Profesorii trec prin emoțiile titularizării

Paradoxul din învățământul constănțean: posturi multe, dar rezervate, candidați puțini

1572
Paradoxul din învățământul constănțean: posturi multe, dar rezervate, candidați puțini - fotofondtitularizare1-1560114966.jpg

Articole de la același autor

Nici profesorii nu scapă de emoții, zilele acestea, când mulți dintre elevii lor se pregătesc de examene. În această perioadă, se fac cărțile pentru posturile în învățământ pentru următorul an școlar, iar cadrele didactice care doresc să prindă un post de titular trec, la rândul lor, prin mai multe probe. 


Aproape 3.000 de posturi didactice sunt puse la bătaie în județul Constanța, la concursul național pentru ocupare, din luna iulie. Din acestea, însă, foarte puține sunt titularizabile, cele mai multe fiind vacante doar temporar sau rezervate. Tocmai de aceea, multe nici nu prezintă interes pentru candidați, numărul înscrierilor fiind foarte redus. 


"În perioada 3 - 28 iunie, se desfășoară la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Constanța și al unităților de învățământ din municipiu și județ, prima probă din cadrul concursului național de titularizare, respectiv inspecțiile la clase sau probele practice în profilul postului, după tipul de posturi scoase la concurs. Avem, în total, 2.294 de posturi scoase la concurs, din care 172 sunt propuse pentru angajare pe perioadă nedeterminată, adică posturi titularizabile, iar diferența de 2.122 sunt propuse pentru perioadă determinată. Există posturi titularizabile atât în urban, cât și în rural, chiar mai multe în urban, evident, mai ales pentru educatoare și învățătoare", explică inspectorul școlar general adjunct, prof. Alina Codreanu. 
Potrivit acesteia, pentru concursul de ocupare a posturilor s-au înscris 908 candidați. 


"Începând de săptămâna trecută, candidații înscriși susțin inspecții la clase și proba practică. Pentru accederea în proba scrisă, care se va desfășura pe 17 iulie, candidații trebuie să obțină minimum nota 5 la prima probă, urmând ca, pentru a putea fi repartizați în anul școlar următor, să obțină minimum nota 5 și la proba scrisă", a adăugat inspectorul general adjunct al ISJ Constanța. 


Așteptări mari de la proaspeții absolvenți 
De asemenea, în intervalul 10 - 12 iulie, se vor putea înscrie pentru concurs și absolvenții promoției 2019 și absolvenții 2019 ai programelor de pregătire psihopedagogică oferite de departamentele pentru pregătirea personalului didactic și departamentele de specialitate cu profil psihopedagogic. 
În mod excepțional, absolvenții promoției 2019 de studii medii, postliceale, universitare de licență, universitare de masterat sau departamentelor pentru pregătirea personalului didactic și departamentelor de specialitate cu profil psihopedagogic pot să prezinte adeverința de absolvire a studiilor sau programului respectiv și să valideze fișa de înscriere în data de 17 iulie 2019. Absolvenții promoției 2019 pot participa la proba scrisă în cadrul concursului național pentru ocuparea posturilor didactice sau catedrelor declarate vacante sau rezervate, numai după prezentarea adeverinței de absolvire a studiilor sau programului de pregătire psihopedagogică. 


Posturi multe, dar incomplete 
Din totalul de 172 posturi titularizabile, 112 sunt disponibile în școli din orașe și municipii, iar 60 sunt în școli din comune și sate. Se caută 28 de educatoare, 32 de învățătoare, 24 de profesori pentru pregătire sportivă de specialitate și 12 profesori de educație fizică și sport. În rest, candidații mai au la dispoziție șapte posturi la fizică, patru posturi la matematică și patru posturi la limba turcă maternă, câte două posturi la informatică, educație muzicală, limba franceză și câte un post la limba engleză, chimie și religie ortodoxă. Nu există niciun post titularizabil la limba română, limba latină, geografie, biologie, istorie, educație tehnologică, cultură civică și educație plastică. 
Candidații care nu reușesc să ia minimum nota 7 pentru a prinde un post titularizabil, în cazul în care există vreunul disponibil pentru pregătirea lor, au mai multe șanse la posturile cu angajare pe perioadă determinată. Dar asta înseamnă că, la anul pe vremea asta, vor trebui să treacă din nou prin procedurile de concurs, ceea ce pe mulți îi descurajează. În plus, nici elevii nu au continuitate la clasă, ceea ce poate însemna un proces educativ de slabă calitate. 


1.285 de posturi netitularizabile sunt în mediul urban, iar 837 sunt în mediul rural. Din acestea, cele mai multe sunt incomplete. Candidații au la dispoziție 181 de posturi complete de educatoare, 175 de posturi de învățător, 55 de posturi complete pentru educație fizică și sport, 7 - fizică, 5 - informatică, 19 - matematică, 25 - limba engleză, 1 - educație plastică, 11 - limba franceză, 4 - religie ortodoxă, 2 - istorie, 16 - limba și literatura română, 2 - biologie, 3 - limba turcă maternă, 3 - geografie și 24 - pregătire sportivă de specialitate. 


În ce privește posturile incomplete, 110 sunt pentru disciplina educație fizică și sport, 97 sunt pentru fizică, 93 - informatică, 74 - matematică, 67 - limba engleză, 84 - educație muzicală, 73 - educație plastică, 72 - educație socială, 56 - limba franceză, 68 - chimie, 52 - religie ortodoxă, 56 - educație tehnologică, 43 - istorie, 27 - limba și literatura română, 41 - biologie, 40 - limba latină, 32 - limba turcă maternă, 34 - geografie și 6 - pregătire sportivă de specialitate. 


Mai multe etape de repartizare 
Conform calendarului concursului național, proba scrisă va avea loc pe 17 iulie. Pe 23 și 24 iulie, vor fi înregistrate contestațiile, urmând ca acestea să fie rezolvate până pe 29 iulie. Rezultatele finale vor fi comunicate pe 30 iulie. Iar pe 31 iulie, este programată repartizarea candidaților cu media de repartizare minimum 7, pe posturi didactice sau catedre vacante publicate pentru angajare cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată, la nivelul județului în care au susținut proba practică sau inspecția specială la clasă în profilul postului, indiferent de județul în care au susținut proba scrisă, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare. 


Apoi, pe 1 august, va avea loc ședința de repartizare a cadrelor didactice titulare rămase cu reducerea de activitate nesoluționată prin completarea normei didactice pe perioadă determinată sau nedeterminată, precum și a candidaților cu statut de cadre didactice titulare în învățământul preuniversitar anterior înscrierii la concurs, care au obținut media de repartizare minimum 7, la nivelul județului în care au susținut proba practică sau inspecția specială la clasă în profilul postului, indiferent de județul în care au susținut proba scrisă, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare, cu păstrarea statutului de cadru didactic titular.


Ulterior, dacă nu se vor ocupa toate posturile, mai sunt și alte etape de repartizare, iar conducerea ISJ Constanța consideră că nu vor fi probleme și nu vor rămâne catedre neocupate pentru la toamnă, mai ales că o mare parte din candidații care vor obține note bune la titularizare, dar nu vor avea posturi disponibile, vor fi nevoiți să opteze pentru suplinire.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3769 secunde