Povestea orașului dobrogean dispărut. Apare pe hărțile comerciale și militare

1353
Povestea orașului dobrogean dispărut. Apare pe hărțile comerciale și militare - img6272jk-1445618641.jpg

Articole de la același autor

Cetatea Licostomo este o așezare învăluită de mister și astăzi, din cauză că specialiștii se contrazic atunci când vorbesc despre amplasarea ei. Se cunoaște că era un punct important pe hărțile comerciale și militare ale zonei, dar nimic mai mult. Documentele vorbesc despre existența unui oraș din Dobrogea, unde comerțul era înfloritor datorită negustorilor genovezi. 


Sunt voci care susțin că Licostomo (din limba greacă lykos - "lup" și stoma - "gura"), în traducere "Gura Lupului", un port dună-rean medieval, este de fapt cetatea Chilia. Directorul Muzeului Național de Arheologie din Constanța, Gabriel Custurea, ne-a declarat că în zonă era un arhonte de Licostomo, care conducea o unitate militară. 


Era un port important controlat de către genovezi, la sosirea lor în secolul XIII. Este momentul în care ei au dezvoltat vechea așezare bizantină și au făcut din Licostomo un oraș puternic. Practic, acest oraș Licos-tomo deținea monopolul comercial de la Gu-rile Dunării în acea vreme. De asemenea, se vorbea că ar fi o insulă întreagă care ar fi dispărut, fiind înghițită de ape. 


Documentele vorbesc când de Chilia, când de Licostomo și de aici e luată în calcul ipoteza potrivit căreia e vorba de una și aceeași cetate. Cert este că la sfârșitul secolului XIII, la Licostomo, încă se încheiau documente. 


Localizarea acestei urbe stârnește și astăzi controverse, iar un izvor bizantin din secolul IX vorbește despre Lykostomion, condus de un arhonte. Unii istorici au localizat-o pe o insulă din zona Chilia Veche, iar grecii îi spuneau Achileea. Orașul a dispărut și nici în ziua de astăzi nu se cunoaște motivul.


Un mister pentru specialiști rămâne și originea numelui acestei urbe. Bizanțul a numit-o Cetatea celor Două Guri de Lup, însă confuzia este cu atât mai mare cu cât ucrainienii au și ei un sat cu această denumire "Gură de Lup". 


O parte a arheologilor susține că Cetatea Licostomo sau Gura Lupului, ridicată în jurul secolului IX-lea de bizantini ar fi fost un punct strategic genovez, creat pentru a apăra centrele comerciale de la Gurile Dunării. 


Preluarea de către turci a porturilor Chilia și Cetatea Albă este menționată de un document din anul 1484. Astfel, în jurul anilor 1500 comercianții italieni părăsesc zona devenită raia turcească. 


Interesant e faptul că aceste colonii genoveze au mai supraviețuit câteva zeci de ani, după ce Dobrogea a intrat sub dominația otomană. 
Ana FULAȘ IONESCU


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 20 Octombrie 2015
Stire din Cultură-Educație : Istoria antică, în imagini 3D
Pagina a fost generata in 0.4675 secunde