O echipă de elevi și profesori de la Școala "Gheorghe Țițeica", în vizită în Polonia

329

Articole de la același autor

În perioada 8 – 12 mai 2017, un grup de profesori și elevi de la Școala Gimnazială nr. 30 "Gheorghe Țițeica" din Constanța s-a deplasat în Miêdzyzdroje, Polonia, pentru a participa la a cincea activitate transnațională de învățare - activitate pe termen scurt pentru elevi a proiectului Erasmus+ "Invadatorii - Cum au influența ei Europa de azi?". 


Reuniunea a avut loc la Szkola Podstawowa nr 1 im. B. Chrobrego, școală la care învață copii cu vârste cuprinse între 7 și 13 ani, corespunzătoare claselor I - VI. Este ultimul an al proiectului care a cuprins, alături de gazdele poloneze, parteneri din Anglia, Irlanda, Polonia, Italia, Spania și Finlanda și care a fost, începând cu anul 2014 când a demarat, un real mijloc de cunoaștere a trecutului populațiilor de pe continentul european, dar și o modalitate de a înțelege sintezele civilizaționale și culturale care s-au produs de-a lungul sutelor de ani în sânul fiecărui popor până la imaginea națiunilor de azi. 


Grupul constănțean a fost alcătuit din profesorii Dorina Șacu, în calitate de coordonator al proiectului, p.i.p Marieta Lazăr și p.i.p Florina Andreiescu, elevii Robert Aron, Teodora Bălan, Maria Cănciulescu, Alexia Cojocaru, Isabella Niculai, Madeleine Piess, Daria Pîrvu, Brianna Popa, Nicolas Vicol, Maria Vlad. Toți s-au întors cu impresii minunate despre ceea ce înseamnă implicarea într-un proiect european și au fost încântați de schimbul de idei, de colaborarea din cadrul activităților pe echipe, de integrarea pentru câteva zile într-o familie-gazdă. 


Pe parcursul celor cinci zile au avut loc diverse activități la școală, care au întărit relațiile dintre participanți: festivitatea de primire cu cântece și dansuri tradiționale, prezentarea delegațiilor în fața elevilor și a profesorilor gazde, vizitarea școlii, cu vizionarea claselor și stabilirea primului contact cu elevii și cadrele didactice poloneze. Însoțiți de un elev polonez, grupul de școlari din Constanța a intrat în săli de clasă, laboratoare, în sala de muzică și în cea de sport, în bibliotecă. Românii au fost foarte încântați de faptul că li s-a oferit posibilitatea să participe la activități sportive, dar și să realizeze bijuterii după modelele din perioada vikingilor. Gazdele au pregătit și un spectacol cu ocazia zilei școlii: Ziua Boles³aw Chrobry, sfântul protector al instituției poloneze. 
Reuniunea de proiect a presupus și descoperirea regiunii în care se află școala poloneză prin vizite de studiu la muzee din zonă unde elevii au învățat despre invadatorii Poloniei: vikingii și germanii. Ei au participat la un atelier despre modul de viață al vikingilor și la o dezbatere despre regimul comunist instalat în Polonia după cel de-al Doilea Război Mondial. 
"Este ultima reuniune din cadrul proiectului Erasmus+ «Invadatorii – Cum au influențat ei Europa de azi?». Se pune punct astfel unei perioade de trei ani, în care elevii de la Școala «Gheorghe Țițeica» au avut ocazia să călătorească în câteva țări europene, să fie gazde la rândul lor pentru elevii din școlile partenere. Cea mai importantă realizare a acestui proiect este la nivelul legăturilor care s-au creat între adolescenți care, de-acum înainte, cunoscându-și mai bine trecutul, vor modela conștient un viitor mai bun", a declarat coordonatorul proiectului, prof. Dorina Șacu.






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1792 secunde