie de admitere la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” a fost 9,61, la profilul Umanist – Ştiinţe sociale, la Liceul Teoretic „Ovidius” – 9,36, la Ştiinţe ale Naturii, Liceul Teoretic „Traian”, - 9.27 (Filologie), Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” – 9.05 (Ştiinţe sociale).



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5374 secunde