Omagiu al Universităţii „Ovidius”, la trecerea în eternitate a prof. univ. dr. Daniela Ţurcanu Caruţiu

314
Omagiu al Universităţii „Ovidius”, la trecerea în eternitate a prof. univ. dr. Daniela Ţurcanu Caruţiu - fonddanielacarutiu2-1633262649.jpg

Articole de la același autor

Judeţul Constanţa a pierdut un om valoros de cultură. Prof. univ. dr. Daniela Ţurcanu Caruţiu s-a stins la finele săptămânii trecute, după o suferinţă îndelungată.

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) aduce un omagiu la trecerea în eternitate a prof. univ. dr. Daniela Ţurcanu Caruţiu, pictor consacrat, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAP), director al Institutului de spiritualitate, cultură și științe din cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ superior unde a debutat ca asistent universitar în anul 2001, la Facultatea de Arte, unde s-a remarcat ca profesor titular al cursurilor de Culoare, Cromatologie şi Metode instrumentale de analiză a operelor de artă.

Născută pe 14 februarie 1968, la Constanţa, prof. univ. dr. Daniela Ţurcanu Caruţiu a absolvit în 1996 Academia de Arte din Bucureşti, Facultate de Arte Plastice, specializarea pictură şi, ulterior, în 2008, Facultatea de Chimie aplicată şi ştiinţa Materialelor din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti, unde a obţinut şi un doctorat în ştinţe exacte–chimie, cu tema Metode instrumentale avansate de autentificare a operelor de artă.

În baza studiilor şi expertizei dobândite, prof. univ. dr. Daniela Ţurcanu Caruţiu a devenit membră a Asociaţiei Europene a Arheologilor (EAA), Praga, membră al Societatii Americane de Arheologie (SAA), Washington, expert evaluator proiecte UEFISCDI, Ministerul Educaţiei Naţionale, expert conservare, investigaţii fizico-chimice, atestat de MCPN, membră a Asociaţiei Internaţionale a Artiştilor Profesionişti, Paris (AIAP), şi din anul 1998 membru al Uniunii Artistilor Plastici din România (UAPR).

În întreaga activitate profesională, Daniela Ţurcanu Caruţiu a organizat nouă expoziţii personale şi peste 200 de expoziţii de grup, naţionale şi internaţionale în perioada 1994-2015, sub auspiciile UAP, ale Muzeului de Artă Constanţa, Universităţii Ovidius din Constanţa, Institutului Cultural Român, Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Muzeului Ţăranului Român, Bucureşti, etc., a fost curator al peste 20 de tabere de creaţie şi expoziţii naţionale şi internaţionale, şi-a pus semnătura ca autor şi co-autor la peste 20 de comunicări ştiinţifice, articole şi expertize în cadrul proiectelor, simpozioanelor în domeniul creaţiei artistice şi stiinţifice, muzeologiei, conservării şi restaurării patrimoniului cultural.

Bogata activitate științifică a prof. univ. dr. Daniela Ţurcanu Caruţiu s-a concretizat în participarea ca invitat la peste 20 de simpozioane şi conferinţe ştiinţifice în Europa şi America de Sud. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3431 secunde