Oaspeți de seamă la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân". "Acest concurs reprezintă spiritul european în esența lui!"

891

Articole de la același autor

Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" găzduiește, săptămâna aceasta, întâlnirea finală din cadrul Premiului Internațional "Marco e Alberto Ippolito". Zeci de oaspeți din Europa se află la Constanța pentru a participa la activitățile din cadrul proiectului. Sunt elevi și profesori din Italia, Portugalia, Cehia, Bulgaria, Turcia și Grecia, reuniți pentru a celebra valorile europene. Alături de aceștia se vor afla ilustre personalități ale lumii culturale, științifice și educative europene.




Premiul Internațional "Marco e Alberto Ippolito" este un concurs la care participă tineri din 12 țări. Competiția este organizată de Federația Națională a Profesorilor din Italia, Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" Constanța, Fundația "Alumni" a Colegiului Național "Mircea cel Bătrân" și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța.
Elevii concurează la patru secțiuni: poezie, fotografie, eseu și cercetare sociologică. Ediția a XVII-a, organizată la Constanța de către colegiul gazdă. Aceasta este a doua oară din istoria proiectului în care întâlnirea finală se desfășoară în România.
"Acest concurs reprezintă spiritul european în esența lui, iar directorul Colegiului Național «Mircea cel Bătrân», prof. Vasile Nicoară, reprezintă însuși spiritul european chiar prin felul de a fi și prin valorile interioare pe care le promovează", povestește Natina  Cristiano, vicepreședinta Federației Naționale a Profesorilor din Italia.
Tema din acest an pentru participanții la concurs a fost "Lucruri nerostite", iar elevii au avut libertatea de a-și prezenta gândurile, în versuri sau în imagini. Lucrările finaliștilor au fost publicate într-un volum care va fi prezentat în cadrul festivității de premiere.


Programul celei de-a XVII-a ediții a Premiului Internațional "Marco e Alberto Ippolito" cuprinde atât întâlniri între grupurile de elevi și profesori, conferințe pe teme europene, workshop-uri, precum ș vizite la obiectivele istorico-culturale din zona Dobrogei.
De asemenea, în cursul zilei de astăzi, va fi semnat un protocol de înfrățire între Asociația de Părinți a Colegiului Național "Mircea cel Bătrân" și Liga dos Amigos da Escola Secundaria "Augusto Cabrita" din Portugalia.
În plus, la întâlnirea finală sunt așteptate numeroase personalități din țară, dar și din străinătate. 










Ligia Deca, consilier de stat în cadrul Ministerului Educației Naționale
Licențiată în științe politice la Universitatea din Luxemburg, este implicată activ în elaborarea analizelor și politicilor educative și de cercetare la nivel național și european. A fost președintele Uniunii Europene a Studenților. A coordonat numeroase conferințe printre care: conferința miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area, conferința internațională "Future of Higher Education – Bologna process researchers Conference". În prezent, este lector universitar la Universitatea de Vest din Timișoara având drept domeniu de interes "Sisteme de formare și incluziune educativă". A fost membră a Science în Education Expert Group. A publicat numeroase articole în reviste naționale și internaționale de prestigiu.


Giulio Filippo Giacomo Tarro, profesor de virusologie
Fost profesor de virusologie oncologică al Universității din Napoli, medic primar emerit al spitalului "Domenico Cotugno". Împreună cu Albert B. Sabin a studiat asocierea de virusuri cu unele tipuri de cancer la om la Universitatea din Cincinnati, Ohio. Cercetător în cadrul Consiliului Național de Cercetare (CNR) și al Institutului Național al Cancerului din Frederick, Maryland, a fost un precursor al diagnosticării și terapiei imunologice a tumorilor și coordonator al cercetărilor despre hipertermia extracorporală la pacienții cu hepatită C în cadrul First Circle Medicine Minneapolis. A primit numeroase premii, cetățenii de onoare și distincții "Doctor Honoris Causa". Președinte pe viață al Fundației de "Beaumont Bonelli" pentru cercetarea cancerului și al Comisiei pentru Biotehnologii ale Virosferei, WABT UNESCO.


Francesco Gui, conferențiar istorie est-europeană
S-a născut la Padova în 1950 și predă "Istoria Europei" la Facultatea de Științe Umaniste a  Universității "La Sapienza" din Roma. Este  conferențiar în domeniul istoriei est-europene. Activitatea sa didactică și științifică a fost dedicată în principal istoriei politico-instituționale a Europei, în epoca modernă și contemporană.
Participă la activitățile Centrului Interuniversitar "Jean Monnet", înființat la Facultatea de Științe Economice  a Universității "La Sapienza". El a fost printre promotorii legii inițiativei populare care a făcut posibil referendumul privind Europa, ce a avut loc în Italia în 1989. Jurnalist, moderator al emisiunilor de televiziune despre Uniunea Europeană, el a promovat diverse inițiative pentru a promova teme europene. Are numeroase publicații.


Stefano Da Empoli, economist
Economist, predă economie politică și politică economică la Universitatea "Roma Tre". Studiile sale privesc organizarea și reglementarea activității principalelor piețe, începând cu sectorul energetic. Este președinte fondator al Institutului pentru Competitivitate (I-Com) cu sediul la Roma și Bruxelles. Obiectivul I-Com este de a promova teme și analize ale competitivității într-o perspectivă inovatoare în cadrul politico-economic internațional; face parte din Global Trade and Innovation Policy Alliance, o rețea internațională de grupuri de reflecție active în inovare. Este directorul științific al Asociației "La Scossa", membru al comitetului științific al unor diverse instituții. A efectuat misiuni de studiu și consultanță pentru instituții publice italiene și internaționale. Are numeroase publicații pe teme de economie industrială și reglementarea pieței.


Rosario La Seta, sculptor
Chiar dacă trăiește într-o mică localitate din Aspromonte, practic fără posibilități de formare sau succes, nu s-a descurajat, ci, cu onestitate și voință îndârjită, a reușit să se afirme și să exprime în minunatele sale opere, echilibrul și simetria marilor sculptori greci care fuzionează într-o ordine ce reflectă interiorul său, capabil să smulgă materialului inert cu care lucrează o vitalitate și o eleganță expresivă, pentru a le face mesageri originali ai unei arte atemporale, mai presus de contingențele umane. 






Delegații de profesori și elevi de la școli din Europa:


1. Prof. Giuseppa  Arena - Istituto Istruzione Superiore "G.B. Vaccarini", Catania, Italia
2. Prof. Maria G. Granata - Istituto Istruzione Superiore "G.B. Vaccarini", Catania, Italia
3. Prof. Martin Frolík - EUROTEAM,  Havìrov, Cehia
4. Prof. Athanasios Sideridis - Ekpedeftiria Vassiliadi, Salonic, Grecia
5. Prof. Gregory Moutsios - Ekpedeftiria Vassiliadi, Salonic, Grecia
6. Prof. Mariana Alves - Agruppamento de Escolas "Augusto Cabrita", Barreiro, Portugalia
7. Prof. Ana Bento - Agruppamento de Escolas "Augusto Cabrita", Barreiro, Portugalia
8. Fernanda Cristovão - Liga dos Amigos da Escola Secundaria "Augusto Cabrita", Portugalia   
9. Luis Alves - Liga dos Amigos da Escola Secundaria "Augusto Cabrita", Portugalia   
10. Antonio Soares - Liga dos Amigos da Escola Secundaria "Augusto Cabrita", Portugalia   
11. Prof. Ilias Agathangelidis - Alviksskolan, Stockholm, Suedia 
12. Prof. Henrik Nöbbelin -  Alviksskolan, Stockholm, Suedia 
13. Prof. Anna Toraldo - Istituto Tecnico Istruzione Superiore "G. Vallauri",  Velletri, Italia
14. Prof. Antonietta Parente - Istituto Tecnico Istruzione Superiore "G. Vallauri",Velletri, Italia
15. Prof. Petia Siarova - Liceul "Vassil Levski", Yambol , Bulgaria
16. Prof. Boryana Stambolova - Liceul "Vassil Levski", Yambol , Bulgaria
17. Prof. Tuncay Savtak - ÖzeL Güney Fen Bilimleri Anadolu Lisesi, Antalya, Turcia
18. Prof. Mariana Jolondcovschi - Liceul Teoretic ,,Mihail Kogălniceanu" Chișinău, Republica Moldova
19. Prof. Hanna Lücking - "Maria Waechetler  Gymnasium",  Essen, Germania
20. Prof. Alessandro Crescenza - Liceo Polivalente Statale "Don Quirico Punzi", Cisternino, Italia  


Reprezentanți ai Federației Profesorilor din Italia: 
1. Natina  Cristiano - Vicepreședinta Federației Naționale a Profesorilor din Italia (FNISM) - inițiatoarea Premiului Internațional "Marco e Alberto Ippolito" și organizator
2. Ernesto Ranieri - Membru FNISM
3. Giovanna Rizzo - Membru FNISM
4. Leonardo Pangallo - Membru FNISM – organizator al activităților Premiului
5. Enzo Malara - Membru FNISM
6. Marina Cuzzola - Membru FNISM


Școli participante la concurs, dar care nu vor fi prezente la Constanța: 


1. Centrum Edukacji - Zabrze (Polonia)
2. Istituto Istruzione Superiore "Raffaele Piria" - Rosarno (Italia)
3. Isidora Sekulic Grammar School - Novi Sad (Serbia)




Țări participante:
1. România
2. Italia
3. Germania
4. Suedia
5. Cehia
6. Bulgaria
7. Republica Moldova
8. Grecia
9. Turcia
10. Portugalia
Andreea PERHAIȚĂ




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5013 secunde