Pe ce cheltuie Ministerul Educației miliardul primit la rectificare

360
Pe ce cheltuie Ministerul Educației  miliardul primit la rectificare - pececheltuieministerul-1471264980.jpg

Articole recomandate

Bugetele propuse pentru rectificarea bugetară din 2016 au fost aprobate, iar Ministerul Educației a primit peste un miliard de lei.

"Este probabil pentru prima oară în ultimii 25 de ani când Educația primește la rectificarea bugetară o astfel de sumă importantă, mai mult de un miliard de lei. Acest miliard de lei care revine, la rectificare, Educației este alcătuit din 417,8 milioane de lei destinate învățământului universitar și 597,9 milioane lei învățământului preuniversitar", a explicat ministrul Educației, Mircea Dumitru, conform portalinvatamant.ro.

La această sumă, se adaugă 225 de milioane de lei, deblocate din conturile universităților.

"Universitățile vor avea acești bani la dispoziție atât pentru plata drepturilor salariale, cât și pentru anumite proiecte de investiții", subliniază Mircea Dumitru.

Conform ministrului Educației, aproximativ 280.000 de cadre didactice vor beneficia de bugete alocate în urma acestei rectificări bugetare.

"Motivația folosirii acestor bani în mod concret este de a duce la îndeplinire anumite decizii pe care Guvernul le-a luat și față de care s-a angajat privind majorarea și corectarea salariilor personalului didactic și didactic auxiliar, atât din învățământul universitar, cât și din învățământul preuniversitar. De asemenea, sunt asigurate fonduri pentru aplicarea unei măsuri reparatorii adoptate de Parlamentul României. În mod specific mă refer la Legea 85/2016, potrivit căreia personalul didactic care nu a obținut hotărâri judecătorești pentru plata diferențelor salariale pentru perioada octombrie 2008 - mai 2011 beneficiază, cu toate acestea, de drepturi, începând cu anul 2016, într-un mod similar acelor cadre didactice care au obținut aceste drepturi în urma unor demersuri în instanță și a unor hotărâri judecătorești", a explicat ministrul Educației.

Prin sumele alocate MENCS la rectificare, vor putea fi asigurați banii necesari pentru plata unora dintre titlurile executorii promise profesorilor până la sfârșitul anului trecut.

"Nu au fost plătite aceste drepturi până la sfârșitul anului 2015 și acum putem să asigurăm banii pentru a plăti aceste drepturi salariale care au fost câștigate în instanță în anii anteriori. Este un capitol care era așteptat și soluția aceasta este extrem de importantă pentru întregul sistem de învățământ din România", a adăugat ministrul Educației.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3327 secunde