O nouă lovitură la... Palat? De ce a devenit Palatul Copiilor o miză atât de mare pentru alianța PSD-PMP

4065
4
O nouă lovitură la... Palat? De ce a devenit Palatul Copiilor o miză atât de mare pentru alianța PSD-PMP - fondpalatu-1472390956.jpg

Articole de la același autor

Palatul Copiilor din Constanța a devenit o țintă importantă pentru Alianța PSD-PMP, de pe plan local, interesul subit pentru acest obiectiv ridicând numeroase semne de întrebare, cu atât mai mult cu cât, în momentul de față, există alte obiective aflate în subordinea celor care se ocupă cu administrarea județului sau municipiului Constanța, dar zac în paragină.


Un astfel de exemplu cu care s-a tot jucat ping-pong între CJC și Consiliul Local Constanța este Teatrul de Vară din stațiunea Mamaia aflat și acum într-o continuă stare de degradare. 


Interesul fățiș este dat de faptul că aleșii locali vor dezbate, în ședința de miercuri, un proiect de hotărâre prin care se solicită Guvernului României transmiterea Palatului Copiilor din Constanța, din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Educației Naționale în domeniul public al municipiului Constanța și administrarea Consiliului Local Constanța. 


"Manevra" prin care se dorește preluarea obiectivului are loc la numai câteva săptămâni după ce același proiect de hotărâre a picat în Consiliul Județean Constanța deoarece liberalii nu au fost de acord cu propunerea Alianței PSD-PMP. La acel moment, pe bună dreptate, liberalii au invocat că cei responsabili ar trebui să se ocupe în primul rând de modernizarea obiectivelor aflate deja în subordinea instituției și, numai după aceea, să mai preia și altele aflate în administrarea directă a unor ministere. Rămâne de văzut dacă proiectul va trece de votul liberalilor în Consiliul Local Constanța, ulterior urmând ca primarul Decebal Făgădău să facă toate demersurile pe lângă Guvern pentru a emite o hotărâre de transmitere sau dacă Alianța PSD-PMP se va lovi, din nou, de refuzul liberalilor. 


Ce cred foștii directori ai Palatului Copiilor


Palatul Copiilor reprezintă poate pentru trei sferturi dintre constănțeni locul unde ne-am petrecut o parte a copilăriei, unde am îndrăgit un sport sau ne-am descoperit o pasiune ori un hobby. 


Tocmai de aceea am încercat să stăm de vorbă cu doi dintre foștii directori ai acestei importante instituții, fie ea și de activități extrașcolare. Prof. Viorica Cociașu s-a rezumat să ne expedieze la actuala conducere pentru a solicita tot ce ne interesează, cu toate că ar fi putut să susțină cu argumente necesitatea existenței acestui colț de copilărie din viața multor generații de constănțeni care au trecut pe aici. "Vă rog mult, dacă doriți să-i ajutați pe cei de la Palat să aveți o discuție cu ei, cu argumente și probe. Eu am citit Regulamentul de organizare a palatelor și este precizat clar că unele activități ale palatelor pot fi finanțate și de Consiliul Județean. De cheltuieli majore nu se pune problema, atâta timp cât sunt în patrimoniul Ministerului Educației. Ministerul a alocat sume importante Palatului Constanța. Faptul că nu au datorii la utilități este remarcabil, având în vedere că sunt cheltuieli mari de întreținere. Sper să vă prezinte o situație clară a tuturor demersurilor către oficialități", a spus apreciatul profesor Cociașu.
Pe de altă parte, după o interesantă discuție legată de avatarurile ultimilor ani cât a fost la conducerea Palatului Copiilor, care au condus și la retragerea sa din funcția de director, prof. Mustafa Ilhan l-a lăudat pe actualul director afirmând că "este un excelent manager, care a știut să amortizeze toate discuțiile iscate în special la bazinul de înot. La ora actuală, el nu face altceva decât să aplice legea. Atâta timp cât nu va exista o hotărâre de guvern, la Palatul Copiilor nu se vor mai putea închiria spații", a adăugat prof. Mustafa.


După cum se știe, Palatul Copiilor a mai fost în centrul atenției autorităților locale și în anul 2013, când mult disputata lege a descentralizării le dădea speranțe… imobiliare celor aflați la conducerea județului și municipiului. La vremea respectivă au existat zvonuri că mall-ul din vecinătate ar fi fost interesat de o extindere.


Cert este că inclusiv părinții ai căror copii frecventează cercurile de la palat comentează zilele acestea subiectul, temători pentru deturnarea destinației singurului loc de recreere și petrecere a timpului 


Comentează știrea

petrica
29 august 2016
a,nu se uita!

a,nu se uita ca acest palat ca si parcul tabacarie sa facut cu sticle si borcane adunate de noi ,maculatura strinsa si adusa la centrele ee colectare,munca voluntara dar a ajuns pe mana banditilor mazare&fagadau si se va alege prafu.

zoro
29 august 2016
despre Tabacarie nimic ?

Langa mall-ul din parc sunt deja proprietari pt 3-4 ha de teren si unii cu autorizatie de constructie chiar (se poate investiga va rog la Primarie ?). Se tatoneaza terenul cu imprejmuiri provizorii cu motive de genul ONG cu activitati in aer liber, etc. Nu credeti ca se testeaza reactia oamenilor ca apoi din lipsa ei sa apara si constructiile care sunt in asteptare ? Am vazut o bucata ff mare de parc imprejmuita pt niste hamace si alte balarii, nu se puteau desfasura acele activitati fara gard ? E ceva putred si cred ca e doar inceputul. Vor disparea ca Palatul si ce a mai ramas din parc, parerea mea. Sper doar sa nu am dreptate, putin probabil insa.

Dex
29 august 2016
Hai...noroc...ca de restul au ei grija.

Ma uimiti doamna Anghel...ma uimiti. In sfrsit! Cel putin dubioasa atentia diferitelor forme de administratie locala asupra Palatului, intr-adevar. Daca vor reusi ei, se va creea un precedent in tara, urmand mai mult ca sigur ca si alti "binefacatori" alesi locali sa preia terenuri/ Palate din alte judete, sa mute copii in cartiere marginase pentru a face loc "reabilitarilor" si ulterior a le inchiria/ concesiona ( bunurile mobile si imobile). Multi dintre parinti vor renunta in a-si duce copii in cine stie ce cartiere marginase, in special cei modesti dpdv financiar. Nu e chiar asa greu sa intelegi ce se doreste de fapt, doar trebuie sa deschizi ochii si sa nu fii naiv, sa nu mai crezi ca tot ce se propune sau se face din pacate uneori, e spre binele tau. De exemplu: stiati ca tot parcul din Tabacarie are PUZ, ca pe tot Bd. Lapusneanu pana la Melody se intentiona a se construi blocuri, ca pana si Arhiepiscopia aveau in plan 4 constructii ( pentru pelerini..cica) in acest parc?...Auri sacra fames. Traducere: Blestemata foame de aur! Virgil, Aeneis (Eneida)

zoro
29 august 2016
deschideti public subiectul !

Va rugam omeneste, deschideti subiectul legat de acest PUZ pe Tabacarie, este singurul petec de verdeata existent in oras ! Se intampla pe blat o mare magarie, aveti decenta jurnalistica de a ne informa ca cetateni care este realitatea ! E dat sau nu parcul ? Cui si pentru ce ? Si mai ales cu ce drept a fost dat si de catre cine, daca este adevarat ? Acesta mi se pare un jurnalism adevarat nu publicarea de comunicate trimise de unul si de altul !

Pagina a fost generata in 0.6707 secunde