Personalitatea Doinei Păuleanu, evocată la Muzeul Colecţiilor de Artă

197
Personalitatea Doinei Păuleanu, evocată la Muzeul Colecţiilor de Artă - expozitiedoinapauleanu6-1631027521.jpg

Articole de la același autor

Muzeul Naţional de Artă al României şi Asociaţia „Prietenii Muzeului Naţional de Artă al României” organizează în cursul zilei de joi, 9 septembrie, începând cu ora 18.00, la Muzeul Colecţiilor de Artă, un eveniment în cadrul căruia va fi evocată personalitatea istoricului şi criticului de artă Doina Păuleanu, decedată în urmă cu câteva luni.

Autoare a unor expoziţii de importanţă naţională şi a unor lucrări de mare însemnătate, fostul director al Muzeului de Artă din Constanţa pregătea, în iarna anului trecut, înainte de tragica sa dispariţie, un volum monografic dedicat sculptorului Oscar Han care, din păcate, a apărut postum, în luna februarie a acestui an.

În contextul expoziţiei „Oscar Han (1891-1976)” deschisă la Muzeul Colecţiilor de Artă, cu lucrări împrumutate şi de la Muzeul de Artă Constanţa, va fi prezentată această lucrare amplă, iar invitaţii, majoritatea din domeniul artei, vor evoca personalitatea acesteia. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Cu această ocazie, reamintim că una din lucrările cuprinse în monografie şi anume „Soţia sculptorului Han”, a marelui Nicolae Tonitza, era una dintre lucrările ei de suflet. În urmă cu aproximativ un an, ea spunea că aceasta a văzut lumina zilei în 1925, un an important pentru Oscar Han. La acel moment, preciza criticul de artă, artistul se căsătorise cu poeta Raymonde Hanart, şi-a deschis prima expoziţie personală şi a fondat alături de trei pictori apreciaţi, o asociaţie inedită, exigentă, originală, de înaltă şi necontestată valoare, numită simplu, „Grupul celor patru”. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.3638 secunde