Operele lui Nicolae Grigorescu, admirate la Muzeul de Artă

459
Operele lui Nicolae Grigorescu, admirate la Muzeul de Artă - operele-1566316041.jpg

Articole de la același autor

Muzeul de Artă din Constanța găzduiește în incinta sa o mulțime de picturi de o mare valoare. Una dintre acestea este "În grădină", de Nicolae Grigorescu, în ulei pe pânză. 


Marele nostru pictor Grigorescu și-a început ucenicia încă de la vârsta de 10 ani, în atelierul unui pictor ceh, stabilit la București, Anton Chladek, cel de la care ne-a rămas, printre altele, portretul lui Ienăchiță Văcărescu. În 1850, adică la vârsta de 12 ani, după ce și-a încheiat ucenicia și a părăsit atelierul pictorului ceh, începe să vândă la târgul din Obor iconițe pictate de el însuși. 


Mai târziu, va evoca nostalgic ziua în care a reușit să găsească clienți pentru primele iconițe și s-a întors acasă, la familia lui nevoiașă, "cu vreo zece creițari". Ulterior, el i-a trimis două petiții domnitorului Alexandru Dimitrie Ghica, pentru a i se acorda o bursă în vederea studierii picturii în străinătate, la Roma. Domnitorul însă nu l-a trimis la studii, s-a mărginit să-l încurajeze doar cu o "gratificație în bani" și tânărul Grigorescu, autodidact, a continuat să picteze icoane. 
Între 1858 și 1860 pictează biserica mănăstirii Agapia și dă lecții de desen și pictură măicuțelor cu aptitudini artistice. Mai târziu, în 1861, Mihail Kogălniceanu, impresionat de picturile sale de la Agapia, îi acordă bursa solicitată pentru a studia la Paris. 


În urma lui Nicolae Grigorescu au rămas aproape 4.000 de lucrări, dintre care cele mai cunoscute sunt "Ciobănaș", "Atacul de la Smârdan", "Santinela", "Păstoriță șezând", "Țărancă voioasă", dar și "În grădină". 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2982 secunde