Performanță internațională de excepție a elevilor constănțeni

250
Performanță internațională de excepție a elevilor constănțeni - performantainternationala-1636903174.jpg

Articole de la același autor

O echipă de elevi constănţeni pasionați de găsirea unor soluții pentru problema poluării spațiului a fost premiată la cel mai nou concurs de Societatea Spaţială Naţională din America.

La sfârșitul săptămânii trecute, între 5 și 7 noiembrie, s-au desfășurat conferința și etapa finală a concursului „Martine Rothblatt Space Settlement in Our Lifetime Competition”, organizat de National Space Society (NSS) în Beverly Hills, California. La aceste evenimente a participat și o echipă din Constanța, formată din elevi ai Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” și ai Liceului de Informatică din Constanța. Este vorba de Vladimir Ioan Petrescu, Elena Antonia Gagara, Nicolas Raul Niță, Tiberiu Andrei Popescu, Riana Florentina Mazilu, Maria Alexia Balcan, Mădălina Diaconescu Cărbunescu, Andrei Culerda, Maria Alexandra Pătrașcu și Alina Nicoleta Cupcea, coordonați de profesorul Adrian Eracle Nicolescu de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”. În contextul situației epidemiologice actuale participarea elevilor la acest eveniment a avut loc online.

La confruntarea finală, elevii constănţeni s-au clasat pe locul al treilea și au obținut un premiu de 3.000 dolari. Prezentarea lor, cu un subiect foarte actual, a reușit să capteze atenția juriului prezidat de Rod Pyle - preşedinte al NSS, și de Anita Gale - Boeing, NASA, CEO NSS.

Proiectul intitulat „Void-Tech” al elevilor constănțeni prezintă soluții pentru problema poluării spațiului cu sateliți nefuncționali și module de rachetă folosite, care reprezintă un mare pericol pentru orice corp lansat în orbită, întrucât se deplasează cu viteze mari și pot distruge ușor corpurile cu care intră în coliziune.

Elevii au propus reciclarea sateliților defecți și realizarea altora noi, urmărind pe termen lung realizarea unor rețele de comunicare și transport care vor face posibilă colonizarea spațiului. Proiectul de 36 de pagini a fost elaborat pe parcursul verii 2021, abordând problema din perspectivă tehnico-științifică și financiară. Performanța este cu atât mai lăudabilă cu cât echipa din Constanța a fost singura formată din liceeni, toate celelalte echipe participante fiind alcătuite din studenți.

Competiția „Martine Rothblatt Space Settlement in Our Lifetime Competition” urmărește să descopere și să premieze idei de afaceri cât mai realiste, care să ajute la dezvoltarea unor așezări permanente în spațiu, bazate pe tehnologia avansată, prin intermediul proiectelor elevilor și studenților din lumea întreagă.

Elevii constănțeni sunt invitați să susțină proiectul premiat la International Space Development Conference, care va avea loc la Arlington, Virginia, SUA, în luna mai 2022. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4401 secunde