Per-Art, un experiment cultural reușit

494
Per-Art, un experiment cultural reușit - p1010058-1315755855.jpg
S-a încheiat maratonul cultural al Festivalului Internațional de Creație și Interpretare Per-Art. Timp de două săptămâni, tineri și profesori provenind din șase țări din jurul Bazinului Mării Negre au muncit din greu să demonstreze că există un spirit al zonei care leagă culturi și tradiții diferite.

Festivalul Per-Art este un eveniment unic în mediul cultural constănțean, care s-a bazat pe conviețuirea și lucrul în echipă a unor caractere diferite cu religii și coduri lingvistice diferite.
Tineri din România, Ucraina, Republica Moldova, Turcia, Serbia și Portugalia au experimentat un mod de lucru intens cu parteneri de echipă din diferite colțuri ale lumii și într-un spațiu nou.
Participanții la festival au fost în două excursii pentru a cunoaște orașul care a constituit sursă de inspirație în lucrările lor.
Astfel ei au făcut un tur de litoral pentru a vedea schimbarea de relief și o excursie pe traseul Adamclisi - Peștera Sfântul Andrei în scopul identificării încărcăturii spirituale a spațiului, povestește conf. dr. Daniela Turcanu Carițiu, manager de proiect și președinte al festivalului.
Cele mai reprezentative lucrări ale artiștilor plastici care au fost expuse în cadrul Galeriei Art Boutique Tomis Mall sunt peisaje de pe malul mării. Subiectele nu au fost impuse, dar muza Mării Negre s-a regăsit în aproape toate picturile, în detrimentul clădirilor.

"Program infernal"
"Artiștii plastici se trezeau la 6:00 dimineața ca să poată să prindă răsăritul de soare. Aceștia lucrau trei-patru ore, până la masa de dimineață, iar după masă se duceau la atelier unde își definitivau lucrările. După masa de prânz plecau iar la peisaj, până seara la apus. În lucrările lor ei au surprins toate momentele zilei", descrie Daniela Turcanu Carițiu o zi de lucru.
În aceeași măsură cei de la Secția de Muzică au avut "un program infernal" spune președintele festivalului.
Aceștia se pregăteau dimineața pentru orchestră, aveau scurte repetiții după masă, iar seara susțineau recitaluri.
Toți participanții sunt laureați ai celor mai importante concursuri internaționale, mulți dintre ei făcând parte chiar din Orchestra de Tineret a Europei.

O orchestră de excepție în timp record
Rezultatele muncii depuse în cadrul Festivalului Per Art s-au văzut atât în expoziția artiștilor plastici, cât și în recitalul susținut în ultima seară a festivalului de la Colegiul Național de Arte Regina Maria.
Sub îndrumarea dirijorului Teatrului Național de Operă și Balet Oleg Danovski, Radu Ciorei, orchestra multiculturală Per-Art a ridicat sala în picioare și a primit aplauze îndelungate.
În doar două săptămâni, tinerii de la Secția de Muzică a festivalului au reușit să formeze o echipă capabilă să transmită publicului sentimentul unei rețele de la Marea Neagră.
Orchestra a fost completată de o parte din colegii maestrului de la Teatrul Oleg Danovski.
Cristina Oprean a oferit de asemenea ajutor orchestrei. Actrița de la Teatrul de Stat a recitat spre finalul concertului versuri care au dat mai multă simțire notelor muzicale.
Au constituit bază pentru festival : directorul Rețelei Universităților de la Marea Neagră, prof.univ.dr Eden Mamut, critic de artă, dr Florica Cruceru, prorector, prof.univ.dr. Marian Cojoc, prorector, prof.univ.dr Marian Sârbu, prof.univ.dr Carmen Maftei.
"Sunt foarte mulțumită că am reușit să arăt prin acest proiect că există un Spirit al Mării Negre de care se vorbea în mitologie, dar care era privit ca un spirit care făcea marea ostilă. De data aceasta marea s-a dovedit a fi o muză inspiratoare, cum a scris și poetul Ovidius și care ne-a făcut să dăm și numele festivalului Per-Art. Denumirea vine de la Templul Artelor în Egiptul Antic, care transcende toate culturile și religiile", a declarat, la final, președintele festivalului, Daniela Turcanu Carițiu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 03 Septembrie 2011
Stire din Diverse : "Spațiul poetic al Mării Negre"
Pagina a fost generata in 1.1386 secunde