Păpuși cu costume inspirate din portul tradițional al etniilor dobrogene

372
Păpuși cu costume inspirate din portul tradițional al etniilor dobrogene - papusiledobrogei-1539187439.jpg

Articole de la același autor

Muzeul de Artă Populară din Constanța găzduiește vineri, 12 octombrie, de la ora 17.00, deschiderea expoziției "Dobrogea - spațiu multietnic. Păpuși simbolice cu marcă identitară", semnată de artistul plastic Elena Orbocea, secretar literar al Teatrului "Jean Bart" din Tulcea. Evenimentul este organizat în colaborare cu sucursala județeană a Uniunii Armenilor din România și se va bucura de prezența ambasadorului Republicii Armenia la București, Sergey Minasyan.

Potrivit Mariei Magiru, directorul muzeului, cele 14 păpuși care alcătuiesc expoziția au costume inspirate de spațiul multietnic dobrogean, alcătuit din: români, aromâni, armeni, turci, tătari, ruși-lipoveni, greci, ucraineni, bulgari, italieni, germani, maghiari, evrei, romi. Pentru realizarea costumelor acestor păpuși, modelate din polimer și din papier-mâché, pictate și șlefuite manual, autoarea a parcurs trei mari etape: documentare, concepție artistică și realizarea propriu-zisă a păpușilor.

"Informațiile acumulate au fost reinterpretate într-un concept artistic propriu, astfel încât, după cum mărturisește Elena Orbocea, «apar croieli originale, însă acestea nu se abat foarte mult de la forma inițială».

Pentru cei care doresc să vadă costume populare originale de valoare excepțională, din patrimoniul cultural național, reprezentative pentru etniile spațiului dintre Dunăre și Mare, amintim că la Muzeul de Artă Populară Constanța este deschisă expoziția temporară «Multiculturalitate dobrogeană» cu piese vechi de peste o sută de ani, din colecțiile instituției de cultură", a precizat ea.

Reamintim că Expoziția "Dobrogea - spațiu multietnic. Păpuși simbolice cu marcă identitară" a fost itinerată până acum la Madrid, București, Tulcea, Bruxelles și Brașov.

Secretarul cultural al Uniunii Armenilor, Luiza Terzian, a declarat că expoziția constă într-o colecție de păpuși cu costume inspirate din portul tradițional al etniilor dobrogene, cu elemente stilizate după un concept original. Pe lângă acestea, constănțenii vor putea lua parte și la un scurt moment artistic susținut de reprezentanții etniilor dobrogene.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5218 secunde