PAȘTE 2017: Tradiții și obiceiuri în cea de-a doua zi de Paște

161
PAȘTE 2017: Tradiții și obiceiuri în cea de-a doua zi de Paște - paste1e1454604161717-1492414608.jpg

Articole recomandate

Tradițiile și obiceiurile de Înviere sunt cunoscute și respectate de o mulțime de oameni încă din timpuri străvechi, însă nu același lucru se poate spune despre obiceiurile din cea de-a doua zi de Paște, care nu sunt cunoscute de toată lumea.


În zilele de Paște existau interdicții aspre, încă din moși strămoși: în prima zi nu era permisă plecarea din sat, nu se mătura prin casă, nu se pregătea mâncare iar masa de Paște nu se ridica timp de trei zile. Astăzi, în a doua zi de Paște, se obișnuiește ca finii să se ducă în vizită la nași, cu colaci, pască și ouă roșii, iar copiii merg la părinți. Nasii trebuie să îi ospăteze pe fini, tradiția spunând că aceștia mergeau împreună la hora satului, notează crestinortodox.ro.

În cea de-a doua și în cea de-a treia zi de Paște avea loc stropitul ritual cu apă, în amintirea readucerii la viață a fetei de evreu, care a leșinat la aflarea veștii învierii lui Iisus, prin stropirea ei cu apă de către tinerii care treceau întâmplător prin zonă.

Așadar, lunea, feciorii stropeau cu apa fetele din sat, iar marțea fetele îi udau pe feciori. Obiceiul s-a păstrat și acum, iar tradiția de a stropi cu parfum rudele și prietenii vizitați a doua zi de Paște este o reminiscență târzie și "emancipata" a acestei datini, scrie crestinortodox.ro.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.488 secunde