Arheolog Carmen Miu Bem:

"Patrimoniul arheologic este insuficient evaluat și siturile sunt afectate constant"

283

Articole de la același autor

Muzeul Național de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) a organizat, de curând, Conferința internațională de arheologie aeriană, eveniment organizat, anual, de către Aerial Archeological Research Group (AARG), o asociație internațională ce oferă un forum pentru schimbul de idei și informații pentru toți cei implicați activ în fotografierea aeriană, foto-interpretare, arheologie de teren și în istoria peisajului. Cu această ocazie, orașul Constanța a adus laolaltă o mulțime de specialiști atât din Europa, cât și din alte părți ale lumii, iar subiectele abordate au constituit teme de discuție variate. 
În același timp, evenimentul și-a dorit să "livreze" noi metode care pot fi utilizate pentru identificarea urmelor activității umane din cele mai vechi timpuri până în prezent.


Dr. Carmen Miu Bem, arheolog la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) ne-a a declarat că ediția din acest an a conferinței a încercat să promoveze ca soluții în identificarea, cartarea siturilor arheologice și protejarea monumentelor, o repertoriere prin utilizarea fotografiei aeriene, a imaginilor satelitare, a tehnologiei "LiDAR" de scanare a suprafeței terestre, precum și a altor tehnologii moderne care pun în evidență atât siturile arheologice cunoscute, cât și descoperiri inedite. Acestea sunt metode non-invazive în cercetarea patrimoniului imobil, susține specialistul.
"De la apariția și utilizarea fotografiei aeriene a trecut o perioadă de mai bine de 150 de ani și, ca orice tehnică supusă evoluției, a suferit un permanent progres, modalitățile de realizare în prezent fiind mult mai elaborate. Fotografia aeriană și-a dovedit aplicabilitatea și utilitatea în diverse domenii din care am putea enumera cadastru și topografie, spionaj, cartări și prospecțiuni geologice, arheologie, proiectare și nu în ultimul rând, fiind realizată din rațiuni estetice, a completat pasiunea sau dorința de a reda un peisaj impresionant în imagini «de sus.»", a declarat, pentru "Cuget Liber", specialistul. 


Arheologie aeriană redusă numai la fotografie "de sus"


Arheologul susține cu tărie că, istoria prospecțiilor aeriene a oferit, multă vreme, doar o istorie a progreselor tehnologice și metodologice pornind de la apariția fotografiei și utilizarea avionului, descrierea modului de utilizare al camerelor, arheologia aeriană fiind redusă numai la fotografie aeriană, fără interpretări complexe a ceea ce oferea ca informație utilă mai multor discipline.


"Găsirea și promovarea unor soluții noi de identificare, cartare, salvare și punere în valoare a siturilor arheologice și monumentelor istorice, este necesară, asta în condițiile în care patrimoniul arheologic este încă insuficient evaluat și siturile arheologice sunt afectate constant de factori naturali (cutremure, alunecări de teren, inundații) și antropici (dezvoltarea urbană, dezvoltarea industrială, migrarea populației, agricultura intensivă, proiecte mari de infrastructură). Mai mult decât atât, acesta ar trebui să fie un deziderat major în politicile culturale din România", este de părere Carmen Miu Bem.


Ea a adăugat că termenul de arheologie aeriană este un termen larg, folosit pentru a descrie diversele activități legate de înregistrarea siturilor și peisajelor de la înălțime "din avion"- inclusiv realizarea de fotografii noi, care sunt interpretate și cartografiate, utilizând atât imaginile recent achiziționate, cât și fotografiile de arhivă. 


Arheologia aeriană, definită ca metodă de identificare a siturilor arheologice, este utilizată în Europa de la sfârșitul secolului al XIX-lea și în România încă din 1918. Odată cu trecerea timpului, a subliniat ea, au avut loc o serie de inițiative de realizare a fotografiilor aeriene pentru situri arheologice. Spre exemplu, unele dintre aceste inițiative au fost întreprinse de către cei care proveneau din alte medii decât arheologia, dar care au realizat obiectul de cercetare al arheologiei prin intermediul fotografiilor aeriene. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 28 Noiembrie 2012
Stire din Cultură-Educație : EL E CEL MAI TARE ARCAȘ AL CONSTANȚEI!
Pagina a fost generata in 0.4764 secunde