Nu îți place liceul la care ai intrat? Iată cum te poți transfera

27618
22
Nu îți place liceul la care ai intrat? Iată cum te poți transfera - transfer-1316974040.jpg

De când ocuparea locurilor în  clasa a IX-a se realizează  prin repartizare computerizată au apărut și problemele de "inadaptare" la noul loc în… bancă. Fie că este din vina părinților care au completat greșit ordinea pe fișa de înscriere, fie că e vorba de un profil ales de calculator și care nu se potrivește elevului, fie că e vorba de imposibilitatea navetei, fie că elevii descoperă că gașca lor de prieteni se află la un anume liceu, sunt tot atâtea motive pentru ca proaspătul elev de clasa a IX-a să-și dorească să se transfere cât mai repede în altă parte.

Unii directori nu acceptă transferul
Elevii din clasa a IX-a se pot transfera numai după primul semestru, dacă media lor de admitere este cel puțin egală cu media ultimului admis la specializarea la care se solicită transferul. În situații medicale deosebite, elevii de clasa a IX-a pot fi transferați și în cursul primului semestru sau înainte de începerea acestuia, pe baza avizului comisiei medicale județene. De asemenea, transferul elevilor în timpul anului școlar se poate efectua, în mod excepțional, la schimbarea domiciliului părinților într-o altă localitate sau de la învățământul de artă sau sportiv ori de la liceu la școala de arte și meserii, și nu în ultimul rând de la învățământul intensiv sau bilingv la celelalte profiluri.
Cum, însă, cadrele didactice au ajuns să fie plătite "pe cap" de elev, în cazul liceelor care au efective la clasă mai mici de 30 de elevi directorii nu acceptă transferul. Spre exemplu, prof. Doina Buta, director al Grupului Școlar "Dimitrie Leonida", ne-a declarat că a înregistrat solicitări de la elevi care fac naveta și ai căror părinți se află în imposibilitate financiară și care și-ar dori să-i transfere mai aproape de casă. "Având în vedere că dispunem de locuri în cămin și de o cantină, încercăm să le oferim cazare la prețuri accesibile, dar nu acceptăm transferul!".
Pe de altă parte, prof. Iulia Nedelea, directorul Colegiului Economic "Carol I", afirmă că acei elevi care au testul de limba franceză și își doresc să vină la clasa a IX-a profil turism sunt așteptați în luna decembrie să depună cererile tip, care se găsesc la secretariatul instituției. "Dar nu mai devreme, pentru că legea nu permite transferul în timpul semestrului", a mai adăugat prof. Nedelea.

Mai bine mai devreme decât prea târziu
Din discuțiile purtate cu directori de licee constănțene elitiste, se constată la finalul clasei a IX-a că unii elevi de gimnaziu nu reușesc să se adapteze nivelului clasei și rămân corijenți sau, și mai grav, repetenți. De aceea, e bine ca până la vacanța de iarnă, fiecare copil să-și reevalueze forțele și să acționeze în consecință.
Precizăm că în unele cazuri sunt necesare examene de diferență atunci când se schimbă filiera, profilul, specializarea, respectiv calificarea profesională. După aprobarea transferului, școala primitoare este obligată să solicite situația școlară a elevului în termen de cinci zile.



Comentează știrea

22 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
profesor
26 septembrie 2011
se poate si mai devreme

Primele transferuri la clasa a IX-a s-au facut deja, prin "bunavointa" inspectoratului. Asa a ajuns un elev cu media 6.45 la Liceul Traian, unde ultima medie a fost 9.14!

director
26 septembrie 2011
pt.profesor

Vino cu probe dle profesor,nu mai dezinforma.

inspector
26 septembrie 2011
spune macar un nume

cum il cheama pe elev? si verificam imediat. daca aveti dreptate, se vor lua masuri

alt profesor
26 septembrie 2011
Proba pentru inspector

V-a dat proba. Ce masuri veti lua? Acest elev a fost transferat cu doua zile inainte de sfarsitul clasei a VIII-a la alta scoala ca sa promoveze clasa. Dupa aceea a dat admitere cu computerul. Deoarece parintii lui sunt bine situati si cunosc tot ISJ Constanta au reusit sa il aduca si la Traian. S-a fortat mana directorilor in stil mare. Voi chiar ii credeti prosti pe oameni?

Iustin
26 septembrie 2011
Transfer

Nu este un caz singular. Acelasi lucru s-a intamplat la Mircea si la Eminescu. Toate transferurile s-au facut si se fac sub atenta aprobare a inspectorului general, care nu aproba orice transfer...La Eminescu un tranfer e echivalent cu 500 de EURO. Nu mai spun ca la Mircea sunt 34 si 35 de elevi in clasa. Cum e oare posibil? De ce la Mircea predau pensionare?

tanar somer
28 septembrie 2011
pensionarele

pensionarele sunt preferatele doamnei alice:dau ,iau spaga si bineinteles au ciocul mic scolile sunt napadite de pensionari ,iar profesori tineri se duc sa se angajeze vanzatori ,fiind someri

MARY
9 decembrie 2012
vreu sa ma transfer

Sunt mama unei fete din clasa a 9 a si a nimerit la un liceu bun,dar nu se poate adapta deoarece toti colegii au parinti cu bani si dispun sa le faca copiilor mai multe placer:iphone, imbracaminte de firma etc. Din acest motiv vreau sa o mut spre linistea copilului si a mea. Ce bune erau uniformele!

mama
8 ianuarie 2013
transfer

Copilul meu este in clasa a 9-a, nu este foarte bun, dar la acest liceu o da in bara de tot, este agresat de colegi si jugniti la ore, de profesori, are si o corigenta, sta bine in comparatie cu ceilalti colegi,la fizica. as dori un transfer intr-un liceu, mai bun ce-i drept, dar si foarte linistit, siguranta lui este foarte importanta. cum fac/ mai sunt cateva zile din vacanta, ma intalnesc joi cu dmna. directoare de la liceul in care vreau sa-l transfer , cum pun problema?

Teodora
13 iulie 2013
Vreau sa ma transfer

Am media neincheiata la disciplina sport dar din motive personale as dori sa ma mut la alt liceu..exista sanse ca sa ma pot muta dupa ce dau proba in 29 august sau este prea tarziu?

Diana
30 septembrie 2013
transfer

Sunt eleva in clasa a IX-a la liceul Teoretic Traian din Constanta pe profil stiintele naturii intensiv fizica si as vrea sa ma transfer la Liceul Nicolae Balcescu din Medgidia tot pe profil stiinte ale naturii, din cauza orelor care se termina la 7:50 . Se poate ?

22 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 21 Septembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : "Eminescu", frate cu turcu
Pagina a fost generata in 0.4211 secunde