O descoperire arheologică de senzație! De la Olimp, la Musei Capitolini

1254

Articole de la același autor

Günter Preukschat, inginer neamț reîntors în Constanța, după 40 de ani, în calitate de turist de această dată, a fost plăcut surprins când a descoperit la Muzeul de Istorie piese filmate de el în tinerețe. Mai mult, inginerul a păstrat filmul descoperirii sarcofagului din stațiunea Olimp și l-a trimis Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.

În anii '70, în zona de sud a litoralului românesc, lucrările erau în toi la noile stațiuni Olimp, Venus, Saturn. Cum noile hoteluri urmau să fie construite într-o zonă nisipoasă, era nevoie de foraje adânci pentru turnarea unor stâlpi de susținere a construcțiilor. Pentru aceste lucrări speciale a fost solicitat sprijinul unei firme din Germania.

Surpriza de proporții a fost când, în timpul lucrărilor, a fost descoperit un sarcofag, în zona de necropolă a orașului antic Callatis. Lucrările au fost imediat sistate pentru cercetarea și recuperarea inventarului funerar. Inginerul neamț Günter Preukschat, omul care supraveghea instalațiile speciale de foraj, a filmat întreaga operațiune de cercetare, transport și deschidere a capacului sarcofagului.

După 40 de ani, inginerul neamț revine în calitate de turist, împreună cu soția, de această dată, în Constanța, și, vizitând Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, descoperă piesele pe care le-a filmat în tinerețe. Își aduce aminte că are acasă filmul din 1970, pe peliculă de 8 mm și își propune, la reîntoarcerea în Germania, să trimită imaginile respective Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța. Mai mult, transpune filmul de pe peliculă în format digital, cere sfatul altui prieten al muzeului, Hans Krauss, și împreună montează filmul respectiv, în germană. Trimite Muzeului de la Constanța CD-ul cu filmul. În momentul de față, în sala Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, unde sunt expuse piesele descoperite în anii 70, rulează și filmul.

Surprizele nu se termină aici: piesele acestei descoperiri au fost expuse la Musei Capitolini din Roma, în cadrul expoziției "Frumusețea femeii în epoca romană". Astfel, țara noastră a fost reprezentată la Roma, în anul 1990, cu această expoziție care s-a bucurat de un real succes. A fost publicat și un catalog al expoziției. Echipa de arheologi formată din Virgil Lungu și Constantin Chera s-a ocupat de transportul acestor piese la Roma.

Arca sarcofagului, perfect sigilată

Arheologul Constantin Chera a declarat că este vorba de un sicriu de lemn foarte bine păstrat, cu un schelet mumificat, alături de care erau așezate numeroase obiecte personale. Trei salbe de aur, două cutii de lemn în care se aflau vase din sticlă, conținând diverse substanțe cosmetice, un unic opaiț cu stativ, instrumente pentru amestecarea diverselor substanțe cosmetice, dar probabil și un instrument muzical. În sicriu erau așezate numeroase coroane de flori și câteva perechi de încălțămin-te. Chera a afirmat că, din analizele antropologice, rezultă că este vorba de o persoană de sex feminin, care a atins vârsta de aproximativ 40 de ani și care, în mod evident, se ocupa de cosmetică.

"Aspectul neobișnuit la această descoperire este faptul că arca sarcofagului era perfect sigilată cu capacul, ceea ce a determinat o izolare completă a interiorului sarcofagului de exterior. Cele două componente ale sarcofagului erau sigilate cu mortar astfel încât nu a avut loc un schimb de aer. Așa se explică și mumificarea scheletului respectiv," a amintit arheologul Constantin Chera. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7857 secunde