Ne pregătim de praznicul Izvorului Tămăduirii

127
Ne pregătim de praznicul Izvorului Tămăduirii - dervent-1428992981.jpg

Articole de la același autor

Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, începând cu ora 9, vineri, 17 aprilie, de praznicul Izvorului Tămăduiri. Clerul și credincioșii vor merge în procesiune, la Izvorul tămăduitor, unde va avea loc slujba de sfințire a apei, Aghiasma mică. 


În ajunul praznicului Izvorului Tămăduirii, joi, 16 aprilie, de la ora 19.00, la mănăstirea Dervent călugării vor oficia slujba Privegherii în demisolul bisericii mari, iar de la miezul nopții (ora 00.00) Taina Sfântului Maslu la Izvorul tămăduitor, aflat în apropierea așezământului monahal.


IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei la mănăstirea Crucea (localitatea Crucea) tot joi, 16 aprilie, începând cu ora 19.00. Așezământul monahal este amplasat în apropierea unui izvor tămăduitor, de la care a fost și ales hramul cel mare al mănăstirii, Izvorul Tămăduirii.


Izvorul Tămăduirii este un praznic închinat Maicii Domnului, serbat în vinerea din Săptămâna Luminată. Sărbătoarea amintește de una dintre minunile Fecioarei Maria, petrecută cu un orb aflat într-o pădure. 


Înainte de a ajunge împărat, într-o plimbare pe care a făcut-o Leon cel Mare printr-o pădure din apropierea Constantinopolului, acesta s-a întâlnit cu un bătrân orb care i-a cerut apă. La îndemnul Maicii Domnului, viitorul împărat a înaintat în pădure și a găsit un izvor din care i-a dat orbului apă. După ce orbul și-a potolit setea și Leon l-a spălat pe față cu acea apă, pe dată omul s-a vindecat. Ajuns împărat, pentru a-i mulțumi Maicii Domnului Leon cel Mare a construit o biserică lângă Izvorul tămăduitor, aproape de Constantinopol (azi Istanbul). 


Sărbătoarea datează de la jumătatea primului mileniu creștin, generalizându-se în întreaga Biserică Ortodoxă. În această zi în biserici sau la izvoare se face slujba de sfințirea mică a apei.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 25 Aprilie 2014
Stire din Cultură-Educație : Minunea Izvorului Tămăduirii
Pagina a fost generata in 1.7031 secunde