€ 4.7204
£ 5.2539
$ 4.2231

Mai multe ştiri online:

O nouă lege a educației. Se schimbă examenele și admiterea la liceu?

Ştire online publicată Vineri, 06 Octombrie 2017. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
Ministrul Educației Naționale, Liviu Pop, e pus pe fapte mari. După ce a schimbat regula manualelor, a făcut o lege nouă pentru ele, a interzis toate auxiliarele,, acum ia în considerare să schimbe și structura claselor de gimnaziu, dar și examenele și admiterea la liceu. 


Liviu Pop a dezvăluit, ieri, chiar de Ziua Mondială a Educației, că intenționează să elaboreze o nouă Lege a Educației Naționale, dar nu înainte de a face dezbateri serioase. 


„Avem un proiect european care asigură finanțare pe un anumit interval de timp să rescriem Legea Educației. Până atunci, trebuie să identificăm minimum cinci puncte tari din actuala lege, pe care să le dezbatem și, indiferent ce se întâmplă, să nu se renunțe la ele”, a anunțat Liviu Pop. 


Acesta spune că aproape jumătate din Legea Educației, care a fost adoptată prin răspundere în 2011, a fost modificată în Parlament sau de către Guvern. Practic, în șase ani, 40 la sută din articolele legii au fost modificate, iar multe dintre ele nu se aplică. 


„În lege, avem clasa a IX-a în învățământul gimnazial, dar ea e la liceu. Ce facem, o lăsăm așa sau nu? Legea spune învățământ obligatoriu de 12 clase până în 2020, dar cum ne ies 12 clase, calculăm clasa pregătitoare plus încă 11 sau nu calculăm clasa pregătitoare, ci de la clasa întâi la a XII-a? Tot în lege, bacalaureatul trebuie să se aplice pe discipline transdisciplinare, dar nu îl dăm așa. Admiterea la liceu, conform legii, este pe bază de concurs dacă numărul de elevi depășește numărul de locuri, dar în realitate nu este așa. Trebuie să vedem ce facem cu toate acestea. Le păstrăm sau nu?”, a mai spus ministrul Educației. 


„Probleme antice pe care le-am băgat sub preș“ 


O altă nemulțumire a ministrului Pop este aceea că învățământul dual și profesional nu este încă suficient de apreciat. 
„30 la sută din locuri sunt în continuare neocupate. Trebuie să discutăm cu reprezentanții angajatorilor, cu elevii, să-i întrebăm dacă au ajuns așa cum și-au imaginat când au intrat în clasa întâi. Multe sunt probleme vechi de 10 - 15 ani. Sunt probleme antice, pe care nu le-am recunoscut și le-am ascuns sub preș”, a completat ministrul Educației. 


Telefoanele, confiscate în timpul orei 


În paralel, acesta dorește refacerea Regulamentului de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ, astfel încât nici elevii, dar nici profesorii să nu mai poată utiliza telefoanele mobile în timpul orelor de curs. 


„Din punctul meu de vedere, sunt foarte simple lucrurile. În lege spune că sunt interzise, deci ele ar trebui depozitate într-un loc special în sala de clasă, iar elevii și profesorii să nu le folosească timp de 50 de minute, cât ține ora”, consideră Liviu Pop. 


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.9862 secunde