"Pogorârea Sfântului Duh", sărbătoarea în care se săvârșesc minuni

1154
2

Articole de la același autor

Pogorârea Sfântului Duh, Cincizecimea sau Rusaliile, este o sărbătoare creștină, marcată la 10 zile după înălțarea Domnului Iisus Hristos, și la 50 zile de la învierea Sa, de unde și denumirea de Cincizecime. Anul acesta, Pogorârea Sfântului Duh este prăznuită

pe 4 iunie, după Moșii de vară și înainte de Sărbătoarea Sfintei Treimi. Astfel, duminică, în a patra zi a lunii iunie, creștinii comemorează coborârea sfântului Duh asupra ucenicilor Lui Iisus Hristos.

Sărbătoarea Rusaliilor este o sărbătoare foarte importantă, mai ales pentru creștinii ortodocși, o zi în care Duhul Sfânt coboară peste capetelor celor ce se roagă și participă la Sfânta Evanghelie, o zi în care se pot întâmpla minuni, dacă cel ce se roagă crede cu adevărat.

Această sărbătoare este pomenită încă din vechiul Testament, mai întâi ca o sărbătoare agricolă evreiască, apoi se transformă într-o sărbătoare a Legământului, încheiat la 50 de zile de la ieșirea din Egipt.

Cu prilejul acestei sărbători, în ziua Cincizecimii, Duhul Sfânt se coboară asupra fiecărui creștin în parte și asupra Bisericii ortodoxe în ansamblu.

"Potrivit scrierilor, în momentul în care Duhul Sfânt a coborât peste capetele apostolilor, aceștia au început să vorbească în toate limbile pământului. Astfel, cu acest dar neprețuit, primit de la Dumnezeu, cei 12 apostoli au început să propovăduiască învățăturile Lui Hristos, tuturor neamurilor, în diferite limbi străine, în acest fel aducând păgânii la dreapta credință și săvârșind minuni", ne spune pr. Ioan Grigore. Anumite persoane, ce se aflau de față, la acel moment, i-au acuzat pe apostoli că ar fi beți și de aceea vorbesc în acel fel, însă Sfântul Petru a ținut o cuvântare aspră, luându-le apărarea apostolilor, iar în urma cuvântării câteva mii de persoane au primit Taina Sfântului Botez.

Rusaliile, ziua în care s-a născut Biserica Creștină

Când apostolii au început să vorbească în toate limbile pământului, aceștia s-au împărțit și au început să propovăduiască învățăturile lui Dumnezeu. Acest moment este văzut ca fiind punctul de întemeiere a Bisercii Creștine: "Binecuvântat ești Hristoase, Dumnezeul nostru, Acela ce prea înțelepți pe pescari i-ai arătat, trimițându-le lor Duhul Sfânt; și prin ei lumea ai vânat, iubitorule de oameni, mărire Ție" este troparul marelui praznic al Rusaliilor, mai spune pr. Ioan Grigore.

Tradiții, obiceiuri și superstiții

În ziua de Rusalii, în amintirea limbilor de foc sub forma cărora a coborât Duhul Sfânt, în biserici se împart frunze sfințite de tei și de nuc, pe care creștinii le agață la icoană, la uși, porți și la geamuri, pentru a fi feriți de duhuri rele, necazuri și boli.

Printre cele mai cunoscute superstiții, de Rusalii, se numără interzicerea de a lucra; în ziua de Rusalii nu ai voie să intri în apă; nu trebuie să intri în vie și nici să mergi în locuri pustii și, de asemenea, nu este indicat să lucrezi pământul. Cunoscutul dans al Călușarilor este special conceput pentru Sărbătoarea Rusaliilor și are ca scop apărarea oamenilor a recoltelor și a vitelor de spiritele rele.

"Acestea sunt simple superstiții, credințe populare, transmise din generație în generație. Cu toate acestea este bine ca în zilele de sărbătoare să se ia o pauză, ca respect pentru acea sărbătoare și pentru credința noastră ortodoxă, și dacă se merge la Sfânta Liturghie, cu atât mai bine. Nu este obligatoriu să meargă toți membrii familiei, dar măcar unul să fie pre-zent la biserică. E destul că se muncește din greu, în timpul săptămânii. Așa cum Dumnezeu a luat o pauză, duminica, și noi, oamenii trebuie să luăm o pauză de la cele lumești și să avem grijă și de suflet, măcar din când în când", mai spune părintele Ioan.

Pogorârea Sfântului Duh este prăznuită încă de pe vremea Sfinților Apostoli, așa cum amintesc: Sfântul Apostol Pavel, Sfântul Apostol Luca, Sf. Irineu, Sf. Epifanie și scriitorii bisericești, Tertulian și Origen.

Comentează știrea

liviu burebista
1 iunie 2017
Hristoss s-a inaltat

Doamne Isuse Hristoase fiul lui dumnezeu miluiestene pe noi pacatosii.

Gelu
2 iunie 2017
!!!

Multe prostii bezmetice mai spun popalaii si calugarii astia paraziti ... In Evanghelii nu se pomeneste nimic despre ortodocsi si nici despre securistii din BOR , in frunte cu Daniel , Andreicut , Spagoveanul si alte oratanii leproase . Intr-adevar , ucenicii petrecareti , bucurosi ca scapasera definitiv de cenzorul si antipaticul Rabi , cam exagerasera cu mancarea si drinkul , cu femeile si vedeau dublu sau triplu , sau nu mai vedeau deloc , iar spectatorii aplaudau frenetic lalaielile lor ininteligibile - prima generatie de manele ... Cand s-au desteptat din betie , au hotarat sa dea lumii o noua religie ! Ortodoxia s-a zamislit , dionisiac , mult mai tarziu ... Dupa ce niste simpatici au coborat din copaci ...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3211 secunde