Povestiri adevărate ale bătrânilor etnici în Dobrogea

281

Articole recomandate

Asociația Europeană Interaxe a demarat un proiect referitor la patrimoniul imaterial, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), având ca temă "Aspectele identitare și conservarea tradițiilor de peste an la comunitățile etnice dobrogene. Interferențe culturale la aromâni, tătari, bulgari, ruși-lipoveni, germani". 

În comuna Mihail Kogălniceanu, s-au încheiat primele întâlniri între toți participanții la proiect. Acesta constă în redescoperirea istoriilor locale, care se păstrează în tradiția orală, prin intermediul dialogului între copiii și bătrânii din localitățile participante. 

30 de tineri din comunele Mihail Kogălniceanu, Oituz, Cobadin, din județul Constanța, și Ceamurlia de Jos, Lunca, Jurilovca, din județul Tulcea, vor culege povestiri adevărate relatate de bătrânii din zona respectivă, iar acestea vor fi tipărite într-un volum colectiv. "Almanahul călătoriilor interculturale" va fi o creație unică, prin care toți cei care vor fi participat își vor aduce contribuția lor creativă. 

Până în luna noiembrie, mai mulți copii din cinci grupuri etnice vor încerca să redescopere farmecul tradițiilor lor, se vor întâlni, vor realiza mai multe scenete referitoare la tradițiile etniei din care provin, vor îmbina artele spectacolului cu expoziții de fotografie și obiecte de decor.

Prin acest proiect, se dorește promovarea zonelor cu comunități culturale / etnice din Dobrogea, prin salvarea pe suport video și prin tipărire a anumitor aspecte ce țin de identitate (ritualuri, tradiții, istorie orală), în grupurile turco-tătarilor, rușilor-lipoveni, bulgarilor, germanilor, romanității sud-dunărene (aromânilor). Proiectul va înlesni stimularea cunoașterii reciproce a 30 de tineri din 5 medii culturale diferite, cu vârste cuprinse între 12 și 25 ani, pe o perioadă de 6 luni. Spectacolul final și lansarea cărții vor avea loc în luna noiembrie, 2013. 

Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), instituție publică subordonată Ministerului Culturii, oferă în fiecare an finanțări nerambursabile instituțiilor publice, organizațiilor neguvernamentale și persoanelor juridice de drept privat, care desfășoară activități culturale. Sunt sprijinite proiecte provenite din arii tematice precum activități muzeale, teatru, dans, muzică, patrimoniu cultural național, patrimoniu imaterial, formare profesionala în domeniul culturii - inclusiv management cultural și educație culturală.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.732 secunde