Mai multe ştiri online:

Panică în învățământ. Majorarea salariilor se face abia la anul

Ştire online publicată Joi, 04 Mai 2017. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
Profesorii mai au de așteptat până când vor primi salarii mai mari. Guvernul amână majorările promise inițial pentru luna iulie 2017 și spune că vor fi acordate începând cu 1 ianuarie 2018. Colegiul Național al Liderilor Federației Sindicatelor Libere din Învățământ anunță că, analizând proiectul Legii - cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în ansamblul său, precum și anexa referitoare la familia ocupațională „Învățământ”, a constatat o serie de neajunsuri, lacune și inadvertențe.

Reprezentanții FSLI susțin că este vorba despre „încălcarea Programului de guvernare aprobat de Parlamentul României, în condițiile în care acesta prevedere o creștere a salariilor cu 20 la sută, începând cu data de 1 iulie 2017 și cu 30 la sută de la data de 1 ianuarie 2018, iar în proiectul Legii - cadru privind salariazarea personalului plătit din fonduri publice se propune ca prima tranșă de majorare, în procent de 50 la sută, să se acorde de la 1 ianuarie 2018”. „Această propunere înseamnă o diminuare cu 6 la sută a majorărilor salariale și, ceea ce este cel mai importante, provoacă în rândul salariaților din sistemul de învățământ o stare de neîncredere și suspiciune referitoare la transpunerea în practică a prevederilor viitoarei legi privind salarizarea unitară”, este de părere Simion Hăncescu, președintele Colegiului Național al Liderilor FSLI.

Numeroase lacune și neajunsuri

Potrivit acestuia, poziționarea în grila de salarizare a funcțiilor didactice este nemulțumitoare „atâta timp cât, pe o scară de la 1 la 12, coeficientul maxim de multiplicare pentru profesorul S, cu gradul didactic I, ar urma să fie în anul 2023 de 2,76 (la gradația 5), coeficient care reprezintă 0,23 din indemnizația Președintelui România”. „Precizăm că în Legea nr. 284/2010, aceeași funcție are coeficientul 5,36 pe o scară de la 1 la 15, ceea ce reprezintă 0,35 din indemnizația Președintelui României. Proiectul Legii - cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice demonstrează faptic că învățământul nu este o prioritate națională, așa cum se clamează”, mai spune președintele Colegiului FSLI.

Pe lista lacunelor noului proiect de lege mai apare „propunerea anormală ca un număr apreciabil de indemnizații de conducere să fie inferioare salariilor de bază pentru funcțiile didactice de predare”. De asemenea, profesorii susțin că „există anomalii în ce privește salariile propuse pentru personalul didactic auxiliar și pentru personalul nedidactic”.

Există riscul declanșării de proteste

În aceste condiții, Colegiul Național al Liderilor FSLI solicită Parlamentului aplicarea primei tranșe de majorare de la data de 1 iulie 2017 și a celei de-a doua începând cu 1 ianuarie 2018, așa cum este prevăzut în programul de guvernare, dar și revizuirea coeficienților de ierarhizare pentru funcția didactică de predare. „Acestea trebuie să aibă în vedere ca salariul de bază maxim în învățământul preuniversitar, corespunzător gradației 0, să reprezinte aproximativ 0,28 din indemnizația Președintelui României. Această modificare se impune și pentru a transpune în practică mai multe decizii ale Curții Constituționale a României, conform cărora, «deși legiuitorul are dreptul, potrivit Legii fundamentale, de a reglementa salarizarea personalului didactic și didactic auxiliar, totuși, în activitatea de legiferare în această materie, legiuitorul trebuie să țină seama că învățământul constituie prioritate națională, iar salarizarea personalului didactic și didactic auxiliar trebuie să fie în acord cu rolul și importanța muncii prestate»”, mai arată reprezentanții FSLI. De asemenea, aceștia cer remedierea anomaliilor din proiectul Legii - cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în ceea ce privește grilele propuse pentru funcțiile de conducere, precum și pentru anumite funcții didactice auxiliare și nedidactice.

„Colegiul Național al Liderilor FSLI a hotărât, în numele membrilor de sindicat ale căror interese le reprezintă că, în situația în care Parlamentul României nu va remedia problemele semnalate, urmează să se declanșeze acțiunile de protest”, completează Simion Hăncescu.

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

Social
miercuri, 17 iulie Foto : Șoselele morții pe litoral. "Da, este nevoie de acele separatoare de sens!" 7985 vizite, 0 comentarii Șoselele morții pe litoral. "Da, este nevoie de acele separatoare de sens!"
Tehnologie
miercuri, 17 iulie Foto : Mare atenție la aplicația care „îmbătrânește” fețe! 4004 vizite, 0 comentarii Mare atenție la aplicația care „îmbătrânește” fețe!
Monden
luni, 15 iulie Foto : Cornelia Catanga a făcut infarct! 2957 vizite, 0 comentarii Cornelia Catanga a făcut infarct!
ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.722 secunde