O sectă veche de 800 de ani a fost recunoscută ca religie separată. În ce cred aderenții Lingayat

241
O sectă veche de 800 de ani a fost recunoscută ca religie separată. În ce cred aderenții Lingayat - shivanouareligie32879700-1522061311.jpg

Articole recomandate

O mișcare religioasă din India, veche de 8 secole, a primit în cele din urmă recunoașterea oficială. Vezi mai jos ce credințe și practici presupune cultul Lingayat, recunoscut acum ca religie separată de hinduism.


Vreme de mai multe decenii, credincioșii din cultul Lingayat Dharma au făcut presiuni asupra guvernului indian pentru a le recunoaște o identitate separată de religia dominantă a subcontinentului.

Săptămâna trecută, autoritățile statului Karnataka, unde se află cei mai mulți credincioși Lingayat au luat decizia de a acorda statut de minoritate religioasă cultului controversat.

"Religia Lingayat s-a născut ca o revoltă la adresa ortodoxiei Hindu, a militat întotdeauna împotriva hinduismului, deci este firesc să fie considerată ca religie separată", a declarat S.M. Jamdar, unul dintre conducătorii mișcării religioase.

Aderenții Lingayat speră să își extindă victoria dincolo de limitele statului Karnataka, dar șansele de a se impune în toată India sunt foarte mici, dar fiind că parlamentul indian este controlat de naționaliștii hinduși, scrie Indian Express.

Potrivit estimărilor oficiale, sunt aproximativ un milion de indieni care fac parte din mișcarea Lingayat.

Credincioșii Lingayat afirmă că există o singură zeitate: Shiva. Numele credinței vine de la o reprezentare minusculă a unui lingam – obiect de venerație care îl simbolizează pe Shiva, pe care toți credincioșii îl poartă la gât ca pe o amuletă.

Secta a fost înființată de un om sfânt din secolul al 12-lea, pe numele său Basava. Religia mizează pe o cunoaștere intuitivă și iubitoare a lui Dumnezeu, influențată de filosoful hindus Ramanuja.

Credincioșii Ligavat resping autoritatea Vedelor, se opun în mod clar castelor specific societății hinduse și manifestă opinii anti-brahmanice.

În Lingavat este respinsă și teoria fundamental a hinduismului: doctrina transmigrației sufletelor.

Shiva, zeul suprem și în shivaism, este zeul distrugerii, în timp ce Brahma este creatorul, iar Vishnu păstrătorul și conservatorul.

Chiar dacă reprezintă distrugerea, Shiva este văzut ca o forță pozitivă a Universului, deoarece distrugerea este, în hinduism, urmarea firească a creației.

Zeu de prim rang din panteonul Indiei, după unele indicii, unul din cei mai vechi, deși necunoscut nominal în Vede decât ca Rudra și amintit cu numele de Shiva doar în Ramayana, iar mai târziu, compunând împreună cu Brahma și Vishnu triada supremă.

Cu timpul, cele două divinități contopindu-se, Shiva devine un zeu cu două ipostaze, simbolizând echilibrul de forțe în univers, reprezentate de două principii sau direcții contrare: distrugerea sau reparația universului.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2592 secunde