Paștele blajinilor. Tradiții și obiceiuri la români

445
1
Paștele blajinilor. Tradiții și obiceiuri la români - pastelero-1398668707.jpg

Articole de la același autor

În credința populară, în lunea de după Duminica Tomii se sărbătorește așa-numitul Paște al Blajinilor. În folclor, Blajinii mai sunt cunoscuți și sub numele de rohmani. Paștele blajinilor este o sărbătoare populară care nu are o rânduială specifică în tipicul bisericesc. În credința ortodoxă se pune accent și pe cultul morților.


Paștele blajinilor sau Paștele morților ori Paștele Mic reprezintă în sine amintirea tuturor celor ce au adormit întru Domnul, fie ei pregătiți - spovediți, împărtășiți și cu lumânare - sau nepregătiți. Credincioșii depun ofrande pe morminte, bocesc morții, împart pomeni, întind mese festive în cimitir, lângă biserică sau la iarbă verde. Această sărbătoare este marcată în Banat, Transilvania, Bucovina și Maramureș, scrie Agerpres.


Sărbătoarea este un prilej deosebit de comemorare a morților, este o zi în care familiile se reunesc, la cimitir, pentru a se bucura de Lumina Învierii, împreună cu cei dragi, plecați dintre noi. Se crede că de Paștele Blajinilor sufletele morților sunt libere și pot gusta din mâncărurile pregătite special pentru ei și date de pomană. 


Se spune că Blajinii ar fi reprezentări ale oamenilor primordiali sau ale strămoșilor, că ei ar fi luat parte la facerea lumii și că, de atunci, susțin stâlpii de sprijin ai Pământului. Creștinismul i-a adoptat transformându-i într-o categorie aparte. Au calități morale deosebite, precum bunătatea, blândețea și simplitatea, care-i fac adevărate modele pentru oameni. Ei sunt foarte buni la suflet, credincioși, blânzi și înțelepți. Se crede că Blajinii se bucură foarte mult de această sărbătoare și de legătura dintre ei și oameni, care se menține prin intermediul acestui praznic. 


Comentează știrea

Teapa
28 aprilie 2014
Bese si asociatii

Cand faceti acte, evitati firma de avocatura Bese si asociatii, trage tepe la multa lume. Pt ca sunt avocati e greu sa-ti mai scoti paguba de la ei. Are sediul pe Tomis intr-un bloc langa Teatrul de Stat. ATENTIE la "Bese si asociatii. " Eu mi-am luat-o cu 500 €. De 4 ani incerc, dar se pare ca am pierdut banii astia. ATENTIE!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 26 Aprilie 2014
Stire din Cultură-Educație : "Tosca" - la Teatrul "Oleg Danovski"
Vineri, 25 Aprilie 2014
Stire din Cultură-Educație : Astă-seară, în Club Phoenix
Vineri, 25 Aprilie 2014
Stire din Cultură-Educație : Lansare de carte Iulia Pană
Pagina a fost generata in 1.0718 secunde