Palatul Copiilor și miza imobiliară de milioane de euro. Se dorește falimentarea și distrugerea bazei?

31285
9

Articole de la același autor

La finalul articolului intitulat "Săli și terenuri zac nefolosite la Palatul Copiilor, iar elevii se plimbă prin mall", anunțam că vom reveni cu documente care ar putea face dovada celui mai sumbru scenariu, pe care constănțenii îl intuiesc: se vânează terenul în suprafață de 11 hectare, pentru viitoare ansambluri rezidențiale.

Reamintim că în ședința de Consiliu Local din luna octombrie a anului trecut - la care a participat și Gigel Băcioiu, vicepreședintele Fundației Tomis Kart, ultimul evacuat de pe lista… chiriașilor Palatului Copiilor, a fost supusă la vot hotărârea privind transmiterea imobilului situat în str. Soveja nr. 17 din administrarea Ministerului Educației în administrarea Consiliului local al municipiului Constanța. Asta după ce inițiativa vicepreședintelui Consiliului Județean, Claudiu Palaz, pe aceeași speță, eșuase.

În hotărâre erau prevăzute: "Corp C1, Corp C2 - sală de sport, Căsuțe prefabricat plus Cantină, Corp C3 - bazin înot, Corp C4 - teatrul de vară". Despre restul terenurilor aferente, de ordinul hectarelor, niciun rând.

"Toată lumea zice că-s dus cu mintea"

Interesant este un alt document pus la dispoziție de Gigel Băcioiu, de fapt un răspuns semnat de fostul director al Palatului, prof. Cosmin Petrișor Badea, din ianuarie 2016, deci înainte de ședința CLC, prin care i se aducea la cunoștință "o lungă serie de corespondență cu Ministerul Educației, încercând să obținem acordul privind închirierea spațiilor disponibile temporar în cadrul instituției noastre conform prevederilor legale în vigoare". Nu mai puțin de 20 adrese. Pe rând, au fost solicitate note de fundamentare închiriere terenuri baschet și handbal; închiriere sală de curs 30 mp; închiriere două terenuri de tenis; clădire karting; spațiu 4 mp; sală de curs 10 mp; sală de curs 60 mp; sală de sport - în afara programului în care se desfășoară procesul instructiv-educativ; culoare în bazinul de înot fără a afecta desfășurarea orelor secției; etajul I al clădirii Clubului Copiilor Năvodari; două terenuri handbal; patru terenuri baschet aflate în stare avansată de degradare.

Oare CLC să nu fi fost interesat și de aceste numeroase terenuri, de nu le-a trecut în proiectul de hotărâre, din octombrie anul trecut?

"Toată lumea zice că-s dus cu mintea. Am sărit în ședința de CLC, deranjat că se vorbea de str. Soveja nr. 17 ca și cum s-ar fi vorbit despre garajul unui pensionar care are o Dacie veche în el, să-l dezafectăm. Și am întrebat dacă tot vor să preia de ce nu iau și terenurile de handbal, baschet disponibile. Vă interesează doar clădirile care sunt 80% renovate? Restul de 10 hectare cui rămân? Dacă vă uitați la alte proiecte de hotărâri din Medgidia, Cernavodă sau Năvodari, acolo scrie… «inclusiv cu terenul aferent». Și-atunci unde mă duc cu gândul?", afirma Băcioiu.

Așa că a dus mai departe scenariul, același vicepreședinte al Fundației Tomis Kart afirmând că, în primă fază, CLC ar prelua clădirile. "Ministerul va spune că nu mai întreține terenurile și-atunci se va găsi o soluție de înstrăinare. Deci e cu bătaie lungă. Ce rost ar avea să ajungă în paragină? Pe perioada cât domnul Mustafa a fost director, tribuna stadionului de fotbal a fost înlocuită, iar în ultimii doi ani s-a reușit ruperea tuturor scaunelor. Seară de seară s-au tocat. Cum au putut să stea atâția ani și când a venit Badea s-a ales praful? Ca să ajungă totul în paragină? Firma de pază angajată chiar nu răspunde pentru bunul statului?", crede același interlocutor.

"S-au pierdut sume impresionante, de ordinul miliardelor"

Gigel Băcioiu a continuat: "Dar haideți să vă demonstrez că se poate închiria, așa cum se întâmplă în țară, la alte palate care au și pensiuni. Din cauza scandalului care a apărut ca urmare a prevederilor Legii 213/1999, ministrul Sorin Câmpeanu a dat un ordin de ministru cu numărul 4624 din 27.07.2015, care la art. 51 (1) precizează «Palatul Național al Copiilor din București/Palatele/Cluburile copiilor pot/poate realiza venituri proprii extrabugetare din activități specifice, conform legii: donații, sponsorizări, închirieri de spații/interval orar/zi, servicii educaționale, activități tip plata cu ora sau din alte surse legal constituite». Deci aveau posibilitatea să închirieze cu ora sau cu ziua. Am fost și la Prefectură, și la Consiliul Județean, și la Consiliul Local și peste tot m-am lovit de un zid. Nu se poate chiar așa să nu primesc niciun răspuns. Că nu e proprietatea lor. Dacă restul celor evacuați erau SRL-uri, noi și «Laguna» eram singurele cluburi sportive înființate după Legea educației. Dacă ați consulta evidențele contabile ați rămâne șocați ce sume impresionante s-au pierdut prin renunțarea la închirieri. Miliarde de lei vechi. La bazin se plăteau sume fabuloase pentru închirierea culoarelor. Cu ordinul ministrului Câmpeanu și cu protocoale de colaborare se găseau resurse", mai adaugă cu năduf Gigel Băcioiu.

v v v

De 27 de ani încoace, în municipiul Constanța statul nu a construit nimic în folosul elevilor, cu toate că se solicită cu insistență un bazin de înot, cum au municipii din țară la standarde olimpice, iar Clubul Sportiv nr. 1 e un permanent șantier. Palatul Copiilor ar fi ultimul "bastion" comunist rămas generațiilor viitoare.

Comentează știrea

Unul Oarecare
23 februarie 2017
Palatul copiilor

Normal ca urmaresc acel loc liber, in mare masura. Au Construit in parcuri, pe vestigii istorice , acum cu atit teren liber la dispozitie....crede-ti ca il vor rata? Vor face tot posibilul sa lase totul in paragina , sa para nerentabil si asa vor justifica darimarea. Bataie de joc... Totul in acest judet este o ruina. Sportul nu isi mai are loc, cultura la fel..lasata de o parte. Intersele unora sunt enorme ...Banii sa curga..restul...NU contreaza! Bine ca sunt promovate toate gunoaiele societatii si toate pitipoancele...RUSINE !,

Sindbad
23 februarie 2017
Poporul educat e greu de prostit...

La Constanta totul este pt. gașca mafiotă care a acaparat totul. Amarâții ăștia de bugetari, de prin CJ, primărie, regii, directii, administrații, care se plâng mereu de salarii și amenință cu greve...Pe principiul,"V-am dat, acum tăceți ". Vă întrebați de ce nu avem un stadion măcar de Europa League, o piscină olimpică (cea de la Parc, s-a strigat LINIE!, v-am scos din foame, o sală polivalentă, nu magazinul de blănuri al așa-zisei Case de Cultură, părăginitul Cazinou, etc. Autoritățile locale, politicienii care nu pot fi numiți ai orașului, continuă distrugerea sistematică, fără deosebire de ideologie politică, sau mai bine zis, puși pe căpătuială. Cum spunea cineva - Sahara să rămăna după noi - .Asezonați bine cu prostimea și țigănetul abonate la mocangeli, și avem imaginea dezastrului. Făgădău și gașca acoperă jaful din ultimii ani ai predecesorilor, neamuri politico-mafiote, și chiar le dezvoltă. Sau e vorba de altceva ? Vor să construiasca câteva clădiri de birouri, firme și companii străine care să angajeze mii de tineri constănțeni la salarii decente ? Ori poate iar mută din serviciile primăriei pt. a plăti chirii la aceiași gușați din gașca lor ? Păi cum să învârtim banul public altfel decât prin buzunarul lor ? Când faceți ceva și pt. ăia fraieri de au rămas în oraș să munceascâ și să v[ plăteasca taxele, din care voi mituiți votanții ? Nimeni nu observă că orașul e părăsit de oamenii inteligenti, producători de plus-valoare, în timp ce numărul țiganilor-rebut și prostimii e în creștere ?

DNA Constanta
23 februarie 2017
mana-n mana cu infractorii

Palaz, Mazare, Hasoti, Dragomir, Strutu si armatele lor de lachei din primarie si din serviciile publice cand intra la bulau ?

Decebalus
23 februarie 2017
Fiul lui Scorilo

Unii chiar cred ca votul lor a contat la alegerea primarului Fagadau.Constantenii in naivitatea lor cred in forta democratiei si in valabilitatea sistemului electoral din Romania.Toti ne inselam si toti trebuie sa intelegem ca Decebal Fagadau a fost propus si apoi ales de un singur om:de Mazare.Mazare si Fagadau la randul lor au fost ajutati/sprijiniti de partidul lor,apoi de oligarhia locala,de grupurile locale de interese si de partidele de opozitie,in principal de PNL-local. Da,politicienii din PNL care azi se cred fețe bisericesti,aflati vezi doamne in opozitie,ei l-au ajutat,cu buna stiinta, pe Fagadau sa ocupe scaunul de primar.La fel se va intampla si in 2020,cu siguranta.Discutam maine sau cu prima ocazie despre golanii din PNL.Decebal Fagadau este garantia ca nimic nu se schimba dupa plecarea lui Mazare,este garantia ca grupurile de interese locale isi vor continua nestingheriti afacerile necurate.Cand noi spunem ca Fagadau este fiul lui Mazare stim ce spunem.Chiar a fost scolit la "curtea" lui Mazare.Poate credeti ca Fagadau si cativa functionari din preajma lui sunt singurii beneficiari ai marelui tun imobiliar care in cazul asta se numeste afacerea Palatul Copiilor.Nu ! Fagadau si functionarii lui sunt doar intermediari.In buzunarul lor raman putini bani,reletiv putini.Sefii lor de la Bucuresti nu le-ar tolera jaful imobiliar daca banii nu ar pleca la partid/partide.Aia nu sunt prosti si nici orbi.Sa nu uitati ca toti se trag din FSN care la randul lui se trage din PCR.Intrebati-l pe Fagadau de ce nu a pomenit nimic despre Palatul Copiilor in campania electorala din 2016.Nu a spus nimic pentru ca trezea suspiciuni inca de la inceput asupra mandatului.Intrebati-l pe Fagadau,chiar daca este tarziu,intrebati-l ce A PROMIS in campania electorala dar nu are de gand sa faca si ce NU A PROMIS in campania electorale si va face cu siguranta.V-am mai rugat o data sa-l intrebati,domnilor de la Cuget Liber.Eu va spun ce nu a promis dar va face cu siguranta:desfiintarea parcurilor si a spatiilor verzi,jaful imobiliar.Deja se vede,nu ma puteti contrazice.Am spus-o si anul trecut.Nu ati crezut.

Pitagora
23 februarie 2017
invatamantul

Ce mai conteaza daca se distruge Palatul copiilor? invatamantul romanesc este in continua scadere, multe cadre didactice sunt slab pregatite si unele bolnave de nervi; noi parintii suntem de vina pentru ca cerem scoala usoara pentru copii nostri , vrem note mari si elevi sau studenti prosti si obraznici!!

Cetatean
23 februarie 2017
Sume pierdute

Adevarata suma pierdute din Contractul de inchiriere cu Tomis Kart este mareata SUMA DE 1000 lei/ luna ptr pista de aprox 8000 mp si cladire anexa 4 camere + grup sanitar. O SUMA DELOC DE NEGLIJAT NU? profitabila - ptr cune?

Doru
23 februarie 2017
Palatul copiilor

Nicaieri in tara la nici un Palat, nu este inchiriata vreo pista de karting, insa pentru un pret de piata corect, stabilit in urma unei evaluari pertinente si de actualitate ( aprox 2000 euro/ luna) Palatul Copiilor ar incasa justa valoare. Asa putem vedea cine mai este interesat nu?

Nelu
2 martie 2017
Ai dreptate

Dorule... Daca s-ar inchiria cu cap tot ce are Palatul Copiilor nefolosit sau folosit aiurea, doar in interesul celor de acolo, s-ar putea strange 8-9 miliarde lei vechi pe an. Dar are cineva interes pentru a face acest lucru ? S-ar duce dracului toate planurile lor... Fa o socoteala la cate terenuri de baschet, handbal, tenis sunt ... Bazin, sala de sport, alte spatii, amfiteatru, sala de spectacole, birouri, casute, cantina, spatii nefolosite prin judet... Ca sa nu spunem ca se pot construi noi facilitati pe terenurile goale care stau in paragina..

Răspuns la: Palatul copiilor
Adăugat de : Doru, 23 februarie 2017
Nicaieri in tara la nici un Palat, nu este inchiriata vreo pista de karting, insa pentru un pret de piata corect, stabilit in urma unei evaluari...
Salvați parcul
24 mai 2017
Palatul copiilor

Domnilor, care aveți putere, uniți-va și salvați palatul copiilor, e atât de frumos, mare păcat, nu avem unde sa ducem copiii in timpul liber, decât in mall, unde sunt atâtea energii negative, plecam cu dureri de cap și ochii împăienjeniți!Va imploram!!!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2616 secunde