Nota 6 la putere! Absolvenţi mediocri de Colegiu Militar, studenţi la Academia Navală

4740
Nota 6 la putere! Absolvenţi mediocri de Colegiu Militar, studenţi la Academia Navală - fond-1599762155.jpg

Articole de la același autor

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” a tras linia după prima sesiune de admitere şi se declară mulţumită de rezultatele obţinute de către absolvenţii de liceu. De partea cealaltă, însă, părinţii sunt indignaţi de faptul că pe site-ul ANMB nu sunt afişate toate mediile pentru locurile disponibile scoase la concurs.

Din punctul de vedere al conducerii Academiei Navale, această sesiune a fost un succes, situație privită prin prisma numărului de candidaţi, a numărului de înscriși, cât și a celor care au fost admiși. Mai mult decât atât, decanul Facultății de Navigaţie şi Management Naval, comandorul Dinu Atodiresei, susține că și mediile obţinute anul acesta sunt mai mari decât cele din ultimii cinci ani.

„La admiterea din acest an, am scos la concurs 620 de locuri, 315 pentru studiile universitare de Licenţă şi aproximativ 285 la Masterat. Din cele 315 locuri la Licenţă, la secţia Militară nu mai avem niciun loc, iar la secţia Civilă, mai sunt disponibile 41 de locuri. Acestea au rămas disponibile, deşi au fost ocupate în prima etapă, pentru că, pe parcurs, o parte dintre candidaţi s-au retras ori au optat pentru alte facultăţi. Locurile sunt disponibile la Electromecanică, Navigaţie Transport Maritim şi Fluvial etc. La Masterat, din cele 285 de locuri, la ora actuală mai avem 134, pe diferite programe de studiu.

Din punct de vedere al mediilor, făcând o apreciere generală, am ajuns la concluzia că la majoritatea specializărilor sunt creşteri cu 0,75 puncte a mediilor, faţă de seriile anterioare. Spre exemplu, cea mai mică medie de admitere, la secţia Militară, unde a fost concurenţă mare, la Navigaţie, a fost de 8,83. La Electromecanică Navală, a fost 8,33, la Arhitectură Navală a fost 9. La secţia Civilă, am avut locuri scoase la concurs, în regim fără taxă, care au fost ocupate în totalitate. La Navigaţie, Hidrografie şi Navigaţie Transport Maritim şi Fluvial, ultima medie a fost 9,58, la Inginerie Marină şi Management Portuar - 9,21, iar la cu taxă, la Navigație, 7,56”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, comandorul Dinu Atodiresei.

Nu au fost afişate toate notele

Totuşi, există părinţi revoltaţi de faptul că pe site-ul academiei nu au fost afişate toate notele candidaţilor şi că acest lucru nu este deloc corect. „Am auzit că cei care provin din colegiile militare, actuali studenţi de anul I, au fost admişi chiar şi cu media 6 la bacalaureat. De ce se întâmplă astfel de lucruri?”, ne-a declarat un părinte.

Referitor la această situaţie, decanul Facultăţii de Inginerie Mecanică, comandorul Paul Burlacu, a precizat că academia a afișat numai mediile de intrare ale tinerilor pentru care au organizat admiterea, adică cei cu locurile rămase disponibile după admiterea organizată de Direcţia Generală Management Resurse Umane.

„Partea de admitere pentru colegiile militare a fost organizată de structura din cadrul Ministerului Apărării. Acest proces al admiterii s-a desfăşurat înaintea admiterii propriu-zise şi nu a fost doar o chestiune specifică Ministerului Apărării. Şi alte universităţi şi-au selectat studenţi înainte de examen şi acest lucru l-a făcut şi Ministerul Apărării, prin admiterea organizată la nivelul Direcţiei Generale Management de Resurse Umane, pentru absolvenţii de la colegiile militare.

Pentru Academia Navală, am avut cele două specializări, Navigaţie, Hidrografie şi Echipamente Navale şi Electromecanică Navală. La prima specializare, ultima medie de admitere la colegiile militare a fost 7,76. La cea de-a doua, de la nivelul Direcţiei Management şi Resurse Umane, doar pentru colegiile militare, ultima medie a fost 6,05, iar pentru concursul organizat de noi, ultima medie a fost 8,31. Am avut şase medii cuprinse între 6,05 şi 6,81”, a explicat comandorul Paul Burlacu.

Întrebat dacă sunt mulţumiţi de notele de la admitere din acest an, decanul a precizat că da, în condiţiile în care au toate locurile ocupate şi că pot forma specialişti pentru Forţele Navale.

„Totuşi, dacă mă întrebaţi dacă sunt mulţumit, per total, de această admitere, nu sunt, pentru că nu am putut să susţinem examenul de matematică şi a trebuit să mergem pe admitere în baza mediei de la bacalaureat”, a subliniat comandorul Paul Burlacu.

XXX

Aşadar, absolvenţi de colegiu militar cu note de 6 în bacalaureat au avut bafta de a deveni studenţii unei prestigioase instituţii de învăţământ. O conjunctură favorabilă i-a plasat pe un culoar presărat cu trandafiri şi a deschis larg porţile pentru copii mediocri. Vom urmări cu mare atenţie parcursul lor academic, să vedem cum vor promova examenele. Vor rămâne repetenţi sau, din contră, vor excela la matematică? 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2446 secunde