Obiceiuri și tradiții păstrate din moși strămoși

811
Obiceiuri și tradiții  păstrate din moși strămoși - obiceiuri-1544713597.jpg

Articole de la același autor

Muzeul de Artă Populară Constanța vă propune, în această perioadă, o călătorie simbolică în lumea satului tradițional, pentru a vă reaminti de datini și obiceiuri păstrate din moși strămoși, unele dintre ele dispărute, altele încă prezente în viața creștinului.

Astfel, a declarat directorul instituției de cultură, Maria Magiru, pregătirea casei de sărbătoare, constituirea cetelor de colindători după reguli stricte, umblatul preotului cu icoana Nașterii pe la casele gospodarilor, tăierea porcului de Ignat, pregătirea bucatelor alese pentru masa de Crăciun, colindatul propriu-zis, descolindatul, pentru cei care nu au vrut să-i primească pe vestitorii Nașterii Domnului, sunt doar câteva dintre obiceiurile și tradițiile care definesc această perioadă a lunii decembrie.

"Nașterea Domnului Iisus Hristos, prăznuită pe 25 decembrie, este un eveniment deosebit de important în viața țăranului român, deschizând ciclul sărbătorilor de iarnă, care au fost anunțate de Sfinții Andrei și Nicolae și se vor încheia cu Boboteaza. În satul tradițional românesc, această sărbătoare, așteptată cu drag de întreaga familie, trebuie întâmpinată cu sufletul și casa curate. De aceea, în Postul Crăciunului, se acordă o mare grijă acestor aspecte, pentru ca totul să fie în ordine perfectă", a precizat Maria Magiru.

Ca urmare, femeile și fetele se ocupă cu treburile din interiorul locuinței (gătit, curățenie). Locuințele primenite se pregătesc de sărbătoare cu țesături lucrate cu măiestrie de stăpânele casei. În camera curată, acolo unde se vor primi colindători, se pun cele mai frumoase și curate lucruri: așternuturi, fețe de pernă, ștergare, iar pe jos se aștern foițe de lână.

Nu uitați nici de icoana Nașterii Domnului, încadrată de un ștergar curat (de borangic, în Dobrogea) și cu un fir de busuioc, precum și candela aprinsă ocupă un loc de mare cinste, pe peretele de la răsărit.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3124 secunde