"O prostituată în vârstă de 11 de ani a umplut un sat întreg de sifilis"

1656

Articole recomandate

Citatul de mai sus nu reprezintă titlul știrii de față, ci o declarație a autoarei Doina Ruști, prin care aceasta motivează apariția romanului "Lizoanca la 11 ani", ce a primit acum Premiul Ion Creangă al Academiei Române. Decernarea premiilor va avea loc joi.

Decernarea premiilor va avea loc în 15 decembrie, în Aula Academiei Române. Romanul a apărut la Editura Trei și se află în curs de traducere în limba italiană și germană.

Nicolae Breban spunea despre "Lizoaica la 11 ani" că arată siguranța, măiestria portretizării, descrierea exactă și originală a mediului unui autor "de primă mărime al literaturii actuale".

"Istoria unei pubere dintr-un sat românesc de câmpie, în anii noștri, schițarea clară, memorabilă, vie, a trăsăturilor caracteristice vârstei, dar și ale personajului care balansează continuu între caracteristic și patologic - o patologie ce e mai degrabă a vremii si a mediului", scrie Nicolae Breban.

"Am deschis ziarul și-am citit o frază care mi-a făcut gaură în creier: o prostituată în vârstă de 11 ani a umplut un sat întreg de sifilis. Bineînțeles, știu foarte bine ca în jurul meu există prostituție infantilă, copii mutilați, agresați, uciși, împinși să supraviețuiască în genunchi, de cum văd ochiul soarelui. Dar în titlul acesta de ziar mai era ceva: o faloșenie grețoasă a vânătorului de rating. Povestea mergea în mod pervers pe amănunte de genul că fetița se prostituează încă de pe când avea 9 ani sau că printre clienții ei se numără chiar și bărbați de 80 de ani. Deși stirea a fost apoi preluată în aproape toate cotidienele importante, era evident că nimeni nu se obosise să investigheze sau măcar să verifice informația. Și tocmai această indiferență năucitoare m-a determinat să scriu un roman",  a declarat Doina Ruști.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3979 secunde