Pe cine mai interesează monumentele istorice? Milioane de euro ar putea fi pierdute!

Marţi, 20 Septembrie 2016, 19:17
536
Ceea ce ieri ar fi trebuit să fie o dezbatere publică având ca subiect cinci dintre cele mai importante obiective istorice ale județului Constanța, monumente de clasa A din patrimoniul național, nu s-a constituit decât într-o întâlnire a Direcției Generale de Proiecte din cadrul Consiliului Județean Constanța cu vreo trei-patru reprezentanți ai presei, așa încât nu știm în ce măsură și-a atins scopul. Doar poate s-a bifat la… caietul de sarcini un nou pas. 


Așadar, direcția condusă de Ionuț Nache a demarat procedura de restaurare, consolidare și reabilitare pe fonduri europene nerambursabile a Mormântului Pictat Hypogeu, din zona Zorile, a Edi-ficiului Roman cu Mozaic, reabilitarea Muzeului de Istorie Națională și Arheolo-gie, amenajarea și valorificarea cultural turistică a Cetății Carsium (Hârșova), precum și a Cetății Histria. 


Pentru fiecare obiectiv în parte, sunt prevăzute prin proiect investiții ce ar putea ajunge la cinci milioane de euro, conform celor cinci teme de proiectare realizate de responsabili științifici coordonați de actualul director al MINAC, Traian Cliante. 


"De fapt, ar fi necesare 4,5 milioane de euro pentru construcția efectivă, restul de bani fiind prevăzuți pentru promovare. Așteptăm sugestiile și propunerile celor interesați, pe site-ul CJC. Adresăm un apel tuturor agenților economici care vor să ne sprijine", afirma directorul Nache. 


Pentru Edificiul Roman și MINAC, procedura a fost lansată, iar firma câștigătoare - HIGH Construct, s-a apucat de proiect. La Cetatea Carsium, prima ofertă a fost neconformă și s-a procedat la un alt apel de proiect. Pentru punerea în valoare a cavoului Hypogeu, s-a semnat contractul cu o firmă din București, iar la Cetatea Histria, se încearcă accesarea unui proiect pe investiții teritoriale integrate Delta Dunării.


Termenul limită de depunere a dosarelor este 25 noiembrie, motiv pentru care autoritățile sunt îngrijorate că vor rata această ultimă șansă de a accesa fonduri europene pe AXA Prioritară 5. 


Și pentru că același director Ionuț Nache este responsabil și pentru proiectul de la "Republica", l-am întrebat în ce stadiu se află lucrările la viitorul Centru pentru tineret "Jean Constantin". 


"Sonorizarea, luminile, ecranul au fost montate, contractul pentru mobilier a fost atribuit și are ca dată de finalizare 6 octombrie. Urmează recepția lucrării și avizele, așa încât am mari speranțe ca de sărbători să fie deschis publicului", a explicat Nache. 


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2663 secunde