Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou, în expoziția Muzeului de Artă Populară

214
Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou, în expoziția Muzeului de Artă Populară - obiceiuri2-1513181045.jpg

Articole de la același autor

La fel ca și în anii trecuți, Muzeul de Artă Populară s-a pregătit deja să întâmpine sărbătorile de iarnă, prin expoziția "Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou", deschisă în holul central al instituției de cultură.

Potrivit muzeografilor constănțeni, această expoziție pune în valoare frumoasele costume tradiționale de sărbătoare, aflate în colecțiile instituției de cultură, specifice cetelor de colindători din diferite zone etnografice ale țării, precum Bistrița Năsăud, Maramureș, Pădureni (Hunedoara), Suceava.

Așadar, nu doar portul tradițional atrage prin frumusețe și prin coloritul de sărbătoare, ci și accesoriile specifice obiceiurilor de Crăciun, purtate de colindători. Dintre acestea, amintim clopoțeii, traistele pentru daruri, Steaua și multe altele.

De asemenea, obiceiurile de Anul Nou sunt reprezentate prin jocurile cu măști "Capra și Ursul", reconstituite prin costumații specifice și măști-obrăzare sau "măști de urâți", lucrate din materiale diverse (piele, blană, câlți, pene), care întruchipează personajele acestui joc (moș, babă, țigan, țigancă).

Desigur, din expoziție nu lipsește nici tradiționala sorcovă, aducătoare de sănătate și belșug în noul an ce se apropie.

Pentru cei interesați, expoziția "Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou" va rămâne deschisă la Muzeul de Artă Populară până pe 10 ianuarie, putând fi vizitată zilnic, de luni până duminică, între orele 9.00 și 17.00.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3983 secunde