Notele și cartea, un fleac pentru un teanc. "Ovidius" caută studenți și-n gaură de șarpe

1801
3

Articole de la același autor

Următorul pas al unui absolvent de liceu după aflarea rezultatelor de la Baca-laureat (pe care trebuie să îl și promoveze) este, evident, cel al înscrierii la facultate, un parcurs devenit în România obligatoriu indiferent de… capacitatea viitorului student.


La trei zile de la startul înscrierilor la Universitatea "Ovidius", erau depuse doar 154 de dosare, lucru nu prea îmbucurător pentru conducerea celei mai mari academii din sud-estul țării, care anul acesta speră să ocupe 1.320 de locuri la "fără taxă" și 2.870 locuri la "cu taxă".


De altfel, și numărul "clienților" a scăzut drastic, anul acesta doar 2.856 de absolvenți constănțeni de liceu reușind să ia bacalaureatul, dar există speranțe din alte județe și de peste Prut.


Așadar, cele mai multe dosare erau depuse la Facultatea de medicină (65), la Psihologie și științe ale educației erau 29 de dosare, la Medicină dentară - 16, la Farmacie și Științe economice - 9, la Litere și Teologie - 7, la Inginerie mecanică - 6, la Drept - 3, la Istorie - 2, un singur dosar la Construcții și niciunul la Educație fizică.


E drept că la Matematică, Științe aplicate și Științe ale naturii înscrierile vor începe de luni, 18 iulie.


La recentul interviu oferit de rectorul Universității "Ovidius", prof. univ. dr. Sorin Rugină, acesta nu-și ascundea temerea vizavi de promovabilitatea de la Baca-laureatul care ar putea influența și înscrierile. "Având experiența de anul acesta, anul viitor vom putea spune că nu mai dăm atâtea locuri anumitor facultăți pentru că nu mai are rost. Orice măsură trebuie foarte bine gândită, pentru că nu știi ce efecte colaterale poate să aibă. De altfel, toate universitățile o să intre într-o nouă etapă, plecând de la constrângerile bugetare justificate de măririle de salarii. O să vedeți că se vor modifica și domeniile de studiu, urmând a fi cinci mari domenii, conform unei noi clasificări europene ISCEDO 13. Cea mai puternică dez-voltare și care va constitui viitorul universităților din perspectivă globală, întrucât piața este acoperită 50% cu acest domeniu, va fi Computer Science. Acolo ar trebui să ne dezvoltăm, numai că avem români foarte talentați și care ajung programatori încă din timpul liceului. Fiind foarte dotați, îi pierdem ca și studenți", declara rectorul Rugină.


Medii de admitere la limita supraviețuirii
Cu excepția facultăților de Medicină, Medicină dentară, Farmacie, Litere și Teologie, care solicită probe de admitere, la restul facultăților un absolvent de liceu capătă statutul de student în urma unui concurs de dosare, însoțit de un eseu motivațional sau o scrisoare de intenție.


Consultând rezultatele finale de anul trecut, aveam să descoperim că există specializări unde ultimii admiși au avut medii jenante. Spre exemplu la speciali-zarea Informatică, "cu taxă", din cadrul Facultății de matematică, ultimul admis are media 5,90, cu media 5,35 la Matematică la Bacalaureat.


Tot cu o medie jenantă, de 5,83, s-a intrat și la specializarea Pedagogia învățământului primar și preșcolar, tot "cu taxă", deci sub media de absolvire a Bacalaureatului. Nici la Psihopedagogie specială nu s-a intrat magna cum laude, ultima medie fiind 6,25.


Poate că măcar de la anul vom asista la o epurare a mediocrității și se va reveni la adevăratul statut de student, apreciat ca fiind acela al unei persoane cu… studii superioare și nu un "must have" precum telefoanele mobile sau poșetele de firmă.


Comentează știrea

cupan
16 iulie 2016
Dupa

2 ani la Ovidius am mutat copilul la Buc. pentru ca nu facea cursuri, nu facea laboratoare si se cerea spaga .Pe Epure[ dupa un trimestru de curs cu el] ,nu a reusit sa-l vada la fata.Ouniversitate care pierde pe mina ei

Cosmin Stoica
16 iulie 2016
Cea mai buna oportunitate a anului!

Cea mai buna oportunitate a anului! Oferim tuturor o posibilitate reala si extrem de avantajoasa de suplimentare a veniturilor, in timpul liber, cu un program foarte flexibil, fara obligatii de niciun fel. Asiguram instruire gratuita, asistenta pe parcursul activitatii si tot ceea ce e necesar pentru ca dumneavoastra sa castigati bani. Pentru detalii, intră acum pe site-ul http://bit.ly/294Cexh

Un om informat face cat doi
17 iulie 2016
Va urma

Dragi parinti, vedeti ca adevarul nu vi se spune intotdeauna cu privire la facultati. De ex. Exista in acest moment peste 200 de farmacisti someri in Constanta. In septembrie mai termina facult. inca 150. In total vor fi deci aproximativ 400 de someri farmacisti in Constanta. De cativa ani,conform legii farmaciei, este interzisa deschiderea de noi farmacii in orase.(se raporteaza la nr de locuitori). Vedeti si cine sunt patronii farmaciilor din Cta (se gasesc pe net) si apoi decideti-va daca mai e cazul sa va mai ganditi sa pierdeti doar timpul si banii facand o asa facultate. De asta s-a si ajuns in acest oras la salariul minim pe economie (salariu de femeie de serviciu) dat de unii patroni (va dati voi seama de cine) farmacistilor. In toate celelalte orase nu se intampla asa. Sunt multe de spus si pe care tb sa le aflati si apoi sa va indrumati copilul sa faca i anumita facultate.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.6622 secunde