Povestea primarului tătar care s-a luptat pentru biserica creștinilor

1775
1
Povestea primarului tătar care s-a luptat pentru biserica creștinilor - povesteakemal51-1444922586.jpg

Articole de la același autor

Un tătar din Dobrogea a rămas în memoria comunității datorită faptului că a reușit, în ciuda crizei din epocă, să obțină fonduri pentru finalizarea bisericii creștine din Medgidia. Este vorba de primarul Kemal Hagi Amet, care a fost declarat post-mortem cetățean de onoare al orașului. O stradă din Medgidia îi poartă numele, astăzi, harnicului primar.

Dobrogea rămâne un exemplu de conviețuire între numeroasele etnii prezente în regiune. Profesorul de istorie Adrian Ilie povestește că la conducerea urbei de pe Valea Kara-Su (Medgidia) s-au aflat numeroși reprezentanți ai turcilor și tătarilor. Zeccheria Zaid, Ahmet Mustafa, Abdul Cherim, Ziadmin Muterem, Kemal Hagi Amet și Mustafa Ismail sunt doar câțiva. Au muncit pentru binele comunității și au lăsat ceva în urmă. Au fost preocupați de rea-lizarea unor investiții edilitare, dar și de bunul trai al populației. S-au preocupat de reparația drumurilor, construcția de locuințe, amenajarea cimitirelor creștin și musulman, în-treținerea târgului Panairului.

Erau mari proprietari de terenuri, de cariere de piatră, de animale și făceau comerț în renumitul târg. Au prosperat ca primari și au făcut parte din consiliile locale după expirarea mandatelor, luând parte la adoptarea hotărârilor importante pentru oraș.

Una dintre cele mai frumoase biserici din Dobrogea

Primarul Kemal Hagi Amet a rămas în memoria comunității prin implicarea sa în finalizarea Bisericii creștine, prin obținerea unor fonduri de la guvern, dar și prin colecta publică, ne-a declarat prof. Adrian Ilie, autorul volumului cu caracter monografic al Medgidiei "Comunitățile turcă și tătară din Medgidia".

"Aportul celor două comunități la dezvoltarea orașului este semnificativ, iar personalitățile celor două etnii sunt adevărate autorități în domeniile în care activează", a subliniat istoricul.

Catedrala Ortodoxă (potrivit planurilor din Medgidia) era unul dintre proiectele începute de stat, în anul 1890. Lucrările au înaintat anevoios, din cauză că finanțarea de la București se oprise. Primarul din acea vreme era tătarul Kemal Hagi Amet, care, revoltat că localnicii creștini nu au încă un lăcaș de cult, a plecat de urgență la București. Ministrul Culturii de atunci, Take Ionescu, l-a primit în audiență pe primarul tătar supărat. Acesta a încercat să-i explice că nu există fonduri. Într-o română stricată, tătarul Kemal Hagi Amet i-a spus răspicat ministrului că nu se poate ca lucrările să fie sistate din cauză că întreaga comunitate de credincioși ar avea de suferit.

Impresionat cum un tătar susține cauza românilor (1898), Take Ionescu a găsit în câteva zile bani (10.000 de lei) pe care-i alocă pentru finalizarea bisericii de la Medgidia.

Biserica "Sfinții Apostol Petru și Pavel" este astăzi una dintre cele mai frumoase din Dobrogea, iar primarul Kemal Hagi Amet a rămas în memoria urbei pentru că a avut grijă de nevoile tuturor locuitorilor din Medgidia, indiferent că s-au numit români, turci sau bulgari. O stradă din Medgidia îi poartă numele, iar în urmă cu nouă ani, Kemal Hagi Amet a fost declarat post-mortem cetățean de onoare al orașului.

Comentează știrea

Doina Balasa
16 octombrie 2015
Iata ca se poate !

Sistem performant, aducator de prosperitate si succes ! Din multitudinea de oferte de lucru la domiciliu, astazi dvs o vizualizati si pe a noastra,cu precizarea ca, la noi aveti transparenta si garantia ca totul este extrem de serios. Va asiguram contract de comision si instruire gratuita pas cu pas, in asa fel incat dvs sa va desfasurati in cele mai bune conditii activitatea si sa castigati bani. Cerem sa aveti cunostinte minime de navigare pe internet, calculator, cunostinte de operare cu documente word si pdf, timp liber de circa 2-3 ore pe zi. Rugam, doar persoanele, extrem de hotarate sa colaboreze alaturi de noi, in aceasta afacere de talie mondiala, sa solicite detalii, la adresa de email: [email protected] ,cu mesajul : Da, sunt interesat/a. "Daca actionezi potrivit fata de orice descoperi, va fi o dezvoltare si o schimbare pozitiva in viata ta " - John Maxwell !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2451 secunde