Obiecte de cult și icoane pe lemn de mare valoare, la Muzeul de Artă Populară

410
Obiecte de cult și icoane pe lemn de mare valoare, la Muzeul de Artă Populară - befunkycollage2-1587742102.jpg

Articole de la același autor

Muzeul de Artă Populară Constanța deține o mulțime de obiecte de o valoare inestimabilă, dar nu sunt mulți cei care știu că instituția de cultură are și o importantă colecție de icoane pictate pe lemn. Acestea au fost realizate în mănăstiri și în ateliere rurale și urbane românești, rusești, grecești și din Peninsula Balcanică de către iconari cunoscători ai erminiilor.

Potrivit directorului muzeului, Maria Magiru, cele mai multe datează din secolul al XIX-lea, dar în expoziție sunt prezente și icoane mai vechi, din veacul al XVIII-lea.

"Frecvente sunt icoanele cu mai multe registre compoziționale în centrul cărora se profilează crucea pe care este răstignit Iisus Hristos. Icoanelor pictate pe lemn li se alătură icoanele cu ferecătură, de dimensiuni mari (prezente în expunere sunt Maica Domnului cu Pruncul și Sfinții Împărați Constantin și Elena), precum și iconițele metalice de școală rusă.

Alături de icoane, sunt expuse cruci de mână românești, din lemn, printre care și o cruce de secol XVIII de la Nicula, pe care este pictat Iisus răstignit.

De asemenea, sunt prezente piese de cult, precum păcetarele sau pristolnicele de lemn din Oltenia și Transilvania, dar și din Dobrogea, aparținând aromânilor din secolul al XIX-lea, cu care se însemnau prescurile duse la biserică pentru pomenirea celor vii și morți", a explicat Maria Magiru.

La acestea se adaugă cruciulițele metalice și iconițele-relicvar în care se păstrau, pe vremuri, sfinte moaște, candelele și tămâiernicele. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5771 secunde