Pelerinaj la Techirghiol. Pe urmele părintelui Arsenie Papacioc

437

Articole de la același autor

Biserica de lemn de la Techirghiol reprezintă unul din cele mai frumoase lăcașe de cult de rit ortodox din Dobrogea. Pragul mănăstirii dobrogene "Sf. Maria din Techirghiol" este trecut, an de an, de mii de credincioși. Arsenie Papacioc, omul care și-a împletit destinul cu cel al mănăstirii până la sfârșitul vieții, în 2011, îi atrage în continuare pe credincioși, care vin cu speranța că părintele le va îndeplini dorințele. 


Mormântul, aflat în incinta mănăs-tirii, a devenit, după trecerea părintelui Arsenie Papacioc la cele veșnice, loc de pelerinaj, în timp ce chilia arhimandritului s-a transformat în muzeu. Credincioșii au astfel posibilitatea să viziteze chilia celui care a dăruit mănăstirii renumele și vibrația duhovnicească. 




Localnicii povestesc că mănăstirea, grație părintelui Papacioc, este un loc de întâlnire tainică cu "cel care a iubit prea mult pentru a lăsa moartea să-l despartă de cei pe care i-a iubit". 


Numele Mănăstirii Sf. Maria din Techirghiol este nedespărțit de cel al părintelui Arsenie Papacioc din anul 1976. Fie că au căutat alinare su-fletească sau trupească, fie că au căutat îndrumare duhovnicească sau pur și simplu au venit din curiozitate, părintele s-a aplecat asupra fiecăruia. Astăzi, odată ajunși în curtea mănăs-tirii, credincioșii se opresc nu numai la muzeu sau la mormântul părintelui, ci și în fața statuii Sf. Pantelimon, ocro-titorul medicilor și al celor bolnavi. Statuia sfântului, adusă de patriarhul Justinian de la Spitalul "Sf. Panteli-mon" din București, a fost sculptată în bronz de sculptorul român Ion Jalea. 


Scurt istoric 
Locuitorii satului Maiorești, din județul Mureș, sunt cei care au construit mănăstirea din bârne de gorun, îmbinate tradițional în cuie de lemn, la mijlocul sec. XVIII. Lăcașul a fost împodobit de meșterii zugravi ai așezării cu o pictură naivă. După cum arată icoana hramului, inițial a purtat hramul "Sf. Apostoli Petru și Pavel". 


La Maiorești, a fost descoperită de regele Carol al II-lea al României, care, impresionat de frumusețea acesteia, a solicitat mutarea ei la Sinaia, în 1934. În 1951, este adusă la Techirghiol ca paraclis la sanatoriul patriarhal. Aici este restaurată, suportând și unele modificări, i se adaugă un pridvor și două turle. 
La 15 august 1951, Patriarhul Justinian resfințește lăcașul cu hramul "Sfânta Maria". În jurul acestuia, în anii 1975 -1977, se încheagă viitorul complex mănăstiresc, noile construcții dându-i un aspect tradițional. În 1995, Schitul Sfânta Maria s-a transformat în mănăstire.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5853 secunde