"Necenzurat". Adolescenții luptă împotriva consumului de tutun, alcool și droguri

372

Articole de la același autor

Atât elevii, cât și cadrele didactice ale Liceului Teoretic "George Călinescu" sunt preocupați să lupte împotriva consumului de tutun, alcool și droguri. În acest sens, până în luna iunie 2019, unitatea de învățământ va desfășura proiectul național de prevenire a consumului de tutun, alcool și droguri, în rândul adolescenților cu vârste între 12 și 14 ani, intitulat "Necenzurat". 


Potrivit consilierului de imagine al instituției, prof. Cristina Loredana Pintilie, proiectul național este inițiat de Agenția Națională Antidrog, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța și Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Constanța. 
"Proiectul pune accent pe formarea abilităților sociale ale elevilor, implică profesorii și părinții, folosește metode interactive, având la bază studii care dovedesc eficiența acestui tip de intervenții. Cele 12 activități care se vor desfășura cu elevii au ca obiectiv: crearea unui mediu securizant în clasă; stimularea și eficientizarea comunicării în grupul de elevi; dobândirea de cunoștințe corecte despre droguri; formarea unor abilități de viață, necesare luării unor decizii informate, corecte și responsabile în legătură cu consumul de tutun, alcool și droguri", a declarat prof. Cristina Loredana Pintilie. 
Pe lângă activitățile destinate elevilor, acest proiect are și un modul adresat părinților, deosebit de util în realizarea unui parteneriat activ și eficient între școală și familie, în educația antidrog a copiilor.
La nivelul Liceului Teoretic "George Călinescu", proiectul este implementat de prof. Olimpia-Nicoleta Moroianu, la clasa a VII-a A, și a beneficiat până acum de o sesiune de formare cu specialiști din cadrul Agenției Naționale Antidrog prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța și Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Constanța, cu tema "Abilități de viață la preadolescenți - prevenirea consumului de droguri". 


La ce riscuri 
sunt expuși tinerii 
La ora actuală, fumatul reprezintă un important factor de risc pentru morbiditate și mortalitate prin boala ischemică cardiacă, accident vascular cerebral și boli vasculare periferice. În mare măsură, tutunul ucide prin bolile cardiovasculare. Totodată, tutunul mai afectează vederea, creierul, duce la cancere nazale, ale gâtului, cancer la plămâni, colon sau pancreas. 
Drogurile, în schimb, împiedică dezvoltarea psihică și emoțională, în special în rândul tinerilor. În plus, ele suprimă un potențial pe care utilizatorii nu îl vor recupera, deoarece drogurile schimbă dezvoltarea unor mecanisme naturale de adaptare. Tocmai de aceea, părinții au cea mai mare influență în a-și ajuta copiii să crească fericiți și să învețe să se descurce bine în situații dificile de viață. Chiar și în circumstanțe foarte dificile, o legătură puternică între copii și părinți poate însemna mai puține comportamente riscante. 
"O legătură puternică între copii și părinți presupune să ascultați copiii și să arătați că vă pasă. Petrecând chiar și puțin timp în fiecare zi împreună cu copilul vostru și acordându-i atenție completă, poate fi de real ajutor. Întrebați-vă copilul: unde și cu cine va fi, pentru cât timp și ce va face", a declarat dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătății. 
Mirabela ȘERBĂNESCU


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4511 secunde