Navă grecească din secolul III î. Hr la Muzeul Marinei

289
Navă grecească din secolul III î. Hr la Muzeul Marinei - exponat-1585749304.jpg

Articole de la același autor

În prezent, expoziția de bază a Muzeului Național al Marinei Române adăpostește o sumedenie de exponate, care mai de care mai frumoase și mai interesante. Unul dintre aceste minunate exponate care atrage atenția vizitatorilor, în mod deosebit, este un sit arheologic submers, prezent în sala dedicată perioadei grecești și care cuprinde elemente dintr-o epavă a unei nave comerciale grecești datând din secolul III î.Hr. Acest sit, descoperit în avanportul Mangalia, are o valoare deosebită pentru istoriografia și muzeele din România.

"Nava grecească avea o lungime de aproximativ 35 de metri și o lățime de șase metri și naviga, cel mai probabil, dinspre unul din centrele comerciale ale lumii grecești, îndreptându-se către Callatis. Se presupune că la intrarea în acest port a fost interceptată de pirați și incendiată. Cel mai probabil nava s-a pus pe nisip, pentru că o mare parte din încărcătură a fost păstrată intactă. Un alt argument pentru această ipoteză este și adâncimea mică, de șase metri, la care a fost descoperită", au declarat muzeografii constănțeni.

Ei au mai spus că epava a fost semnalată pentru prima dată în toamna anului 1969 de către o echipă de scafandri militari condusă de comandorul Constantin Scarlat. Acesta a reușit să salveze câteva fragmente din bordajul navei grecești, mai sus amintită, precum și obiecte aparținând echipajului, acestea fiind incluse ulterior patrimoniului muzeului de la malul mării.

Dintre obiectele originale descoperite în acest sit amintim o bucată de lemn din copăstia navei, țigle și olane de factură grecească, topoare de abordaj folosite pe ambarcațiunile grecești, ghiulelele de piatră utilizate de pirați, foarte probabil împreună cu săgeți aprinse. Specialiștii au precizat că vasele de ceramică, nelipsite de pe navele de comerț, erau utilizate pentru a se transporta mierea, seul, dar și ceara, diferite tipuri de rășini, vin, sau grâne. Aceste vase aveau o formă caracteristică, cu partea inferioară alungită pentru a putea fi fixate în nisip, pe fundul navei.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5518 secunde