Nu renunță la luptă! Asociația Elevilor din Constanța a dat Guvernul în judecată

445
Nu renunță la luptă! Asociația Elevilor din Constanța a dat Guvernul în judecată - fotofondasociatiaelevilor2-1574289206.jpg

Articole de la același autor

Elevii din județul Constanța care fac naveta de la școală la localitatea de domiciliu și înapoi sunt nevoiți să își plătească singuri biletele sau abonamentele de transport în comun. Deși acordarea reducerilor este reglementată de legislație, aceasta este blocată, în prezent, de o hotărâre de Guvern veche de mai bine de 23 de ani. 


Asociația Elevilor din Constanța luptă de luni bune să determine autoritățile locale și cele naționale să legifereze reducerile pentru transportul județean al elevilor, astfel încât aceștia să nu se mai lovească de probleme atunci când vor să le cumpere sau să își deconteze biletele sau abonamentele de călătorie. Din păcate, legile se bat cap în cap, iar autoritățile locale invocă tot felul de prevederi care le împiedică să acorde aceste reduceri. Tocmai de aceea, la începutul acestei săptămâni, Asociația Elevilor din Constanța a chemat în instanță Guvernul României, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației pentru anularea Hotărârii de Guvern nr. 309/1996, care blochează acordarea reducerilor pentru elevi la transportul județean. 


"AEC a început demersurile pentru obținerea reducerilor elevilor la transportul județean, în conformitate cu art. 84, alin. (1) și (2) din Legea educației naționale, în urmă cu un an și jumătate. După multiple discuții cu reprezentanții Consiliului Județean Constanța, AEC a recurs la inițierea unei acțiuni în justiție. Tribunalul Constanța a respins cererea inițială, motivând că nu este de responsabilitatea Consiliului Județean să acorde reducerile, fundamentând pe Ordinul Ministrului Învățământului nr. 4055/1996 (abrogat, în urma demersurilor AEC de către Ministerul Educației, prin OMEN nr. 4223/2019 și HG nr. 309/1996)", explică președintele AEC, Mihai Tănase. 


Legi și prevederi care se contrazic 
Motivul pentru care HG nr. 309/1996 afectează aplicarea reducerilor este o contradicție legislativă. Art. 84 din Legea educației prevede dreptul elevilor la "tarif redus" pentru transportul județean. Acest drept presupune obligația operatorilor de transport de a vinde elevilor abonamente deja reduse cu 50%, respectiv gratuitate, iar, în schimb, aceștia să primească din partea consiliilor județene compensații de serviciu public care să acopere pierderile suferite. 


Acest procedeu a fost adoptat și prin Legea serviciilor publice de transport persoane în unitățile administrativ-teritoriale nr. 92/2007, ca urmare a intrării României în Uniunea Europeană. Totuși, HG nr. 309/1996 prevede ca metodă de aplicare a reducerilor elevilor, decontul. Conform art. 6, alin. (2), "elevii și studenții vor achita integral costul călătoriei și se vor prezenta la unitățile de învățământ, pentru decontare". 


"Aceasta este o contradicție, deoarece presupune faptul că unitățile de învățământ primesc banii pentru aceste reduceri, și nu operatorii, așa cum ar fi firesc din punct de vedere economic. În schimb, din 1996 și până în momentul de față, din discuțiile purtate în decursul acestui an cu reprezentanții direcției de finanțe a MEC, nu s-au acordat niciodată bani către școli în vederea decontării reducerilor elevilor la transportul județean. Atragem atenția asupra faptului că, din cauza neglijenței persoanelor responsabile din cadrul administrației publice centrale, un act normativ care ar fi trebuit abrogat încă de la abrogarea fostei Legi a educației, în baza căreia a fost emis, a rămas în vigoare și produce efecte dăunătoare în ceea ce privește asigurarea accesului liber la educație pentru toți copiii", susține reprezentantul elevilor. 


XXX 
În acest sens, Asociația Elevilor din Constanța a transmis încă din luna aprilie o cerere către Guvern, prin care solicita abrogarea acestui act, alături de un draft pentru o nouă Hotărâre de Guvern care să aprobe normele de aplicare pentru reducerile elevilor, adaptate la contextul economic și juridic actual. 


"Din cauza faptului că nu am primit un răspuns, la începutul acestei săptămâni, Asociația Elevilor din Constanța a inițiat o acțiune în anularea acestui act normativ. Solicităm, pe această cale, primului ministru al României, Ludovic Orban, dar și ministrului Educației, Cristina-Monica Anisie, să introducă pe ordinea de zi a următoarei ședințe de Guvern un proiect de hotărâre pentru abrogarea HG nr. 309/1996 și instituirea unor noi norme de aplicare a Legii pentru reducerile elevilor", subliniază președintele AEC Constanța. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4264 secunde