Pentru postarea de pe Facebook, un elev de clasa a VI-a riscă sancțiuni. Un strigăt de neputință, adresat premierului

6545
2
Pentru postarea de pe Facebook, un elev de clasa a VI-a riscă sancțiuni. Un strigăt de neputință, adresat premierului - fondelevscoala-1636475652.jpg
La doar 12 ani, Raul Babi este un copil aparte, care iubește libertatea și care nu a ezitat să-i aducă la cunoștință prim-ministrului României, Florin Cîțu, prin intermediul platformei Facebook, nemulțumirea lui vizavi de toate nedreptățile care simte că-i viciază prezentul - tradus în actul educațional - și mai ales viitorul - puternic marcat de imixtiunea politicului.

El și-a făcut publică indignarea în legătură cu situația în care a ajuns educația românească, introducând-o într-un profund context politic, analizat dintr-o surprinzătoare perspectivă, pentru un elev de clasa a VI-a.

Dincolo de faptul că este un elev conștiincios din clasa a VI-a a Școlii gimnaziale nr. 37 din Constanța, Raul studiază limba chineză la Clasa Confucius (Universitatea „Ovidius”) cu predare în limba engleză (anul 3). A promovat primele două examene finale de an - HSK1 și HSK2 la Universitatea din Beijing, China. Vorbește limba engleză fluent de la 8 ani, precum și alte câteva limbi - italiana, franceza, spaniola, germana, coreeana, etc. A primit deja o bursă și invitația de a-și continua studiile în Coreea de Nord. Are pe youtube un canal propriu, regizat în totalitate de el, în care predă lecții de limba spaniolă.

Din păcate, tânărul Raul avea să cuprindă în „epistola” sa către premier și situații prea bine cunoscute în sistem, dar care au adus un prejudiciu de imagine unității în care învață. Marți, în fața părinților și a directorului unității, a declarat că s-a referit la modul general.

„În școală, pe scări, se vând țigări”... „«bombardierii» clasei își permit să jignească uneori profesorii”

Consacrată deja drept o „agora” a mileniului III, platforma Facebook s-a metamorfozat, pentru o parte din miliardele sale de utilizatori, dintr-o rețea de socializare într-un periculos instrument de manipulare, de defulare, dar mai ales de împărtășire publică a unor trăiri ajunse la limita suportabilului.

„Numele meu este Babi Raul și am 12 ani. Sunt elev la Școala Gimnazială numărul 37, Constanța. Sunt un copil conștiincios, care nu a venit niciodată cu temele nefăcute la școală fiindcă mi-am dorit să-mi clădesc un viitor prin educație, însă, din fericire, mi-am dat seama de la o vârstă fragedă că nu depinde doar de mine să reușesc în viață, educația fiind doar unul dintre factori. Vreau din adâncul sufletului să pot rămâne în țară, să lucrez și să-mi întemeiez o familie aici, în România mea!

Suntem învățați la școală despre marii noștri eroi, despre patriotism și lupta pentru patrie, însă realitatea cu care ne izbim la ieșirea din școală este dureroasă. Nefericitul adevăr este că ignoranța autorităților duce la distrugerea inocenței copiilor! Știați că în școală, pe scări, se vând țigări, sau că elevii mai mari scuipă pe geam? Știați oare că unii elevi vin cu țigările electronice și fumează pe ascuns în toalete, sau că «bombardierii» clasei își permit să jignească uneori profesorii?”.

V-am prezentat doar un fragment ce cuprinde și paragraful care avea să atragă atenția conducerii școlii unde învață.



Raul riscă avertisment scris din partea comisiei de disciplină a școlii


Postarea elevului din clasa a VI-a datează de peste o lună (concret, la o zi de la tragicul incendiu de la Spitalul Județean de Boli Infecțioase), dar conducerea unității unde învață Raul Babi abia ieri a luat la cunoștință. „Am aflat întâmplător despre această petiție adresată domnului prim ministru, pentru că a început să se laude printre colegi că așteaptă să vadă ce se întâmplă și dacă primește vreun răspuns”, a declarat pentru „Cuget Liber”, prof. Iuliana Marcoșanu, directorul Școlii gimnaziale nr. 37, adăugând că Raul este într-adevăr un copil conștiincios.

„M-am impacientat, însă, în momentul în care am citit acele referiri legate de școală și am încercat să deslușim, împreună cu părinții lui, ce a vrut să spună referitor la instituția în care învață. Dar avea să afirme că au fost niște generalități și că nu are nicio dovadă în acest sens. L-am rugat să-mi aducă un argument credibil, pentru a putea demara o anchetă interioară și pentru a interveni. L-am atenționat că cea mai mare greșeală a fost aceea de a nominaliza școala unde învață într-un text care avea foarte multe înclinații politice. Nu putem fi de acord să amestece numele școlii. Din păcate, deoarece s-a dus prea departe cu acuzațiile referitoare la școala unde învață, se va discuta în comisia de disciplină și, ținând cont de faptul că este la prima abatere, o să primească, cel mai probabil, un avertisment scris, pentru a fi atent pe viitor ce mesaje transmite. Părinții au fost, de asemenea, foarte marcați și au zis că-i vor restricționa accesul în mediul virtual”, a mai declarat prof. Marcoșanu.

„A fost doar un strigăt de neputință la vârsta aceasta”

Într-unul dintre zecile de comentarii la postarea de pe contul său, Raul își justifică astfel gestul: „Nu aș fi fost atât de supărat și indignat dacă, după cum am și scris, la Congres PNL 2021 s-ar fi respectat regulile pe care, tocmai ei le-au impus! Nu știu cât te poate proteja o mască, mai ales când îți este îndesată pe gât, scuzați exprimația mai puțin Academică!”.(...) „A fost doar un strigăt de neputință la vârsta aceasta, în rest caut numai exemple demne de urmat în lume și în societate. Nu aș vrea să fiu cel care aduce probleme asupra școlii!”. (...) „Nu este vorba de școala noastră, ci de școala românească în general”, adăugând că profesorii din școala lui sunt exemple demne de urmat.

Evident că au existat și „voci” care au bănuit o imixtiune a părinților săi în compunerea discursului cu elemente de analiză politică, motiv pentru care Raul a oferit un răspuns: „Știu că într-o societate în care ne-am obișnuit ca elevii să nu aibă niciun cuvânt, în momentul când cineva compune ceva este incredibil. Vă pot garanta că l-am scris eu! Felicitări părinților că s-au implicat în educația mea, în rest, nu trebuie să dovedesc nimănui, nimic!”.



Comentează știrea

Traian
10 noiembrie 2021
Opinie

Aspectele sint cam asa, desi practic posibil sa fie o doza mare de adevar in aspectele prezentate(fumat si alte comportamente fara tangenta cu bunul simt), la o petitie scrisa mai trebuie si demonstrat eventual cu detalii (nume si prenume). Altfel petitia va fi interpretata doar ca o serie de acuzatii gratuite cu consecintele respective pt. autor (in unele cazuri desi poate bine intentionat). Pt. un elev de gimnaziu e destul de delicata ipostaza respectiva, adica de a face o petitie cu identificare pe subiect si de a sustine cele afirmate. Odata cu petitia se mai poate adauga si un grad de presiune poate din partea celor reclamati (inclusiv scoala). Poate in unele cazuri sa fie deja prea mult si pt. un elev, la virsta respectiva prioritatea ar fi actul scolar, dar uneori realitatea din clasa/scoala pot fi factori in discordanta cu ce se prezuma a fi educatie. Acuma in fct. de caz faceti si petitii dar daca aspectele pe care le vizati sint majore, inainte poate e bine sa vorbiti si cu familia (parintii, bunicii). Sub 14 ani, d.p.d.v juridic capacitatea de exercitiu e limitata si inca sinteti sub tutelea parintilor.(ei raspund direct de dvs.). Daca se impune de ce nu si consiliere juridica. Strict la unele aspecte mentionate(fumat, etc) , pai eu nu cred ca doar elevul respectiv le-o fi sesizat, daca exista (si eu cam asta inclin sa cred) le mai stiu si altii inclusiv cadre didactice dar prefera sa nu le observe si solutioneze. Ca procedeu, scoala e obligata sa faca o ancheta pe o sesizare(este ok) dar fara argumente din partea semnatarului (poate si cu o doza crescuta de presiune) de cele mai multe ori consecintele negative sint doar pt. elev. Altfel, toata lumea stie, dar cind cineva afirma nimeni nu a vazut si nu a auzit ! Si ca sa nu se mai auda mai venim si cu un set de mustrari. Metehnele astea era si acum 20-30 ani ! Totusi daca doriti sa sesizati ceva si e greu de adus argumente solide atunci faceti in mod ANOMIN. (in conditiile actuale ale societatii noastre poate e de preferat). Pt. internet o conexiune cu un brower TOR (adica sa fie foarte dificil de identificat expeditorul) sau sub un VPN cu mascare expeditor. Asta ar fi primul pas, urmatorul depinde cum doriti sa trimiteti mesajul : pe retele de socializare, pe mail. La fel cont fictiv, o adresa de mail fara a putea identifica destinatarul real, sau mesaje trimise printr-o terta parte. Daca trimiteti pe adresa scolii eventual mai adaugati pe mail si un inspectorat atunci vor-nu vor cineva se va sesiza si poate in fct. de caz va actiona ca atare. Chiar si sistemul clasic cu Anonima poate functiona (printati mesajul la imprimanta si expediati unde doriti). Ideea de baza e asa, daca nu sinteti siguri si doriti sa sesizati ceva care poate parea grav mai bine sesizati dar in unele cazuri poate ca Anomin (adica cu un risc redus la minin). Altfel mult succes tututor elevilor, cadrelor didactice in procesul didactic si nu numai.

io dixit
10 noiembrie 2021
raul fata cu reactiunea

dom director, te-ai gindit vreun pic (pare-se ca nu) ca daca dadea nume si arata cu degetul inspre cei care fac asa ceva, viata lui in scoala aia ar fi fost un infern? banuies ca nu te-ai gindit, ca tu te-ai nascut director si n-ai trecut prin scoala! o alta abordare ar fi fost muuuuult mai normala, dar nu vrei sa apara ceva despre scoala, ca-ti afecteaza cv-ul de director.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2148 secunde