Noul an universitar, discutat cu ministrul Educației la o întâlnire a Membrilor Biroului permanent al Consiliului Național al Rectorilor

230
Noul an universitar, discutat cu ministrul Educației la o întâlnire a Membrilor Biroului permanent al Consiliului Național al Rectorilor - monicaanisie-1591979624.jpg

Articole recomandate

Membrii Biroului permanent al Consiliului Național al Rectorilor (CNR) au avut, vineri, o întâlnire cu ministrul Educației, Monica Anisie, context în care au fost discutate, între altele, teme legate de învățământul universitar și al cercetării științifice, cum ar fi pregătirile pentru demararea noului an universitar în condiții de siguranță, componența CNATDCU și finanțarea cercetării științifice, conform Agerpres.


Întâlnirea a avut loc în contextul în care Consiliul Național al Rectorilor este partener de dialog social al Ministerului Educației și Cercetării, fiind constituit din rectorii de la 74 de instituții de învățământ superior din România.


În cadrul întâlnirii, reprezentanții CNR au subliniat că se impune emiterea cu celeritate a reglementărilor sanitare impuse de circulația virusului SARS-CoV-2 cu privire la demararea noului an universitar, astfel încât instituțiile de învățământ superior să poată lua măsuri din timp.


CNR dorește, astfel, evitarea unor incertitudini care ar putea genera percepția că domeniul universitar și cel al cercetării științifice nu reprezintă o prioritate pentru Ministerul Educației și Cercetării.


De asemenea, în vederea demarării noului an universitar 2020 - 2021, în cele mai bune condiții posibile, cu respectarea restricțiilor impuse de pandemie și în contextul blocării angajării personalului în sistemul public, CNR a solicitat adoptarea în regim de urgență a unei reglementări care să permită deblocarea concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice și de cercetare vacante, a concursurilor pentru ocuparea funcțiilor reglementate de Legea nr. 1/2011, precum și pentru alte categorii de personal din instituțiile de învățământ superior, se arată în comunicatul citat.


În opinia Consiliului Național al Rectorilor, este necesară rectificarea bugetului alocat educației și cercetării și, implicit, a sumelor destinate învățământului superior și cercetării științifice.


"Considerăm absolut necesară înființarea în universități a unor centre de competitivitate, care să permită crearea unor condiții optime pentru cercetarea științifică, atractive pentru cercetătorii de valoare din întreaga lume, reducându-se astfel fenomenul braindrain. Rolul esențial al sectorului cercetării a fost încă o dată dovedit de necesitatea combaterii efectelor pandemiei, iar România nu își mai poate permite să neglijeze importanța și valoarea inovării științifice și tehnologice", subliniază CNR.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7075 secunde