Poveștile de suflet ale bătrânilor aromâni, oferite în dar de Crăciun

510
2
Poveștile de suflet ale bătrânilor aromâni, oferite în dar de Crăciun - copertacarte-1387726644.jpg

Articole de la același autor

Astăzi, de la ora 17, la Muzeul de Artă din Constanța va avea loc lansarea volumului "Aromânii - Povești de suflet", semnat de Maria Cica.

Întrebată ce a determinat-o la acest travaliu scriitoricesc, autoarea ne-a mărturisit că și-a dorit să consemneze oficial poveștile de viață ale bătrânilor aromâni și istoria cu totul aparte a acestui neam. "Cu toate că multe dintre personajele lucrării nu mai sunt în viață, am încercat să păstrez firul epic spre o zonă veselă", ne-a spus Maria Cica.

În prefața cărții, semnată de istoricul Adrian Majuru, găsim detaliile demersului colegei noastre de la Televiziunea Română: "Avem o carte despre o lume care diferă în detalii, mai ales pentru cititorii români, care vor descoperi o psihologie adesea contrarie, inversată, în comparație cu realitățile similare românești. Ceea ce acest volum oferă cititorului neinițiat, din afara comunității aromâne, și astfel lipsit de genă și bagajul mitologic adecvat, este metoda prezentării sufletului aromânesc din interior către înțelesul tuturor.

Primul pas este făcut de Maria Cica, prin inițiativa de a aduna mărturisiri din călătoriile sale prin sufletul aromânesc al Balcanilor. Maria Cica este realizatoare de filme documentare despre aromâni la TVR, iar prin cartea sa a reușit să salveze cele din urmă cuvinte călătoare ale moșilor care se pregăteau să plece. A făcut un traseu balcanic pentru a înregistra mărturisiri de ultima clipă, care altfel s-ar fi pierdut. Maria Cica a intuit că evenimentele din trecut nu se judecă cu psihologia prezentului iar problemele din prezent nu se rezolvă cu psihologia trecutului. Ci numai prin inspirația de a contextualiza valorile oferite de trecut unui viitor care bate la ușă, cu fiecare generație. Din această insolită perspectivă, dezvăluirile Mariei Cica au valoare documentară îndeosebi datorită psihologiei aparte a personajelor descrise și studiate aici.

Sufletul aromânesc al Balcanilor este o carte despre un posibil viitor sprijinită, cu generozitate, de către Niculae Dușu. Este vorba de un gest pe care-l găsim foarte departe în timp. Gestul lui Niculae Dușu, acela de a sprijini o idee nouă, un proiect de viață, din timpul trăit, oferit celor care vor veni să-l cunoască într-un viitor apropiat, se va întoarce în neam, cu următoarea generație. "Binele celor de mâine pe care-i vom iubi se dobândește prin faptele de azi. Aceasta nu-i poveste întrucât se știe că, în Balcani, nimeni nu-i întrece pe îngeri la iuțeală, iar albinele albe sunt mai de preț decât galbenii adunați o viață".

Pentru a completa atmosfera de sărbătoare, evenimentul editorial va fi însoțit de un mic program de colinde de Crăciun în aromânește. 

Comentează știrea

nino1
23 decembrie 2013
Poveștile de suflet ale bătrânilor aromâni, oferite în dar de Crăciun

CICA si DUSU sint farsherotsi!! Ei sint si se numesc AROMANESTI!! Ceilalti macedoneni latini, care sint in numar de 2 milioane, traiesc in Grecia si Bulgaria nu se considera ROMANEWSTI! Macedonenii-latini se considera Rasa Macedoneana inrudita cu latini, vorbitori de Latina si nu Rumineste... Macedonenii din Grecia nu sint Romanesti/ Numele si ideea de Rumania, sa inffintat la 1848!! Cam scurta istoria. CICA si DUSA poti fitrasi la judecata pt ca varobesc in numele macedonenilor Latini!Ei si sic uc ei 2999 de farshertotsi, ce traiesc si primesc ajutor de la Bucuresti (cartele de mincare...nu au dreptul sa vorbeasca in numele Gramostenilor (macedoneni-latini). CICA, DUSA, PAPARI isi spun 'rumini", iar ceilalti isi spun Gramosteani. Discutam despre 2 rase sau entii diferite...pe de=o parte macedoneni cu teul alb, blonzi oameni de la munte si pe de cealalta parte: fasherotsii: bruneti inspre masliniu, rasa Napolitana...coloniasti veniti in Balcani acum 2000 de ani.... Spalati-va la cap cu ei!!

shuitza
23 decembrie 2013
nino1

tu te numeri, nino1, printre cei la care barza avent de 2 ori: o data sa te aduca si, a doua oara, ca sa-si ceara scuze parintilor pt progenitura recent livrata. nu ai decat sa te consideri cum vrei: armanji, makedo armanji... e treaba ta, doar traiesti intr-o tara libera, asa hulita de tine. nu-i baga pe toti gramostenii in troaca ta. fiecare are dreptul sa-si afirme propria vointa, identitate cum ai si tu dreptul. PS pt stiinta ta, ca sa-mi intelegi demersul, sunt catar:jumate farsirot, jumate gramostean.

Răspuns la: Poveștile de suflet ale bătrânilor aromâni, oferite în dar de Crăciun
Adăugat de : nino1, 23 decembrie 2013
CICA si DUSU sint farsherotsi!! Ei sint si se numesc AROMANESTI!! Ceilalti macedoneni latini, care sint in numar de 2 milioane, traiesc in Grecia si...

Articole din aceeași secțiune

Duminică, 22 Decembrie 2013
Stire din Cultură-Educație : Vernisajul Salonului de iarnă, astăzi
Pagina a fost generata in 1.4265 secunde