Prof. univ. dr. ing. Mihai Gîrțu, candidat la funcția de rector al UOC:

"Ovidius trebuie să devină Universitate Europeană a Mării Negre!"

4188
75
Cotat cu prima șansă în bătălia pentru funcția de rector al Universității "Ovidius" Constanța (UOC), prof. univ. dr. ing. Mihai Gîrțu a acordat un interviu în exclusivitate pentru "Cuget Liber", în care își prezintă o parte a proiectului managerial și vorbește despre perspectiva europeană a universității de la malul mării.

- Dle. profesor, ce v-a determinat să intrați în cursa pentru fotoliul de rector al Universității "Ovidius"?

- În primul rând, Universitatea are nevoie de o schimbare atât în ceea ce privește felul în care este condusă, direcția în care se îndreaptă, cât și în ceea ce privește atmosfera dinăuntrul său.

- Și cum este atmosfera actuală la Universitatea "Ovidius"?

- Pe fondul crizei care a afectat România și întreg mapamondul, au apărut probleme legate de finanțare insuficientă, de blocare a avansărilor, a promovărilor, de ridicare exagerată a ștachetei, cărora li se adaugă relații dificile de conlucrare cu ceilalți colegi. Astfel, se simt o descurajare profundă și o lipsă de perspectivă a cadrelor didactice care, inevitabil, se transmit și studenților. Toată această stare de spirit trebuie să se schimbe și cred că pot fi cel mai bun promotor al schimbării.

O echipă tânără și competentă

- Demarați un proiect ambițios, așa că veți avea nevoie de o echipă pe măsură.

- Da, este o excelentă apreciere. De fapt, ceea ce m-a făcut să candidez a fost încrederea că pot alcătui o echipă puternică, formată din oameni tineri, competenți, integri, capabili să motiveze și să atragă alături de ei comunitatea academică și studenții, pentru a da o nouă direcție și o nouă speranță universității.

- Care considerați că este noua viziune, noua direcție a Universității "Ovidius"?

- Analizând punctele tari și oportunitățile existente și în principal poziția strategică a universității, aflată la marginea răsăriteană a Uniunii Europene, la malul Mării Negre, este firesc să folosim avantajele pe care le avem față de competitori. Dacă ne-am compara cu universități din aceeași categorie de educație și de cercetare, cum ar fi cele din Craiova, Galați, Bacău, Sibiu etc, este evident că, deși misiunea asumată poate fi similară, există particularități care individualizează în mod distinct Universitatea "Ovidius". Dacă am analiza argumente economice, localizarea în Dobrogea, la malul mării, face firească dezvoltarea unor domenii care să răspundă nevoilor angajatorilor regionali. Unde, dacă nu la Constanța, putem avea ingineria transportului maritim, inginerie costieră, ecologie marină și a Deltei, agricultură și industrie alimentară, energetică eoliană, nucleară și solară, prelucrarea petrolului, turism etc.

- Universitatea "Ovidius" este amplasată într-un spațiu model de conviețuire interetnică. Cum veți fructifica acest avantaj?

- Așa este și, dacă avem în vedere tradițiile istorice și culturale, caracterul multietnic și multifuncțional al regiunii, este firesc să dezvoltăm la Universitatea "Ovidius" studii care să pună în valoare istoria milenară comună din regiunea Mării Negre. E normal să avem la Constanța o instituție în care să se studieze tradițiile, istoria, religia tuturor minorităților din zonă. Dobrogea este o zonă în care se vorbesc multe limbi, iar specializările Facultății de Litere sunt foarte căutate. Luând fiecare facultate în parte, putem stabili pentru fiecare dintre ele priorități ce țin de poziția strategică. De exemplu, la Drept, trebuie pus accent pe Drept maritim și Legislație portuară. În concluzie, specificul regional deschide căi de dezvoltare a Universității "Ovidius" ca Universitate Europeană a Mării Negre.

Promovare a valorilor, transparență, onestitate

- Ce mesaj le transmiteți colegilor dvs., cadrelor didactice ale universității?

- Cea mai importantă resursă a universității se regăsește în oamenii ei, cadre didactice de cercetare și administrație deopotrivă. Fiecare are rolul său. Ne dorim cu toții un mediu stabil și sigur în care să lucrăm cu plăcere și cu sentimentul datoriei împlinite. Ne dorim să putem promova în mod onest, urcând pas cu pas treptele academice pe măsură ce devenim dascăli mai buni și cercetători mai experimentați. Pentru ca toate acestea să se întâmple, universitatea trebuie să pună la dispoziție o infrastructură care să stimuleze dezvoltarea personală a cadrelor didactice și o atmosferă de transparență și onestitate care să asigure afirmarea tuturor celor valoroși. Un prim pas în acest sens poate fi făcut prin elaborarea unor criterii de evaluare a activității care să armonizeze activitățile didactice de cercetare și administrative și care să echilibreze competiția între diversele categorii de cadre didactice. Condițiile de scoatere la concurs a posturilor și modalitatea de desfășurare a concursurilor trebuie să fie transparente și să conducă la promovarea onestă a celor valoroși. Nu putem fi acord cu practicile ce amintesc de vasalitate și Evul Mediu. Nu în ultimul rând, îmi doresc să putem asigura prin competiție participarea cadrelor didactice la conferințe și manifestări internaționale de prestigiu.

- Dar studenților ce le transmiteți, vor avea ei o viață mai bună cu Mihai Gîrțu la conducerea universității?

- În primul rând, trebuie să transformăm sintagma "Învățământ centrat pe student" în realitate de zi cu zi. Toate acestea pornesc de la implicarea cu adevărat a studenților în luarea deciziilor privind ce și cum învață, privind modul în care au loc activitățile practice și în general serviciile sociale studențești. Atunci când studenții sunt partenerii noștri și lucrăm împreună la contracte de cercetare, această expresie des utilizată prinde în fine viață. Putem arăta că ne pasă atunci când debirocratizăm secretariatele facultăților, prin management informatizat, când flexibilizăm traseele educaționale prin modularizarea programelor de studii, conducând la o pregătire ceva mai diversă și la interdisciplinaritate, când asigurăm competențe transversale, ceea ce angajatorii numesc soft skills, care să le poată permite integrarea mai facilă pe piața muncii. Până acum, universitatea se concentra în special pe pregătirea de specialitate. Este momentul să avem în vedere și capacitatea de lucru în echipă, abilitatea de a lucra independent pe proiecte, posibilitatea de a rezolva conflicte și de a negocia, într-un cuvânt, competențe transversale cărora nu li s-a dat suficientă atenție până acum.

În fine, experiența de student la "Ovidius" trebuie să fie una memorabilă, prin organizarea de evenimente extracurriculare care să îi atragă, precum spectacole, concerte, cenacluri, dezbateri etc.

De asemenea, vor fi acordate burse de studii în străinătate și vor fi organizate târguri de joburi și orientare profesională, pentru a facilita găsirea unui loc de muncă după absolvirea facultății.

Comentează știrea

75 comentarii. Pagina 1 din 8. Click pe pagina dorită : 1 2 ...8 
INSOMAR
25 ianuarie 2012
PRIMA SANSA!!!

Jurnalistule,se vede ca scrii la comanda,daca ai face un sondaj prin UOC ti-ai da seama cum sta treaba,insa daca nu ai avut timp ti-o explic eu. Cojoc si-a pierdut sansa pentru rectorat prima nebunia sotiei,despre Mihai Girtu,treaba sta asa:NU A VRUT SA CANDIDEZE PENTRU CONSILIUL PROFESORA TOCMAI IN IDEEA CA SA NU SE FACA DE RIS DEOARECE NU ERA VOTAT DE CATRE COLEGI,LA FEL SI UNUL DIN STAFF-UL DANSULUI DE CAMPANIE PE NUME W. BOSKOFF,CUM DE ALTFEL S-A INTIMPLAT SI CU ZAGAN CARE A LUAT 5 VOTURI. Din aceasta scurta descriere,domnule jurnalist SORIN MIHALACHE,ce concluzii trageti?...asta in cazul in care stiti cum sta treaba intr-o universitate si cat de importante sant consiliile profesorale care numesc decanul unei facultati(consiliile sant formate tot din colegi ai domnului Mihai G.)

Crina
25 ianuarie 2012
este o gluma?

Asta e o gluma? Cum a facut acest articol? eu sunt de parere ca domnul care a scris articolul nu stie sa afle adevarul! Hai sa fim seriosi Univ. Ovidius este manjita! este o universitate murdara! Profesori sunt acolo pe pila de la facultatea de litere, drept, constructii si in legatura cu acele alegeri se stie deja cine va castiga! si de Seful Ligii care ar trebui sa apere studentul ce sa mai spunem? Au intrat SEFII de LIGA cei care nici macar NU SUNT LA FARA TAXA care au note MIZERABILE si asta ptr ca stiu in CE BARCA SA SE URCE! DE CE NU EXISTA UN FOR SUPERIOR ca sa verifice ALEGERILE??? atat ale studentilor cat si ale profesorilor?

UOC
25 ianuarie 2012
Lupta pentru democratie

Mai Simona Anghel,ai schimbat autorul articolului ca sa numai fii acuzata pe degeaba(citez dintr-un articol scris de autoarea mentionata),l-ai pus la inaintare pe Sorin Mihalache. Pacat,mare pacat ca se petrec astfel de actiuni in mass-media "libera". Eu nu stiu ce v-i s-a intimplat,probabil s-a trecut la procedura de spalat creierele in redactie,sau chiar santeti impreuna cu cei care au fost la butoane timp de 20 de ani in UOC,ceea ce nu prea imi vine sa cred asa ceva deoarece Dl. Bosanceanu este o persoana care lupta pentru democratie si este total impotriva la astfel de lucruri,dar se pare ca se petrec astfel de lucruri prin redactia dansului. Cerem Dlui. Bosanceanu sa ia atitudine impotriva acestor lucruri,si mai ales impotriva parteneriatului cu cadrele universitare din UOC,cadre care au dus aceasta universitate la un dezastru si au format aceasta "caracatita de tip mafiot" si care nu isi urmaresc decat propriul interes,aviditate de bani si au prins o aversiune fata de studenti tocandu-i de bani. Cerem sa fie trasi la raspundere profesori pentru dezastrul din pregistioasa Fac. de Matematica,si atentie,profesori care nu au intrat in Consiliile Profesorale.

Crina
25 ianuarie 2012
oho

mda! crezi ca doar la Fac de Matematica e dezastru? la fiecare facultate ! uitate la toate fac! si o sa vezi ca sunt in consiliu persoane care nu au ce cauta! cum au fost ei alesi? PE CE BAZA ??? Nu inteleg CUM POATE UN STUDENT LA MASTER sa candideze ca sef la Liga??? in conditiile in care el termina facultatea?? DE CE NIMENI NU SE INTERESEAZA DE ASTA? cum au fost alesi profesori??? pe ce baza LEGALA? ce mai poti cere...CA IN CONSTANTA ! doar e ORASUL UNDE S-A NASCUT BASE, NU?

UOC
25 ianuarie 2012
pentru oho

Nu e de la Base,problema e ca in UOC au fost in functiile de conducere numai persoane care fac legea de 20 de ani in Universitatea Ovidius,numai ca EI aveau dreptul sa aleaga rectorul,de cand Base a schimbat legea educatiei toti profesorii au drept de vot in alegerea rectorului.Aceste persoane care conduc de 20 de ani UOC au inceput sa dea de greu pentru ca s-a instaurat dreptul de vot democratic pentru toti profesorii si incep prin a acuza(stilul securisto-ilescian) deoarece simt ca pierd puterea,un exemplu clar este interviul dat in LIDERUL DE OPINIE de asa-zisul profesor la butoane din Fac. de Matematica,W. Boskoff. In legatura cu studentul la MASTER nu stiu care este problema,dar presupun ca daca il sustin toate ligile probabil prevede regulamentul legii educatiei si daca era incalcat regulamentul sigur era demis,cred!

CADRU DIDACTIC
25 ianuarie 2012
O GLUMA!

DACA MIHAI GIRTU ARE CELE MAI MARI SANSE, CAPITALA ROMANIEI ESTE BURKINA FASO.Pot sa inteleg ca d-l Girtu este un bun cercetator, chiar foarte bun, pot sa ma gandesc ca vorbeste bine limba engleza, dar IN NICIUN CAZ NU POATE AVEA PRIMA SANSA. Realist domnule jurnalist, fara a fi implicat, pot sa va spun asa ierarahia: Locul 1 Epure, locul 2 Girtu si locul 3 pe cine mai scoate Ciupina din joben...ca Mamut...Nu vreau sa spun ca e bine sau nu, insa afirmatia d-voastra e departe de adevar. Si tot informativ, poate va veti convinge la alegeri, vestea buna e ca d-l Girtu e pe locul 2, vestea proasta e ca nu va fi turul 2. Daca pierd te caut si dau o bere. Repet, nu sunt subiectiv, desi, probabil pare.

Mecanicul de la litere
26 ianuarie 2012
Pentru Epure ce-si zice UOC

Dl Epure expresiile te tradeaza! Sintagma "cei care au fost la butoane" include cuvintele "la butooane" pe care le folosesti in mod frecvent. Tu te consideri deja a fi UOC adica Universitatea Ovidius din Constanta?? Sa inteleg ca tu esti universitatea iar ceilalti sunt niste nenorociti pe care ii poti manevra ca un combinator ce esti? Tu chiar nu te uiti in oglinda?

Tomitanul
26 ianuarie 2012
Realitatea

Asa ceva nu se poate... Sa speram ca prof. univ. dr. Marian COJOC va iesi RECTOR, spre binele comunitatii academice constantene.

profesor
26 ianuarie 2012
Alegeri UOC

Sunt mirat de tupeul lui Girtu. Masonul asta nu are nici o limita??! Daca voi nu ma vreti, eu va vreau.....ca-mi place tare mult la ciolan. In plus, este obisnuit sa nu fac nimic si sa-i asigure Ciupina spatele.. pe motiv ca fizicienii se sustin. De ce nu luati un interviu cadrelor didactice din facultatea lui? Sa aflati adevarul...cine nu poate colabora cu el e dificil.Sa inteleg ca-i faceti publicitate??!! Ca altfel nu ati fi deformat atat adevarul! Sau poate el va spus ca are multe sanse si ati luat-o de buna? Verificati, lucrurile nu stau deloc asa.

Profesoara universitara
26 ianuarie 2012
In atentia dl ministru Funeriu

Domnule ministru Funeriu va rog sa luati masuri impotriva candidatului Epure care ne ameninta pentru a-l vota! El se pregateste sa fure alegerile si ne santajeaza spunand ca ne va lucra pe cei care nu il votam, el oricum iesind rector!

75 comentarii. Pagina 1 din 8. Click pe pagina dorită : 1 2 ...8 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4186 secunde