Pasiunea pentru știință a învins restricțiile pandemiei. Discipolii profesorului Ion Băraru au adus un nou premiu

1410
Pasiunea pentru știință a învins restricțiile pandemiei. Discipolii profesorului Ion Băraru au adus un nou premiu - discipolibararujpg2-1621779532.jpg
Din cauza rigorilor nemaiîntâlnite impuse de pandemie, liceenii Alexandru Târhoacă, Irina Mîcnea, Arun Osman, Victor Dumbravă, Ștefan Solomon și Șerban Ionescu nu s-au mai putut întâlni, fizic, o lungă perioadă pentru a construi satelitul ce avea să aducă un nou premiu în palmaresul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân”, ci doar online sau în laboratoarele Academiei Navale omonime.

Cei șase mirciști formează a șaptea echipă – „Tomis VII” - coordonată de profesorul Ion Băraru, care a participat la etapa națională a Competiției CanSat și care a câștigat premiul „Outstanding Science Mission“, pentru cea mai bună elaborare a unei misiuni secundare.

„Cert este că în perioada asta de iarnă nucleară pentru învățământ în general, dar pentru cel românesc în special, există și licuricii aceștia din adâncuri care mențin caldă viitoarea explozie educațională, care probabil va avea loc peste 100 sau 200 de ani, și pentru care eu le mulțumesc personal că țin stindardul cercetării elevilor din școală, cu modestie absolută, și în condiții dificile au reușit să facă această activitate”, declara reputatul profesor Ion Băraru.

Toți șase au mărturisit că cel mai greu le-a fost să colaboreze în actualele condiții, la distanță, dar din fericire s-au organizat eficient și au dorit să mulțumească public conducerii Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” pentru găzduirea în laboratoarele instituției.

„A fost o activitate științifică interesantă care ne-a adus cu un pas mai aproape de viitoarele noastre cariere în STEM, pentru că toți suntem pasionați de tot ceea ce înseamnă știință. Am acumulat cunoștințe în foarte multe domenii pe parcursul acestor luni, începând din ianuarie”, declara Irina Mîcnea, elevă în clasa a IX-a, participantă la numeroase olimpiade încă din clasa a VI-a. „Dintotdeauna mi-am dorit să ajung la «Mircea», întrucât știam că aici mi se oferă o bază în ceea ce privește activitățile extrașcolare. Iar domnul profesor Băraru este renumit pentru inițiativele sale în domenii care m-au pasionat de când eram mică”, a adăugat unica fată din echipă.

Cum poți transforma o doză de suc într-un satelit miniatural

CanSat-ul este o simulare a unui satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile – într-o doză de răcoritoare cu un volum de 330 mililitri. CanSat-ul va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru cu ajutorul unui elicopter și va trebui să îndeplinească o misiune științifică și să aterizeze în condiții de siguranță.

Competiția CanSat, organizată de ESERO România la Caransebeș, a oferit elevilor ocazia de a avea o primă experiență în ceea ce presupune o misiune spațială reală, începând cu proiectarea și integrarea sistemelor, continuând apoi cu testarea, lansarea, analiza datelor, prezentarea rezultatelor, etc.

Misiunea principală, comună pentru toate echipele participante la etapa națională, constă în măsurarea valorilor presiunii și ale temperaturii pe parcursul coborârii. Acesta ar putea reprezenta o simulare simplificată a unei misiuni spațiale de analiză a datelor atmosferice ale unui corp ceresc străin, cum ar fi o exoplanetă.

Fiecare echipă a avut libertatea de a-și alege la început o misiune secundară, care a trebuit rezumată și la înscrierea în concurs. Originalitatea și complexitatea misiunii au reprezentat și factorii de selecție a echipelor participante la etapa națională.

„Anul acesta am dorit să analizăm mai în profunzime anumiți parametri dintr-un spațiu străin, precum umiditatea și cantitatea radiației electromagnetice din spectrul vizibil, infraroșu și ultraviolet. De asemenea, am echipat doza cu un modul GPS, un accelerometru și o cameră video. Scopul nostru a fost să analizăm capacitatea unui mediu de a susține dezvoltarea vieții, precum și observarea unor factori ce ar face posibilă construirea unei așezări umane.

Joi, pe 13 mai, doza a fost lansată de la aproape un kilometru altitudine, cu ajutorul unui elicopter, de pe aeroportul din Caransebeș. A fost recuperată imediat, mulțumită culorii stridente a parașutei și a buzzer-ului. Apoi, organizatorii au trimis datele colectate către echipe, astfel începând etapa de analiză și prelucrare”, a explicat prof. Băraru. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4388 secunde