Noutăți despre admiterea în clasa a V-a, primul examen al micilor absolvenți de învățământ primar

3699
În timp ce colegii lor mai mari au scăpat de stresul examenelor naționale, iar acum se scriu contestații și se elaborează calcule pentru completarea viitoarelor fișe de opțiuni, pentru o parte din absolvenții de învățământ primar, sâmbătă, 3 iulie, are loc admiterea în clasa a V-a, în unități sau clase consacrate de elită.

Spre deosebire de anul trecut, când Direcția Generală Învățământ Preuniversitar din Ministerul Educației stabilea un singur interval (26-30 iunie) pentru desfășurarea admiterii în clasa a V-a, pentru anul școlar 2021-2022 sunt prevăzute două perioade: 28 iunie – 16 iulie 2021 sau 12 iulie – 23 iulie 2021.

De asemenea, documentul, transmis în luna mai de minister, mai prevede prezența fizică a elevilor la aceste probe și reamintește instituțiilor de învățământ cadrul legal de desfășurare a selecției de copii pentru clasele cu predare intensivă de limbi străine sau cu profiluri artistice ori sportive.

La Constanța, primirea dosarelor pentru înscrierea la admitere s-a încheiat pe 29 iunie, proba scrisă fiind programată mâine, 3 iulie, urmând ca în aceeași zi, după ora 16.00, să fie afișate rezultatele.

Pentru organizarea probei scrise se va aplica procedura operațională care privește măsuri pentru combaterea îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2, folosită la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat 2021.



Condițiile de admitere impuse la Colegiul „Mircea cel Bătrân”


În urma hotărârii consiliului de administrație al Colegiului Național „Mircea cel Bătrân”, în clasa a V-a pentru anul școlar 2021-2022, gimnaziul va avea trei clase (a câte 30 locuri fiecare), total 90 locuri.

Susținerea probei de evaluare din matematică va dura 90 de minute, iar în baza mediei obținute la matematică elevii vor fi declarați admiși în ordinea descrescătoare a mediilor, până la media 5,00, pe cele 90 de locuri.

Elevii declarați admiși în clasa a V-a în baza examinării din matematică, vor opta pentru înscrierea în clase cu limba modernă I (engleză sau germană) și limba modernă II (germană / franceză sau engleză), în perioada 2 – 6 august 2021. Afișarea rezultatelor va avea loc în aceeași zi, 3 iulie 2021, iar depunerea eventualelor contestații se face online, pe adresa de email a școlii ([email protected]) – 4 iulie 2021.

Pe 5 iulie 2021, are loc rezolvarea contestațiilor, iar afișarea rezultatelor finale, pe 6 iulie 2021.

În cazul în care mai rămân locuri disponibile, Colegiul „Mircea” va organiza o nouă examinare, la începutul lunii septembrie 2021.

Departajarea candidaților aflați pe ultimul loc cu aceeași notă se va face prin aplicarea următoarelor criterii, în ordinea afișată: numărul de probleme rezolvate cu punctaj maxim de la partea B; punctajul obținut la problema 3, partea B; punctajul obținut la problema 2, partea B; punctajul obținut la problema 1, partea B; dacă egalitatea persistă, se vor reevalua lucrările.

Pentru proba de examinare din matematică se va constitui o comisie de examen care va include președinte, vicepreședinte, secretar, profesori în comisia de elaborare subiecte, bareme de notare și evaluare, profesori în comisia de rezolvare a contestațiilor, profesori asistenți la clasă, reprezentantul Asociației Părinților și personal de asistență medicală.

Trei clase de a V-a la „Ovidius”, două la „Traian”

Tot trei clase de a V-a vor exista și la Liceul Teoretic „Ovidius”, pentru anul școlar 2021-2022, proba de admitere fiind programată tot pe 3 iulie, începând cu ora 10.

La Liceul Teoretic „Traian” Constanța, conform planului de școlarizare aprobat pentru clasa a V-a, au fost prevăzute două clase, cu efective de câte 30 elevi. Nota obținută de elevi la proba de matematică, susținută sâmbătă, 3 iulie, de la ora 10, cu durata de 60 minute, constituie media de admitere în clasa a V-a, în ordinea descrescătoare a mediilor, în limita celor 60 de locuri.

În cazul în care printre candidați există copii gemeni, dacă unul dintre ei este admis, celălalt poate fi admis peste numărul de locuri aprobat.

Departajarea candidaților aflați pe ultimul loc cu aceeași notă se va face prin aplicarea următoarelor criterii, în ordinea afișată: nNumărul de probleme rezolvate cu punctaj maxim; punctajul obținut la ultima problemă; punctajul obținut la penultima problemă; cacă egalitatea persistă se vor reevalua lucrările.

Examinare la engleză la Liceul Teoretic „George Călinescu”

Pentru anul școlar 2021-2022, Colegiul Național „Mihai Eminescu” înființează o clasă a V-a cu un efectiv de 26 de elevi. Examenul de admitere la clasa a V-a, la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, se va susține la disciplina matematică, subiectele acoperind programa claselor I-IV, și este programat pe 3 iulie, ora 10, la sediul colegiului.

Spre deosebire de colegiile sus-menționate, la Liceul Teoretic „George Călinescu”, admiterea în clasa a V-a va consta într-o probă scrisă la limba engleză, ce presupune redactarea unui text de 50-75 cuvinte, pe o temă dată. Proba de sâmbătă, 3 iulie, va debuta tot la ora 10,00, dar va dura 50 de minute, rezultatele urmând a fi afișate după ora 16, în aceeași zi.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4913 secunde