Pericolul din școlile constănțene! "Oricând se poate ajunge la un conflict de proporții"

843
Pericolul din școlile constănțene!

Articole de la același autor

Dependența de jocuri pe computer face victime la Constanța. Un elev de 14 ani a venit la școală cu un cuțit și, într-un acces de nervozitate, l-a înjunghiat pe un coleg de-al său, cu care se certase pentru un joc online. Totul s-a petrecut într-o unitate școlară din centrul Constanței, în miezul zilei, sub ochii mai multor copii. 


Copiii secolului 21 nu se mai joacă pe stradă "nouă pietre" sau "lapte gros", nu mai bat mingea, nu mai sar gardurile ca să fure corcodușe, stau toată ziua pe telefon sau pe calculator. Un nou fenomen se naște în rândul adolescenților români: dependența de jocurile pe computer și deja au apărut primele victime. 


Miercuri dimineață, un elev de clasa a VII-a de la Școala nr. 5 "Nicolae Iorga" din Constanța a înțepat un coleg cu un cuțit de bucătărie, pe care l-a adus cu el la școală. Incidentul deosebit de grav a intrat în atenția autorităților, iar copilul agresor, care are doar 14 ani, este cercetat penal de polițiști pentru loviri sau alte violențe și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase. Din fericire, victima, un alt băiat de 14 ani, s-a ales doar cu o zgârietură, dar cu o sperietură zdravănă. 


"După terminarea pauzei mari, la momentul la care se intra către sălile de curs, unul dintre elevi l-a înțepat cu un mic cuțit de bucătărie și apoi a fugit. Se pare că între ei avusese loc un conflict în urmă o lună, s-au certat pornind de la un joc video. Cuțitul era de dimensiuni mici, era ascuns în buzunarul hainei. Legea nu permite să facem percheziție asupra elevilor. Nu avea nimeni cum să preîntâmpine o asemenea reacție, mai ales pentru că nu a existat în prealabil în cursul zilei nicio altercație în prealabil, între cei doi. Elevul agresor a fost la primele două ore, a stat liniștit și apoi pur și simplu l-a așteptat pe celălalt la intrarea în școală, acolo unde se află ușa de acces, și l-a atacat", a explicat inspectorul școlar general, prof. Sorin Mihai. 
De altfel, atât conducerea școlii, cât și Inspectoratul Școlar Județean Constanța au declanșat propriile anchete, iar în perioada următoare, vor fi luate măsurile legale. Deocamdată, băiatul agresor a fost ținut acasă de părinți, iar cel rănit are scutire medicală de la cursuri, până luni, 25 noiembrie. 


O familie normală, cu un copil liniștit 
Directorul unității de învățământ, prof. Mihaela Niculae, susține că elevul care a venit cu cuțitul la școală provine dintr-o familie normală, cu posibilități financiare, și nu a mai avut probleme disciplinare anterior incidentului de miercuri. 
"A existat un conflict în-afara școlii, în luna octombrie, de la un joc online. Ei susțin că și-ar fi accesat conturile unul altuia și ar fi luat unul de la altul parolele de acces, pe o rețea de socializare. Noi am intervenit atunci, imediat ce am aflat de la părinți și am luat măsuri de consiliere a elevilor, s-au desfășlurat activități cu psihologul școlar pe linia intercunoașterii elevilor și a coeziunii colectivului și pe tema bullying-ului, pentru că era destul de tensionat. Dar conflictele nu se manifestau în spațiul școlii. Elevul care a agresat colegul este un copil foarte liniștit, a venit prin transfer în acest an școlar la noi, din județul Tulcea, face parte dintr-o familie din pătura mijlocie socială, are posibilități financiare, mama are o meserie onorabilă. Este o familie de români obișnuiți", a precizat directorul Școlii nr. 5 "Nicolae Iorga". 


O boală psihică periculoasă 
Din păcate, incidentul aduce în atenție problema dependenței jocurilor pe calculator, la adolescenți. Deși mulți părinți încă nu o consideră serioasă, iată că ea se poate manifesta într-o formă extrem de periculoasă. 


"Organizația Mondială a Sănătății deja a introdus dependența de jocuri pe lista bolilor psihice din anul 2018. Tot mai mulți adolescenți, pentru că la ei se manifestă cel mai frecvent, dezvoltă astfel de obsesii care pot avea urmări grave, precum cea de la Școala nr. 5. 
Copiii pierd controlul și ajung să confunde lumea reală cu lumea virtuală. Și, prin intermediul jocurilor, se confundă cu personajele, cu eroii din joc, își doresc să fie precum ei, pentru că aceia sunt permanent învingători. Din păcate, e un aspect care relevă cât de multă nevoie au ei de afecțiune, de iubire, de a fi valorizați, apreciați, de către părinți și de către cei cu care relaționează. Este o metodă de a trăi emoții prin intermediul jocurilor, pe care nu le trăiesc în lumea reală", a declarat, pentru "Cuget Liber", psihologul școlar Elena Stambuli, de la Școala nr. 8 Constanța. 


Părinți trebuie să fie mai atenți 
Potrivit acesteia, orice copil care petrece mai mult de o oră, o oră și jumătate zilnic, pe calculator, poate deveni dependent de jocuri. Iar primii care ar trebui să sesizeze sunt chiar părinții. 


"Devine dependență în momentul în care petrec atât de mult timp pe calculator, încât calitatea vieții lor scade. Scad notele la școală, nu mai interacționează cu familia, cu colegii, devin din ce în ce mai închiși, interacționează doar în mediul virtual. Unii copii tind să devină obezi sau alții nu mai mănâncă nimic, se epuizează. Chiar încep să poarte ochelari, pentru că le este afectată vederea. Uneori, cumințenia exagerată este un semnal de alarmă. De aceea, părinții ar trebui să-i monitorizeze foarte atent. Părinții s-au obișnuit să fie mulțumiți dacă un copil este cuminte, stă la el în cameră. Dar, când ajunge să petreacă ore în șir la calculator, calitatea vieții este afectată, înseamnă că deja a trecut pragul și vorbim despre dependență", este de părere specialistul. 


Iar un adolescent care ajunge să fie dependent de jocurile pe computer va avea nevoie de consiliere psihologică, psihoterapie de durată. În plus, pentru a avea rezultate bune, ar trebui ca și familia să fie implicată în această consiliere. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1421 secunde