O decizie în premieră a Bisericii! Când îl sărbătorim pe Sfântul Gheorghe

1335
O decizie în premieră a Bisericii!  Când îl sărbătorim pe Sfântul Gheorghe - sfgheorghe1-1555601998.jpg

Articole de la același autor

Dacă, în anii trecuți, Sfântul Gheorghe era sărbătorit de toată lumea la data de 23 aprilie, anul acesta, cei care poartă numele Gheorghe, Gheorghiță, George sau Georgeta își vor sărbători onomastica abia pe 29 aprilie.

Biserica Ortodoxă a hotărât ca slujba de Sf. Gheorghe să se săvârșească luni, 29 aprilie, a doua zi de Paști. Conform îndatoririlor tipiconale, dacă Sf. Gheorghe cade în zile de luni, marți sau miercuri, slujba pentru această sărbătoare se face de Florii, iar dacă Sf. Gheorghe pică în zilele de joi, vineri sau sâmbătă, slujba se face a doua zi de Paști. Ca urmare, anul acesta, 23 aprilie este într-o zi de marți și ar fi trebuit ca slujba să se săvârșească de Florii, dar Sinodul BOR a decis, în premieră, altceva.

"Fiind un sfânt important, cinstirea lui se face a doua zi de Paști, deoarece ziua cinstirii lui este în Săptămâna Patimilor, când nu se poate face niciun hram. Orice hram ar fi în Săptămâna Patimilor se mută a doua zi de Paști", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, pr. Eugen Tănăsescu.

v v v

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost un soldat roman de origine greacă și ofițer în Garda împăratului roman Dioclețian, care a fost condamnat la moarte, pentru că s-a încăpățânat să nu renunțe la credința creștină. În calitate de martir creștin, el a devenit mai târziu unul dintre cei mai venerați sfinți ai creștinismului și a fost în mod special venerat de cruciați.

Sfântul Gheorghe este un sfânt pomenit de aproape toate bisericile tradiționale. El este considerat patron al multor țări, regiuni și orașe. Despre începuturile sale, se știe că Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în Cappadocia, într-o familie creștină de origine greacă, și a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian.

Mai multe date nu se cunosc cu certitudine, neexistând niciun document al epocii, care să conțină date despre viața sa. Ceea ce se știe despre el a fost scris ulterior. Mai târziu, s-a înrolat în armata romană și, parcurgând ierarhia militară, Sf. Gheorghe s-a făcut remarcat prin îndemânarea cu care mânuia armele. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3045 secunde