Obiecte de cult și icoane pe lemn la Muzeul de Artă Populară Constanța

136
Obiecte de cult și icoane pe lemn la Muzeul de Artă Populară Constanța - muzeu-1587729153.jpg

Articole de la același autor

Pe lângă bogata colecție de icoane pe sticlă, pictate de către țărani pentru țărani, Muzeul de Artă Populară Constanța deține și o importantă colecție de icoane pictate pe lemn, în mănăstiri și în ateliere rurale și urbane românești, rusești, grecești și din Peninsula Balcanică de către iconari cunoscători ai erminiilor. Cele mai multe datează din secolul al XIX-lea însă în expoziție sunt prezente și icoane mai vechi, din veacul al XVIII-lea. Unele dintre ele se prezintă sub formă triptic. Frecvente sunt icoanele cu mai multe registre compoziționale în centrul cărora se profilează Crucea pe care este răstignit Iisus Hristos.


Icoanelor pictate pe lemn li se alătură icoanele cu ferecătură, de dimensiuni mari (prezente în expunere sunt Maica Domnului cu Pruncul și Sfinții Împărați Constantin și Elena), precum și iconițele metalice de școală rusă.


Alături de icoane sunt expuse cruci de mână românești, din lemn, printre care și o cruce de secol XVIII de la Nicula, pe care este pictat Iisus Răstignit. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9124 secunde