Poveștile profesorilor de nota 10 care au ajuns să predea la țară

2067
7
Poveștile profesorilor de nota 10 care au ajuns să predea la țară - titulari1-1378311611.jpg

Articole de la același autor

Anul acesta, la proba scrisă a concursului de titularizare, șase profesori constănțeni au reușit performanța de a obține nota 10 la proba scrisă. Este vorba despre Georgiana Mădălina Jiji (educație plastică), Ancuța Lemnaru (limba franceză), Florentina Marin (profesor învățător), Cristina Mihăilă (limba română), Mădălin Teodor Roșioru (limba franceză) și Mirela Beregoi (inginer protecția mediului). Șase cadre didactice care au muncit pentru această notă maximă, știut fiind faptul că nu este un examen ușor, și care au sperat că vor obține un post într-un oraș, așa cum își dorește marea majoritate a profesorilor. Nu neapărat pentru că s-ar simți "pedepsiți" să ajungă la catedra unei școli dintr-un sătuc, dar mai ales din cauza faptului că statul român a avut grijă să taie orice stimulent care ar mai fi făcut atractive aceste catedre departe de domiciliu.

"Postura de suplinitor nu ne avantajează"

Din anul 2005 de când a absolvit Facultatea de litere a Universității "Ovidius", prof. Cristina Mihăilă a avut parte de catedre de limba și literatura română la Eforie, Murfatlar, Topraisar. Acum se consideră în perioada de adaptare cu naveta la școala din Sinoe, la 60 de kilometri de Constanța. "Anul acesta am avut de ales între Sinoe, Rasova și Ostrov, dar, oriunde am predat, am avut rezultate bune și copiii m-au îndrăgit. Sufăr cumplit când văd că indiferent cât de mult am lucra postura de suplinitor nu ne avantajează. Îmi place literatura și iubesc copiii, dar regret că naveta nu îmi permite să petrec mai mult timp în bibliotecă să citesc și să scriu". Nu trebuie omis faptul că prof. Mihăilă și-a dat licența cu o lucrare având la bază lucrările fantastice ale scriitorului Fănuș Neagu, căruia i-a luat și un interviu pe care l-a publicat în revista AGORA. La vremea respectivă, scriitorul a intrat în posesia lucrării de licență a studentei Mihăilă prin intermediul prof. univ. Marina Capbun, de la Facultatea de Litere, și astfel a ajuns să fie expusă la Muzeul Literaturii Române.

Postul titularizabil rămas vacant la Sinoe fusese ocupat, până în urmă cu doi ani, de prof. Marian Crăciun, actualmente la catedra de limba și literatura română a Școlii Gimnaziale nr. 7 "Remus Opreanu". Ieri, ne povestea că cei șapte ani cât a predat la țară constituie una dintre cel mai frumoase amintiri din cariera sa. Chiar și din punct de vedere financiar situația era alta. "La vremea respectivă, primeam salariu de merit, spor de ore suplimentare și alte mici procente pentru diferite activități, ceea ce conducea la dublarea salariului. Pe atunci și primarii erau direct interesați să deconteze naveta cât mai repede pentru a se lăuda în fața electoratului că au adus cadre bune în școlile din localitățile lor. Acum, din nefericire, lucrurile s-au schimbat în rău, toate acele sporiri fiind tăiate".

Prof. Florentina Marin se numără printre norocoșii titulari de 10 care au prins un post în orașul Constanța, după ce ani la rând a predat la Topraisar. "Faptul că am reușit să obțin un post la Școala Gimnazială nr. 18 «Jean Bart» o consider o încununare a unei munci care a pornit cu cei cinci ani de colegiu plus alți trei de facultate".

Pentru prof. Ancuța Lemnaru, catedra de limba franceză a Școlii din Pantelimon va constitui o provocare, întrucât până acum a ocupat posturi de suplinitor numai la unități de învățământ din Constanța. Pe lângă această catedră ar trebui să mai susțină alte două ore la școala din Runcu, acolo unde o învățătoare predă limbi străine și a fost solicitat un profesor de specialitate. "Timp de 10 ani am tot sperat că voi reuși să mă titularizez în oraș. În fiecare an mi-am mâncat concediile învățând pentru examen, iar acum ultima mea speranță este într-un transfer, poate în anul școlar viitor".

În loc de concluzii

Nu spune nimeni că micuții din mediul rural nu merită profesori buni, care să-i ajute să descopere tainele diferitelor materii pe care dascălii le predau. Tristețea rezidă în faptul că statul român consideră în continuare că se poate face apostolat de dragul copiilor și atât. Tot ceea ce a fost bun odinioară și "alina" oboseala navetei la catedre aflate la zeci de kilometri depărtare de domiciliu a fost sacrificat pe altarul crizei. S-a considerat că economia cu învățământul românesc astupă hăurile furăciunilor…

Comentează știrea

un prof,
5 septembrie 2013
daca directorii ascund orele

cei care dau concursuri, invata, se zbat nu se aleg cu nimic in schimb bun. Orele se tin in scoli pt cine vor directorii sau se dau la plata cu ora ca cei din scoala sa aibe o norma jumate, sa aducem pensionari si asa zisi "prof. asociat" . Doar la Rosetti (SNC), Carol etc. cate ore nepublicate au dat directoarele la plata cu ora pt, cine a cotizat mai mult, pt cine ii e "prieten". Nu ar trebui ISJ sa aprobe plata cu ore pt orele care nu au cod, care nu au fost publicate. Se dau ore de economie si de specialitate-economic/turism in conditiile in care cei cu concurs pe aceste discipline nu au post...Ar fi foarte multe de spus, dar oricum cuvintele sunt de prisos...

Suplinitor
5 septembrie 2013
Epopeea unui suplinitor

Prin luna aprilie a fiecarui an, ma duc la notar si-mi legalizez din nou diplomele ( parca nu as fi pe site-ul edu cu toate datele ), stau la coada si depun dosarul, ma mai intorc la centru peste vreo 2 saptamani ca sa validez fisa de inscriere si apoi ma pregatesc pentru inspectia de la clasa, inspectie care valoreaza 25% din nota finala. De cele mai multe ori, inspectia o sustii intr-o scoala straina, cu elevi pe care nu-i cunosti, anul acesta am primit o clasa de a 8-a care termina scoala peste 2 zile si in aceste conditii eu trebuia sa-i motivez ca sa nu se mai gandesca la banchet si sa fac o lectie de nota 10 ( am si reusit sa iau 10). Discutand inainte de lectie cu elevii, am aflat ca au mai fost profesori care au dat examen la ei la clasa, unora le tremurau mainile, altii s-au balbait, pe scurt: elevii invatasera sa evalueze profesorii si radeau de noi, de colegii mei. Apoi, dupa vreo 2 luni de vara torida vine si examenul, care nu este chiar asa de complicat daca citesti tot, mai greu este ca e fff mult de scris si nu stii cand trec 4 ore. (am reusit si aici sa iau aproape 9). Dupa atat chin, incep sedintele publice unde constati ca nu ai ce post sa iei, ceva in conditii umane.Si dupa ce ocupi un post la zeci sau peste 100km distanta de casa, afli ca sunt tinute posturi intregi in oras, posturi nescoase. Te mai si duci la post si afli ca nu se deconteaza, sau se da doar jumatate de naveta ( naveta mea e 400 Ron si salariul e 1000). Vine si luna septembrie, cand mai speram la un post, mai bun, in oras si, aflam ca pe ultima suta de metri, s-a schimbat metodologia repartizarii. MEN isi permite sa schimbe regulile jocului in timpul acestuia!!! Anul acesta o sa ma trezesc la 5, o sa plec la 6, incep orele la 7,30, le voi termina la ora 14, ajung acasa la 15,30, ma voi pregati pt ziua urmatoare vreo 2 ore si tot asa pt aproape 800 RON cat mai raman dupa plata navetei. Nu e mai castigata femeia de servici din sat?

5 septembrie 2013
profi de nota 10

sunt mai bine de 20 de ani de cand profesorii pregatiti nu mai au loc intr-un sistem politizat,si plin de putregaiuri de diverse culori politice care se numesc directori ,profesori,si ce mai exista prin nomenclator!!!!!!sunt tineri pregatiti(putin ce-i drept) dar nu au loc pt ca nu au nici culoarea politica necesara,si nici bani de spaga! calitatea consta in km de hartii fara acoperire,in puncte cumparate la diverese cursuri asa-zise de ''perfectionare''! toate astea tin loc de ''competenta''! jenant,nu? Apropou de colegiul Carol:(comentarul nr 1):precizati ,daca aveti curajul,ca orele s-au obtinut pe spagi in timpul fostei conduceri pedeliste! Nu aruncati cu noroi in noua conducere care a facut intr-un an cat nu a facut fosta conducere in 7 ani....e greu sa cureti mizeria facuta in 7 ani de incompetenta...;e greu sa transformi o piata( carol) intr-un colegiu,doar intr-un an scolar! Cautati din urma si daca aflati ,nu o sa va vina sa credeti cat gunoi s-a ascuns sub pres,cata incompetenta si cata spaguiala....! informati-va mai intai si apoi comentati! Nu le umpleti de noroi pe cele doua doamne directoare,poate cele mai corecte si competente din istoria acestui colegiu!

Mananci prajituri
5 septembrie 2013
Nr. 3

Ati avut posturi garla pe economic si nu a fost dat nici unul vacant pe 4 ani. Aveti si proces pe rol pentru asta. Elevii sunt fericiti la maxim cand chiulesc si se lauda prin mijloacele de transport in comun cum duc ei scutiri si se motiveaza imediat absentele. O fi facut fosta conducere matrapazlacuri, habar nu am cine era, dar voi nu sunteti mai presus de anteriorii. La Rosetti orele sunt deja date la pensionari, desi mai sunt etape in calendar pana la pensionari, cumul, plata cu ora sau cum naiba se cheama. Treaba e veche de cand lumea. Daca sa te prostituezi e cea mai veche meserie din lume, atunci directorul e prima functie de conducere din lume. Sunt girati politic oamenii, fac ce vor. Doar Narciz Amza a dat de pamant cu toate pilele politice si a incercat sa ridice media de IQ la directori. Celor care au luat asa note mari le spun "Jos palaria" si sa nu isi piarda sperantele. Dar poate fac si o scoala "postliceala" de sport. E de mare succes la momentul asta.

mine
5 septembrie 2013
la tara nu merita profesori de nota 10???

Eu asa inteleg din articol!!! Adica, daca aveau note mai mici, nu trebuiau sa se planga ca sunt trimisi la tara, ca doar n-au nevoie taranii de profesori asa buni! Cica, vai le-au fost taiate "stimulentele"... Mai a naibii treaba! Atunci ce importanta are ce note au avut profesorii??? Auzi la ei! La fel si doctorii, vai, nu vor la tara, la oras, ca sunt spagile in bani, nu in "natura"!

Suplinitor
5 septembrie 2013
cum se tin orele ascunse

La Corbu: profesorul titular de ed.fizica (fiul doamnei prodecan de la facultatea de ed. fizica din C-ta) de 4 ani dupa data de 1 septembrie, vine si depune cerere de concediu fara plata, detasare si alte motive. Dupa aceata miscare doamna directoare il angajeaza pe sotul dumneaei, mecanic de intretinere in scoala, ca profesor asociat. Sotul doamnei a sustinut examen dar nu a luat saracul decat nota 1.00 chiar si dupa contestatie a ramas cu aceeasi nota : 1 curat. Sa vedem daca si anul acesta o sa fie la fel, dar nu cred ca se va schimba ceva. Si acestea nu sunt singurele ore ascunse

Michael Kors
26 septembrie 2014
Michael Kors

[url=http://www.lebron-jamesshoes.us/]Lebron James shoes[/url] [url=http://www.airmax90sale-uk.co.uk/]http://www.airmax90sale-uk.co.uk/[/url] [url=http://www.runshoessale.org.uk/]Nike Air Max sale[/url] [url=http://www.airmax90sale-uk.co.uk/producttags.html]http://www.airmax90sale-uk.co.uk/producttags.html[/url] [url=http://www.lebron-jamesshoes.us/]Lebron shoes[/url] [url=http://www.salomonukonline.co.uk/producttags.html]http://www.salomonukonline.co.uk/producttags.html[/url] [url=http://www.mkoutletonline-us.com/producttags.html]http://www.mkoutletonline-us.com/producttags.html[/url] [url=http://www.mkoutletonline-us.com/]Michael Kors outlet online[/url] [url=http://www.beatsbydreonlineuk.org.uk/]Beats By Dre studio[/url] [url=http://www.salomonukonline.co.uk/]http://www.salomonukonline.co.uk/[/url] [url=http://www.salomonukonline.co.uk/]Salomon[/url] [url=http://www.salomonukonline.co.uk/]Salomon UK[/url] [url=http://www.karenmillensoutletuk.co.uk/]Karen Millen outlet UK[/url] [url=http://www.michaelkorshandbagsoutlet2014.co.uk/]http://www.michaelkorshandbagsoutlet2014.co.uk/[/url] [url=http://www.mkoutletonline-us.com/]Michael Kors Purses[/url] [url=http://www.salomonukonline.co.uk/]Salomon running shoes[/url] [url=http://www.tomsshoes-outletonline.com/]Toms outlet[/url] [url=http://www.mkoutletonline-us.com/]http://www.mkoutletonline-us.com/[/url] [url=http://www.runshoessale.org.uk/]http://www.runshoessale.org.uk/[/url] [url=http://www.airmax90sale-uk.co.uk/]cheap Nike Air Max 90[/url] [url=http://www.lebron-jamesshoes.us/]Lebrons shoes[/url] [url=http://www.mulberryoutletyork2014.co.uk/producttags.html]http://www.mulberryoutletyork2014.co.uk/producttags.html[/url] [url=http://www.karenmillensoutletuk.co.uk/]http://www.karenmillensoutletuk.co.uk/[/url] [url=http://www.mulberryoutletyork2014.co.uk/]Mulberry outlet UK[/url] [url=http://www.michaelkorshandbagsoutlet2014.co.uk/]Michael Kors[/url] [url=http://www.airmax90sale-uk.co.uk/]Nike Air Max 90[/url] [url=http://www.mulberryoutletyork2014.co.uk/]Mulberry outlet online[/url] [url=http://www.fitflopsonlinesale.com/]Fitflop Sandals[/url] [url=http://www.lebron-jamesshoes.us/]http://www.lebron-jamesshoes.us/[/url] [url=http://www.runshoessale.org.uk/]Nike Air Max[/url] [url=http://www.cheapnikeairmax2014.us/]http://www.cheapnikeairmax2014.us/[/url] [url=http://www.michaelkorshandbagsoutlet2014.co.uk/]Michael Kors purses[/url] [url=http://www.beatsbydreonlineuk.org.uk/]Beats By Dre[/url] [url=http://www.cheapnikeairmax2014.us/]Nike Air Max 2014[/url] [url=http://www.fitflopsonlinesale.com/]Fitflop sale[/url] [url=http://www.mkoutletonline-us.com/]Michael Kors online outlet[/url] [url=http://www.mulberryoutletyork2014.co.uk/]Mulberry outlet[/url] [url=http://www.lebron-jamesshoes.us/producttags.html]http://www.lebron-jamesshoes.us/producttags.html[/url] [url=http://www.lebron-jamesshoes.us/]cheap Lebron shoes[/url] [url=http://www.cheapnikeairmax2014.us/]Nike Air Max 90,Nike Air Max 1[/url] [url=http://www.tomsshoes-outletonline.com/]Toms shoes[/url] [url=http://www.cheapnikeairmax2014.us/producttags.html]http://www.cheapnikeairmax2014.us/producttags.html[/url] [url=http://www.michaelkorshandbagsoutlet2014.co.uk/]Michael Kors outlet[/url] [url=http://www.mulberryoutletyork2014.co.uk/]http://www.mulberryoutletyork2014.co.uk/[/url] [url=http://www.beatsbydreonlineuk.org.uk/]Beats By Dre UK[/url] [url=http://www.michaelkorshandbagsoutlet2014.co.uk/]Michael Kors handbags[/url] [url=http://www.airmax90sale-uk.co.uk/]Nike Air Max 90 sale[/url] [url=http://www.fitflopsonlinesale.com/]Fitflop[/url] [url=http://www.michaelkorshandbagsoutlet2014.co.uk/producttags.html]http://www.michaelkorshandbagsoutlet2014.co.uk/producttags.html[/url] [url=http://www.karenmillensoutletuk.co.uk/]Karen Millen outlet online[/url] [url=http://www.beatsbydreonlineuk.org.uk/]Beats By Dre solo hd[/url] [url=http://www.airmax90sale-uk.co.uk/]Nike Air Max 90 UK[/url] [url=http://www.cheapnikeairmax2014.us/]cheap Nike Air Max 2014[/url] [url=http://www.beatsbydreonlineuk.org.uk/]http://www.beatsbydreonlineuk.org.uk/[/url] [url=http://www.karenmillensoutletuk.co.uk/]Karen Millen outlet[/url] [url=http://www.runshoessale.org.uk/]Nike Roshe Run[/url] [url=http://www.tomsshoes-outletonline.com/]Toms shoes outlet[/url] [url=http://www.runshoessale.org.uk/]Nike Free Run[/url] [url=http://www.fitflopsonlinesale.com/]http://www.fitflopsonlinesale.com/[/url] [url=http://www.tomsshoes-outletonline.com/]http://www.tomsshoes-outletonline.com/[/url] [url=http://www.fitflopsonlinesale.com/]Fitflop shoes[/url] [url=http://www.mulberryoutletyork2014.co.uk/]Mulberry outlet york[/url] Michael Kors http://www.michaelkorshandbagsoutlet2014.co.uk/

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8093 secunde